dimarts, 28 de març del 2017

REVETLLA DE SANT JORDI 2017 - "Solos, l'expressió més intima de Shakespeare. En el 401 aniversari de la seva mort" per Albert Vidal

Divendres 21 d'abril de 2017 
a les 8 del vespre 
Àrea d'Activitats de la Biblioteca

ESCOLTEM: Solos, l'expressió més intima de Shakespeare en el 401 aniversari de la seva mort

A càrrec d 'Albert Vidal.


William Shakespeare (Stratford-upon-Avon 1564  - 23 d'abril de 1616 ] fou un dramaturg, poeta i actor anglès, considerat un dels més grans de la literatura universal.

La "New Encyclopaedia Britannica" assenyala que "molts el consideren el dramaturg més gran de tots els temps. Les seves obres es representen més vegades i en major nombre de nacions que les de qualsevol altre escriptor".

Les obres de Shakespeare han estat traduïdes a les principals llengües i les seves obres dramàtiques continuen representant-se per tot el món. A més, moltes cites i neologismes de les seves obres han passat a formar part de l'ús quotidià, tant en anglès com en altres llengües.

Aquesta activitat s'emmarca dins els actes de la Revetlla de Sant Jordi.

La Revetalla de Sant Jordi és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques

Si Sant Jordi celebra el llibre, la seva revetlla és la festa de la lectura, els lectors i les biblioteques, un preludi que fa venir salivera als amants dels llibres per gaudir encara més de la Diada.

La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques. És un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i aquest any arriba a la cinquena edició, es consolida i s’estén ràpidament arreu del territori. A la primera Revetlla (2013) van participar 124 biblioteques, a la segona (2014) 149, a la tercera (2015) 121 i a l'última (2016) 152. Aquest darrer any es van organitzar 212 activitats a les quals hi van assistir 7.420 persones.

Bona Revetlla de Sant Jordi a tothom!!

L'HORA DEL CONTE AMB ELS NENS I NENES DE LA LLAR D'INFANTS


PRESENTACIÓ LLIBRE "L'arqueòleg Maluquer de Motes i el creuer universitari per la mediterrània de 1933"

Divendres 7 d'abril de 2017
19:00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

La presentació anirà a càrrec del seu autor, Jordi Maluquer de Motes, Catedràtic d'Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Jordi Maluquer de Motes és fill de Joan Maluquer de Motes i besnét de Joan Maluquer i Viladot.

Joan Maluquer de Motes (Barcelona, 1915-1988) va ser un dels puntals del desenvolupament modern de l'Arqueologia i de la Prehistòria a Catalunya. Aquest llibre descriu la seva trajectòria vital i intel·lectual i destaca la seva visió de la immigració com un dels elements centrals en els orígens de la civilització ibèrica.

L'arc mediterrani és, per a Maluquer de Motes, un espai de contactes, d'intercanvis culturals, econòmics i socials; un autèntic melting pot.

L'interès per llegir i interpretar la geografia física i humana dels llocs que visita queda palès en el diari que l'arqueòleg escriu sobre el creuer per la Mediterrània de 1933.

El text és un testimoni de primera mà amb acurades observacions sobre el paisatge, la fauna, l'arquitectura, la petja de la presència catalana medieval, però també sobre les inquietuds de la gent: els estudiants musulmans de Tunis, el moviment nacionalista del nord d'Àfrica o les aspiracions nacionals dels jueus a Palestina, entre altres.


dimarts, 21 de març del 2017

Reportatge a Noguera TV - “Empremtes del passat”, una exposició de Joan Condal

Els reporters de Noguera TV van venir a la biblioteca el divendres 17 d'abril per veure la presentació de l'exposició "Empremtes del passat. Exposició de fòssils de Joan Condal".
La presentació va anar a càrrec de Joan Condal.


dimecres, 15 de març del 2017

DIA MUNDIAL DE LA POESIA - 21 de març

La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana.

Es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebracions d'Alacant a L'Alguer i des de la Franja a Puigcerdà, i aquest any amb la projecció exterior que l'Institut Ramon Llull ofereix mitjançant la seva xarxa de lectorats internacionals).

Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941). Escriptora autodidacta, al llarg de la seva vida ha compaginat l’escriptura amb feines molt diverses.

Des del seu primer llibre publicat, el recull de relats Banc de fusta (1965), ha escrit novel·la, narrativa breu, poesia i memòries i ha estat guardonada amb els premis Cantonigròs de narrativa (1965), Sant Jordi (1967), Ciutat de Palma (1981) i Ciutat de València-Constantí Llombart de narrativa (1984). 

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2004), que rebutjà per motius polítics, la menció Sòcia d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2016), el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016), la Medalla d'Or de la Vila de Santanyí (2016), la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma (2016) i el Premi Josep Maria Llompart dels Premis 31 de Desembre de la Nit de la Cultura (2016). Ha estat traduïda al castellà i l’alemany.


La poesia

plana sobre
la vida fulgors d’altres mons
t’esclata als ulls també
estrelles
d’aigua eixugades a la cala
de la infantesa quan
retuts tornen
els àngels ja sense
sal sense ales i tu
intentes agafar-ne les ombres
penjalls als fils
d’estendre les paraules l’hora
que més voldries
revocar els morts que
et pugen per
les cames
baldament omplis
la nit
de colomes blanques tot
esperant
una espurna de foc
que t’encengui el poema.

dimarts, 7 de març del 2017

REUNIÓ CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - Març 2017

El dimecres 22 de març de 2017 a les 20:00h, ens reunirem a la biblioteca per parlar del llibre que hem llegit aquest mes

Títol: No hi ha terceres persones
Autor:  Empar Moliner
Editorial: Quaderns Crema
Idioma: Català

Pàgines: 168
ISBN: 978-84-7727-478-0

Biografia Empar Moliner
Sinopsi
Cronista aplaudida de les nicieses de la vida moderna, Empar Moliner ha anat bastint una obra narrativa hilarant en què els tics i les manies són sacsats en una coctelera amb gel picat, una mica d’angostura i alcohol blanc molt sec. Guspirejants, hilarants i tristíssims, els relats que ens ofereix en aquesta nova entrega passen revista a la vida privada i les catàstrofes a punt d’esclatar que l’amenacen.
 
El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà " Desayuno en Tiffanys" de Truman Capote.

PRESENTACIÓ EXPOSICIÓ Empremtes del passat. Col·lecció de fòssils de Joan Condal

DIVENDRES 17 DE MARÇ DE 2017
19:30 hores
Àrea Activitats Biblioteca

La presentació anirà a càrrec del seu creador, Joan Condal.

La mostra  recull una selecció de fòssils vegetals i animals, a partir dels quals s'explica la formació del mateix fòssil, les diverses èpoques i etapes del nostre planeta, així com les causalitats que feren possible els diferents canvis ocorreguts en l’evolució de la Terra i com hi incideix l'acció humana.

El Condal en la presentació de l'exposició i en les seves visites guiades ofereix la seva visió apassionada, científica i engrescadora de la seva obra, transmeten coneixements, curiositats i vivències que permeten reflexionar sobre la importància dels fòssils en el  coneixement de  moltes espècies extingides que normalment no tenim a l’abast, han format part del nostre món, i ens ajuden a entendre l’evolució de la Terra fins avui”.

També ens explica el concepte “Temps”  i la vida de la terra com ho faria un fòssil de milions d’anys enrere, si pogués parlar, reflexions lligades a la necessitat de cuidar el planeta per no interferir en la seva evolució natural.

Tot plegat, fa que la presentació sigui emocionant,
instructiva i molt entenedora.
Us la recomanem!!!!!


divendres, 3 de març del 2017

EXPOSICIÓ - Empremtes del passat. Col·lecció de fòssils de Joan Condal



Del 15 de març al 12 d’abril de 2017

Àrea Activitats Biblioteca

En Joan Condal, creador de la col·lecció “Papallones” que varem acollir a la biblioteca any passat, ens torna visitar aquesta vegada amb una altra exposició,  una col·lecció de fòssils, “Empremtes del Passat”.

Selecció de fòssils vegetals i animals, a partir dels quals s'explica la formació del mateix fòssil, les diverses èpoques i etapes del nostre planeta, així com les causalitats que van fer possible els diferents canvis ocorreguts en l'evolució de la Terra i com hi incideix l'acció humana.

L'autor també pretén ajudar a mostrar què podem fer per no carregar-nos el planeta, ensenyant el concepte ‘temps' i la vida a la Terra, com ens l'explicaria un fòssil si pogués parlar.

Els visitants a l'exposició podran participar en un petit concurs. Al final de l'exposició, entre els encertants, es sortejarà una reproducció de les pintures rupestres del Cogul (Lleida).

Durant els dies que la exposició estarà a la biblioteca s'han programat diferents visites escolars.