dilluns, 30 de gener del 2023

CLUB DE LECTURA INFANTIL - febrer 2023

Biblioteques amb DO és el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya. 

En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2023 posa l'accent en el món del vi i el cinema.

Al club de lectura infantil de la biblioteca veurem l'adaptació cinematogràfica de l'últim llibre que hem llegit al club, Matilda de Roald Dalh.

Divendres  3 de febrer a les 18.00 hores

Àrea Activitats de la Biblioteca

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Què necessites per dormir?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).


 

dijous, 26 de gener del 2023

6è CONCURS FOTOGRAFIES AMB DO 2023

 QUI HI POT PARTICIPAR?


Totes aquelles persones majors de 18 anys.

Quedaran excloses del concurs les marques comercials o empreses.

 

QUINA TEMÀTICA HAN DE TENIR LES FOTOGRAFIES?

 

Del món del vi en sentit més ampli: vinyes, paisatge, patrimoni, cellers, tines, enoturisme, festes, etc. I la vinculació amb el món de les lletres i la lectura. 

 

COM PUC PARTICIPAR EN EL CONCURS?

 

Els participants han d’enviar una fotografia inèdita al correu electrònic de la biblioteca:

 

biblioteca@artesadesegre.cat

 

Al correu s’ha d’adjuntar la plica amb el títol de la fotografia, el nom de l’autor, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic.

 

Cada participant podrà presentar a concurs un màxim de 3 fotografies.

No podran contenir material violent, ofensiu, incendiari o difamatori. Les fotografies tampoc hauran d’estar signades ni presentar cap senyal que pugui identificar a l’autor.

 

QUIN ÉS EL TERMINI?

 

Del 16 de gener al 27 de febrer de 2023. No s’acceptaran fotografies publicades fora d’aquest termini.

 

QUINA SERÀ LA FOTOGRAFIA GUANYADORA?

 

La fotografia guanyadora serà la que tingui més m’agrada a Instagram de la biblioteca @biblioartesa

 

El 28 de febrer de 2023 i es farà públic el guanyador a través de les xarxes socials.

 

PREMI

 

Lot de llibres i una ampolla de vi del Celler Bregolat.

 

*L’organització es reserva el dret de resoldre qualsevol cas no previst en aquestes bases.

 

AGENDA ACTIVITATS BIBLIOTECA amb DO - febrer 2023

Aquest mes de febrer, la biblioteca es torna a implicar en la difusió de la cultura del vi, participant en el programa Biblioteques amb DO. Projecte d’abast nacional i territorial que té com a objectiu principal difondre la relació entre el món del vi i el de la cultura.

La iniciativa, promoguda pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, pretén dinamitzar aquests espais i donar a conèixer les DO a partir de la vinculació de dos pilars de la cultura catalana: els vins i la literatura.

En aquesta edició la biblioteca d’Artesa de Segre, ha convidat el celler Bregolat.

Situat als peus de la Serra del Montsec i al costat de la Baronia de Rialp, els seus vins, tenen un procés d’elaboració personalitzat que potencia les diferents qualitats de cada varietat.
Criomaceració, desrapat i fermentació a temperatura controlada. Reposat en tancs amb freqüents remuntades durant l’inici de la fermentació alcohòlica. Fermentació malolàctica i posterior envelliment en botes de roure fins al seu embotellat i criança en ampolla.
Tot allò que es precisi per aconseguir uns vins de qualitat.

Per més informació del celler:
Carretera L-512, km 13,760. Les Pletes, 25730 Artesa de Segre, Lleida
Tel.: (+34) 973 989 163
info@bregolat.com
www.bregolat.com

dimecres, 25 de gener del 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Lluna vella de Maria Sardans

Autora: Maria Sardans

Editorial: Llibres del Delicte

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la policíaca

Número de pàgines: 329

Els amics de Llibres del Delicte sempre em descobreixen històries captivadores i els he de tornar a agrair que m’hagin donat l’oportunitat de conèixer la Valentina Palau Pi i Blanquera.

M’agrada llegir llibres que parlen d’entorns que conec i aquest és el cas de Lluna Vella, en el que una part de la trama discorre al Pallars Jussà.

Com sabeu gaudeixo llegint novel·la negra i policíaca, llibres d’intrigues i assassinats, i amb aquesta novel·la m’ho he passat molt bé. Em va atrapar des del primer moment i em va ser impossible deixar-la fins al final.

M’ha captivat la Valentina Palau, un personatge potent, elegant, sofisticat, amb una força que atreu. Tinc pendent llegir el primer llibre de la sèrie L’Àngel Negre, però ho faré aviat perquè tinc ganes de descobrir els inicis de la protagonista, i estic segura que n’hi haurà més perquè el personatge té molt potencial.

Si us agrada la novel·la policíaca, les històries que enganxen i els personatges femenins potents us recomano que el llegiu perquè no us decebrà.

Teniu el plaer de conèixer la Valentina? 💪

Sinopsi:

La Valentina Palau, rica hereva dels Pi i Blanquerna, busca la normalitat en reincorporar-se als Mossos d’Esquadra. Però quan la seva cosina Paula torna a Barcelona i s’instal·la amb ella, començaran a rebre uns regals inquietants que apunten a Pas de Bocmort, on la Paula sembla que posseeix un terreny que no sabia ni que existia.

Investigar què amaga Pas de Bocmort li resultaria més fàcil a la Valentina sense l’inspector Martí Alemany, que té un interès personal per recuperar un cas que va tenir la zona atemorida durant dècades. Qui més està interessat a remoure aquella història? Què passava allà les nits de lluna vella? I, sobretot, per què allò afecta la família Pi i Blanquerna?

Catorze nens desapareguts en estranyes circumstàncies, sectes i assetjadors. Un territori inhòspit i allunyat de tot. La Valentina Palau torna a implicar-se en un cas.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

dilluns, 23 de gener del 2023

ENDEVINA EL MOT AMAGAT No t'agraden aquest macarrons?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).


 

dimecres, 18 de gener del 2023

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - gener 2023

El dimecres 25 de gener de 2023 parlarem dels llibres que hem llegit aquest mes:

Títol: El gran dia de la senyoreta Pettigrew 

Autor: Winifred Watson

Editorial: Viena Edicions

Llengua original: Anglès

Traducció: Maria Rossich

Pàgines: 240

ISBN: 978-8483-3098-58

Sinopsi

Una novel·la entremaliada que ens recorda que mai no és massa tard per viure la vida. La gran vida.

La senyoreta Pettigrew és una institutriu a l’atur que voreja la cinquantena i que, vagi on vagi, passa totalment desapercebuda. Com que necessita desesperadament una feina, quan l’empresa de col·locació l’envia per error a casa d’una cantant de cabaret decideix no dir res. I contra tot pronòstic, les dues dones s’entenen perfectament des del primer minut i la senyoreta Pettigrew, a qui mai no li havia passat res de res, des-cobreix un món fascinant i ple d'embolics.

Winifred Watson 

20 d'octubre de 1906 - 5 d'agost de 2002

Va ser una escriptora anglesa. És més coneguda per la seva novel·la de 1938, Miss Pettigrew Lives for a Day , que va ser adaptada a una pel·lícula de 2008 amb el mateix nom, El gran dia de la senyoreta Pettigrew.

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà  “La cata” de Roald Dalh.

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Set d'Amélie Nothomb

 Autor/a: Amélie Nothomb (Kobé, Japó, 1967)

Editorial: Anagrama

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Francès

Traducció: Ferran Ràfols Gesa

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 120

Fins ara no havia llegit res de l’autora i, la veritat, és que aquest llibre m’ha sorprès.

Podríem titular-lo "La passió de Crist segons Amélie Nothomb" i no ens allunyaríem massa de la trama, perquè se’ns presenta la passió que va haver de viure Jesús des de que va ser jutjat fins que va morir crucificat.

A algú li pot semblar un llibre provocador, però a mi no m’ho ha semblat, el Jesucrist de Nothomb té uns pensaments molt humans i aquests són els que en narra ell mateix.

M’ha agradat llegir-lo, sobretot i com ja us he dit, perquè m’ha sorprès, i també perquè l’autora fa servir un humor molt subtil. També m’ha agradat la manera en què està escrit, àgil i directe.

És un llibre bastant filosòfic, per això es titula Set ja que l’autora en fa força referència durant l’escriptura i li dona un significat molt metafísic.

Doncs res, com a resum us diré que si abans de llegir-lo hagués sabut de què anava potser no ho hauria fet (soc bastant descreguda jo!), però que un cop llegit us el recomano perquè descobriu quina és la visió de l’autora sobre aquest passatge evangèlic.

Alguna altra recomanació de l’autora? 😊

Sinopsi:

Una reelaboració apassionant i nothombiana de la Història Sagrada.

L’Evangeli segons Jesucrist. O l’Evangeli segons Amélie Nothomb. La novel·lista belga s’atreveix a donar veu al protagonista i és el mateix Jesús qui ens narra la seva Passió.

En aquestes pàgines apareixen Ponç Pilat, els deixebles, el traïdor Judes, Maria Magdalena, els miracles, la crucifixió, la mort i la resurrecció, les converses de Jesucrist amb el seu pare diví... Personatges i situacions ben coneguts, però que aquí se’ns narren des d’un punt de vista modern, amb un to líric i filosòfic i amb pinzellades d’humor. Jesucrist ens parla de l’ànima i de la vida eterna, però també del cos i del present; d’allò transcendental, però també d’allò mundà. Hi aflora un personatge visionari i reflexiu que coneix l’amor, el desig, la fe, el dolor, la decepció i el dubte.

Aquesta novel·la reinterpreta i humanitza una figura històrica amb una mirada potser transgressora, tal vegada iconoclasta, però que no busca en absolut la provocació per la provocació ni l’escàndol fàcil.

Sacrilegi? Blasfèmia? És simplement literatura, amb la força i la capacitat de seducció a les quals ens té acostumats l’autora.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

dilluns, 16 de gener del 2023

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Era molt absurd

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).

 

dijous, 12 de gener del 2023

33è PREMI DE NARRATIVA BREU D'ARTESA DE SEGRE - convocatòria i bases

La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot i l’Ajuntament d’Artesa de Segre convoquen el 33è Premi de Narrativa Breu.

El concurs de Narrativa Breu és un premi anual. Les obres participants han de ser en català, inèdites (no publicades ni en paper ni a internet), originals i no premiades, i s’han de presentar d’acord amb les condicions establertes en les bases.

S’estableixen les següents categories:

1a categoria: Cicle Inicial d’Educació Primària.
2a categoria: Cicle Mitjà d’Educació Primària.
3a categoria: Cicle Superior d’Educació Primària.
4a categoria: 1r i 2n d’ESO.
5a categoria: 3è i 4t d’ESO.
6a categoria: Nascuts els anys 2006 i 2007.
7a categoria: Nascuts entre els anys 1964 i 2005.
8a categoria: Nascuts l'any 1963 o abans.

L’extensió màxima de les obres serà de 5 folis per una cara a doble espai i mida 12. Es recomana que el tipus de lletra sigui Times New Roman.

En la 1a categoria les obres han d’estar escrites a mà, amb lletra clara i els concursants presentaran els treballs acompanyats d’un dibuix.

En la 2a categoria les obres poden ser escrites a mà o bé amb ordinador i és opcional acompanyar l’obra amb un dibuix.
 
La resta de categories les obres s’han d’escriure i presentar amb ordinador.
 
Els resultats del Premi es donen a conèixer en un acte públic.
 
BASES 33è PREMI NARRATIVA BREU