divendres, 29 de maig del 2020

REUNIÓ VIRTUAL DEL CLUB DE LECTURA INFANTIL - maig 2020


L'HORA DEL CONTE DES DE CASA AMB L'ALBA ALÀS El conillet blanc de Xosé Ballesteros


El conillet blanc de Xosé Ballesteros és el conte escollit avui per l’Alba.

Hi havia una vegada un conillet blanc. Un dia se'n va anar a l'hort a buscar coliflors per fer-ne un brou. Quan el conillet va a tornar a casa, s'hi va trobar la porta tancada, i va trucar. -Qui és? -va preguntar una veuassa des de dins...

Mentre el conillet blanc demana ajuda per poder tornar a casa seva, que ha estat ocupada per la cabra cabrossa, viurà un munt d'aventures.

Es tracta d'un text de fórmula, concebut tant per ser llegit com per ser explicat, que juga amb la sonoritat i la rima.

Reivindica l'amistat i el coratge, tot demostrant que la valentia no està pas renyida amb el tamany.

"El conillet blanc" és una adaptació feta per Xosé Ballesteros a partir d'un conte popular portuguès, amb il·lustracions d'Óscar Villán, qui el 1999 va ser guardonat amb el Premi Nacional d'Il·lustració per aquest mateix treball. El llibre també va ser inclós el 2000 dins el catàleg "los Mejores Libros para Niños" del Banco del Libro de Veneçuela.


CONTES AMB LA GLÒRIA Què es diu?... Moltes gràcies! de Carole Stuart



Què es diu?... Moltes gràcies! de Carole Stuart

Conte on es treballen els hàbits. Dóna exemples i motius de per què hem de donar i rebre les gràcies.

dijous, 28 de maig del 2020

POESIA AMB L'ENRIC KAHN El futuro



L’Enric en aquesta ocasió reflexiona sobre el pas del temps, el futur, amb el seu poema El futuro.

Podeu seguir l’Enric a  www.poemaskahn.com

I per Instagram @poemas_kahn

CONTES AMB LA GLÒRIA La muntanya de llibres més alta del món de Rocio Bonilla



La muntanya de llibres més alta del món de Rocio Bonilla

Enric estava convençut que havia nascut per a volar. Mirava els avions, intentava fabricar-se ales de tota mena, fins i tot va demanar poder volar com a regal per a Nadal! Però no funcionava res... Un dia, sa mare li va contar que hi havia altres maneres  de fer realitat el seu somni i li va posar un llibre a les mans. Aquell mateix dia, sense adonar-se’n, Enric va començar a volar...

Rocio Bonilla és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, CAP en Pedagogia i va cursar estudis específics d'il·lustració amb Ignasi Blanch i Roger Olmos. Va iniciar la seva trajectòria professional practicant diverses disciplines artístiques i, finalment, es va dedicar a la publicitat. Des de 2010, ha compaginat la il·lustració amb la pintura de murals, i ha publicat diversos treballs en revistes, a més de cartelleria i una quarantena de llibres. El seu àlbum De quin color és un petó? rebre el premi del Ministeri de Cultura i Educació d'Espanya als llibres millor publicats en 2015. Els seus llibres s'han traduït i publicat en més de quinze països.

dimecres, 27 de maig del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA El que pensen els altres de Clara Queraltó



El que pensen els altres de Clara Queraltó

Una brillant exploració de les reaccions humanes en situacions emocionals difícils.


Clara Queraltó. El Pla del Penedès, 1988. És filòloga especialitzada en teoria de la literatura. Es dedica a l’ensenyament de la llengua i la literatura catalana a joves. El que pensen els altres és el seu debut literari.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a

@emazab
@avegadesllegeixo

CONTES AMB LA GLÒRIA Em pica el nas de la veïna de Carles Sala i Vila



Em pica el nas de la veïna de Carles Sala i Vila

La Rosó i els seus pares s’acaben de traslladar al mateix edifici on resideix la família de l’Ernest. El dia en què els nouvinguts fan una visita per presentar-se, a l’Ernest se li declara un símptoma desconcertant: li pica el nas, però no el seu, sinó el de la Rosó.

La sorpresa i el consegüent atabalament que li produeix aquesta situació fan que, a partir d’aquell moment, miri de no coincidir amb la seva bonica veïna.

Però, de sobte, un esdeveniment excepcional els obligarà a compartir un espai reduït durant una estona, el temps suficient per aclarir que la Rosó també sent una peculiar picor i el nas que voldria gratar és... el de l’Ernest!

El text s’interna amb subtilesa en el territori dels sentiments per parlar del naixement d’una amistat, de l’amor a primera vista  i també –o sobretot– de la timidesa.

Carles Sala i Vila. Va néixer a Girona el 27 de maig de 1974. Va fer de mestre, però des d'un temps ençà es dedica a l'artesania i, sobretot, a escriure històries per a nois i noies. Entre les coses que més l'atrauen destaquen les paraules, les plantes i els pinyols d'alvocat, amb els quals fa penjolls, arracades i clauers.

Ha publicat:
·         Sóc com sóc, 2008
·         Flairosa, la bruixa dels sabons (Segon Premi Barcanova 2007)
·         Bona nit, Júlia (Premi Guillem Cifre de Colonya 2008)
·         En Jaumet busca escola, 2009  
·         El triomf d'en Polit Bonaveu (Premi Vaixell de Vapor 2009)
·         Tramuntana a la granja" (Premi Barcanova 2009)
·         Cornèlius i el rebost d'impossibles (Premi Josep M. Folch i Torres 2009)
·         Xiroi, el meu amic núvol, 2011
·         També ha publicat un parell de contes a la revista "Cavall Fort".

dimarts, 26 de maig del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA L'estiu de les cireres de Janna Carioli


L’estiu de les cireres de Janna Carioli

L'han somniada, l'han dissenyada i han transportat troncs entre tempestes hivernals, i finalment ho han aconseguit: els dos nois ja tenen la seva casa a dalt d'un arbre. Des d'allà, entre les blanques flors del cirerer, poden contemplar el llac. La nit que hi dormen, es prometen amistat eterna.

Arriba l'estiu, un estiu feliç... fins que arriba també la primera discussió. El motiu és tan absurd que l'obliden, però també és prou fort per a separar-los. Abandonada, la cabana veu passar una estació rere l'altra, fins que la descobreix la Marta. I, aquest estiu, el cirerer serà testimoni d'una nova promesa d'eterna amistat.

dilluns, 25 de maig del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA De quin color és un petó de Rocio Bonilla



De quin color és un petó? de Rocio Bonilla

A la Minimoni li encanta pintar mil coses de colors: marietes vermelles, cels blaus, plàtans grocs... però mai no ha pintat un petó. De quin color deu ser? Vermell com una deliciosa salsa de tomàquet? No, perquè també és el color de quan estàs empipat... Deu ser verd com els cocodrils, que sempre li han semblat tan simpàtics? Impossible, perquè és el color de les verdures i no li agrada menjar-ne! Com podria descobrir de quin color són els petons?

Amb aquest divertit àlbum, els més petits jugaran a associar coses amb colors, però no es queda amb els tòpics com la maduixa vermella o el sol groc, la Minimoni pensa en el vermell de la salsa de tomàquet o en el groc de les bones idees, perquè tothom sap que el les bones idees són grogues, oi? Però tot sovint, els colors plantegen dilemes, perquè una cosa deliciosa com la xocolata és marró però hi ha altres coses del mateix color que són l'antítesi d'allò llaminer, no sé si m'enteneu... Al mateix temps, podrem associar emocions a cada color i és molt probable que aquí també se li plantegin contradiccions a la nostra protagonista.

Rocio Bonilla és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, CAP en Pedagogia i va cursar estudis específics d'il·lustració amb Ignasi Blanch i Roger Olmos. Va iniciar la seva trajectòria professional practicant diverses disciplines artístiques i, finalment, es va dedicar a la publicitat. Des de 2010, ha compaginat la il·lustració amb la pintura de murals, i ha publicat diversos treballs en revistes, a més de cartelleria i una quarantena de llibres. El seu àlbum De quin color és un petó? rebre el premi del Ministeri de Cultura i Educació d'Espanya als llibres millor publicats en 2015. Els seus llibres s'han traduït i publicat en més de quinze països.

divendres, 22 de maig del 2020

POESIA AMB L'ENRIC KAHN Poema del poeta i cantant del grup de rock Marea, Kutxi Romero


Avui l’enric ens recitarà un poema del poeta  Kutxi Romero.

José Carlos Romero Lorente, més conegut com a Kutxi Romero o José Etxailarena (1975, Berriozar, Navarra), és un músic de rock espanyol. És el vocalista i el compositor del grup Marea, amb sis discs, dos recopilacions i dos discs en directe. A més, és un reconegut poeta, ja que té 4 llibres publicats:

·         Llibres de poesia
·         Ruidografía (1999)
·         El sumidero (2001) (sota el pseudònim de José Etxailarena)
·         Poemas indómitos (2003)
·         León manso come mierda (2004) (recopilació)

Podeu seguir l’Enric a  www.poemaskahn.com

I per Instagram @poemas_kahn


CONTES AMB LA GLÒRIA El monstre de colors va l'escola d'Anna Llenas



El Monstre de Colors va a l’escola d’Anna Llenas

El Monstre de Colors s’enfrontarà, aquest cop, al seu primer dia d’escola. Per començar, no sap ni què és! Està una miqueta nerviós. No pateixis Monstre! Allà t’esperen moltes aventures i nous amics.

Pàgina a pàgina l’acompanyarem en el descobriment de les rutines, espais i dinàmiques de l’escola, i coneixerem als seus companys de classe. Li agradarà l’experiència, al Monstre? Segur que sí!

L’Anna Llenas va néixer a Barcelona. És llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i graduada en Disseny Gràfic per l’Escola Llotja (Escola Superior de Disseny i Art). Va fer els primers passos professionals en el sector de la publicitat com a directora d’art a Bassat Ogilvy, i un bon dia va decidir establir-se pel seu compte. Es va especialitzar en Il·lustració a l’Escola Eina (Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona) i va crear els seus propis productes de disseny, que comercialitza des d’aleshores a través de diferents canals. Ha desenvolupat projectes gràfics per a clients tan diversos com La Vanguardia, Nestlé o la Generalitat de Catalunya, entre d’altres. En l’actualitat, s’ha format com artterapeuta i, professionalment, treballa amb altres autors, per a diverses editorials, il·lustrant els seus contes. El Monstre de Colors va ser el primer àlbum que va signar com a autora i il·lustradora.

dijous, 21 de maig del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA La bruixa de Pocapalla de Xosé Ballesteros



La bruixa de Pocapalla de Xosé Ballesteros

Adaptació d’un conte popular gallec.

Al poble de Pocapalla els seus habitants vius feliços i contents però un bon dia comencen a desaparèixer...

 Valentia, coratge, responsabilitat i treball són alguns dels valors que podem trobar en aquest conte

Xosé Ballesteros Rey. Vigo, 1956. Editor, escriptor, traductor i especialista en Literatura Infantil i Juvenil, ha estudiat filosofia a la UNED. És cofundador i director general de Kalandraka Editorial (Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural 2012). Ha investigat sobre la història i l'estructura dels contes clàssics europeus, ha adaptat nombrosos contes tradicionals publicats en format d'àlbum il·lustrat. És autor d'obres com Talego (Premi García Barros de novel·la 1993) i Viaje a la morada de los dioses (1999). Entre les seves obres per a públic infantil figuren El conillet blanc (Premi Nacional d'Il·lustració 1999), L'oncle Llop i Imagina animales. Com a traductor ha publicat l'antologia poètica de Fernando Pessoa (3r Premi Nacional al Llibre Millor Editat 2015) i la novel·la Sobre las ruinas del mundo (2019), de l'autora portuguesa Patrícia Reis. Dirigeix el segell Faktoría K, amb un catàleg que inclou autors com Nabokov, Roth, Orwell, Zweig, Duras i Manuel Álvarez Torneiro (Premi Nacional de Poesia 2013). Presideix la Asociación Galega de Editoras des de l'any 2016.

dimecres, 20 de maig del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA Las hijas de la tierra de l'Alaitz Leceaga



Las hijas de la tierra d’ Alaitz Leceaga


Alaitz Leceaga, escriptora basca de realisme màgic, que després de l'èxit dels més de 60.000 relats curts en castellà i en anglès publicats en diferents portals d'Internet, va començar a escriure la seva primera novel·la. Els seus relats tracten les relacions familiars, el perdó i la natura.

El bosque sabe tu nombre va ser publicat en 2018 i es va convertir en un dels més venuts de l'any. Serà adaptat a una sèrie de televisió.

Las hijas de la tierra és la seva segona novel·la amb la qual torna a atrapar als seus lectors presentant una saga familiar. La història transcorre en una vinya de la Rioja de segle XIX.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc


I per Instagram a

CONTES AMB LA GLÒRIA Hola! Gràcies! Adéu! d'Elisenda Roca


Hola! Gràcies! Adéu! de l’Elisenda Roca


La Nora i en Martí mai no saluden ni donen les gràcies. A poc a poc descobriran que les fórmules de cortesia que ens ajuden a comunicar-nos i a tenir una bona relació amb els altres.



dimarts, 19 de maig del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA Sentiments. Al meu cap i al meu cor viuen diferents... de Richard Jones



Sentiments. Al meu cap i al meu cor viuen diferents... de Richard Jones

Felicitat, gelosia, valentia, vergonya, entusiasme.

Un àlbum encunyat molt original per explorar el món de les emocions. Amb il·lustracions grans i textos senzills que ajudaran l’infant a reconèixer en cada pàgina els seus propis sentiments.

dilluns, 18 de maig del 2020

Data prevista de reobertura de la biblioteca


Tot i que el Departament de Sanitat i Protecció Civil anuncien que avui s’obren les biblioteques, la Biblioteca d’Artesa de Segre, seguint les recomanacions del Departament de Cultura de la Generalitat i com la gran part de les Biblioteques del territori, continua tancada.

Es preveu la reobertura el dia 1 de juny amb un seguit de pautes de seguretat i prevenció que s’informaran adequadament els pròxims dies. Esperem tornar ben aviat a veure la Biblioteca plena d’usuaris i usuàries com abans del confinament, us trobem a faltar!

CONTES AMB LA GLÒRIA Sóc un drac de Thierry Robberecht



Sóc un drac de Thierry Robberecht

La mama ha dit una altra vegada NO! Sempre fa el mateix! No em sembla just. I m'enfado. Quan m'enfado em converteixo en un drac que ho destrossa tot al seu pas.

RENOVACIÓ AUTOMÀTICA DE DOCUMENTS EN PRÉSTEC fins a l'1 de juliol


divendres, 15 de maig del 2020

L'HORA DEL CONTE DES DE CASA AMB L'ALBA ALÀS Lola de Laufane



Lola de Loufane

Lola, escrita i il·lustrada per Loufane, no és una gallina qualsevol, és l'única gallina del galliner que no està enamorada del gall.

Un dia, cansada de les burles dels altres habitants del lloc, la Lola decideix deixar la granja per anar a la recerca del seu gran amor ...

Un llibre original i ple de bon humor, amb un final inesperat, que convida a reflexionar sobre aspectes com els prejudicis i els estereotips.

Podeu seguir l’Alba a Instagram a @alba.alass


CONTES AMB LA GLÒRIA Els tres bandits de Tomi Ungerer



Els tres bandits de Tomi Ungerer

Tres ferotges bandits, amb grans capes, amples barrets i ben armats, tenen terroritzada a la gent amb les seves malifetes. Fins que segresten a una petita i innocent nena, amb intenció de rebre un rescat.

Les preguntes ingènues d'Úrsula a la cova posen en evidència la falta de sentit de l'avarícia dels bandits, que es transformen en benefactors.

dijous, 14 de maig del 2020

ENRIC KAHN L'estrany d'Albert Camus



Avui en lloc de recitar un poema, l’Enric ens farà una recomanació literària, d’un llibre molt especial, senzill i profund, L’estrany d’Albert Camus.

Una visió diferent de la realitat, la filosofia de l’absurd, amb un missatge clar i concis.

Albert Camus (Mondovi, Algèria, 7 de novembre de 1913 - Villeblevin, França, 4 de gener de 1960) fou un escriptor i filòsof francès d'origen algerià guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1957, considerat juntament amb Jean-Paul Sartre un dels principals membres de l'existencialisme.

Podeu seguir l’Enric a  www.poemaskahn.com

I per Instagram @poemas_kahn

CONTES AMB LA GLÒRIA El ratolí i la pilota vermella de Petr Horáček


El ratolí i la pilota vermella de Petr Horáček

Què deu ser això tan bonic i brillant que penja de l’arbre? El Ratolí pensa que és una pilota, però el Talp està segur que és un globus, i el Conill diu que és una bala. Cap d'ells hi pot arribar tot sol... Com s'ho faran?


Petr Horáček
Va néixer a Praga, República Txeca. Sempre va voler ser il·lustrador, i preferia mirar les fotos i dibuixos de l'interior dels llibres en lloc de llegir-los. Als 15 anys va entrar a l'Escola Superior d'Art de Praga i va estar treballant dos anys en una agència oficial de publicitat. Després va estudiar sis anys a l'Acadèmia de Belles Arts de Praga, on va conèixer la seva dona, amb qui es va mudar a viure a Anglaterra. Va començar a treballar en llibres per a nens quan va néixer la seva primera filla i des de llavors no ha parat. Diversos dels seus llibres han estat guardonats amb premis com el Best Children 's Book of the Year de l'Washington Post, pel llibre L'oca babau, i el Picture Book of the Year d'Holanda, per Una casa a la mesura, tots dos llibres publicats per Editorial Joventut. També ha estat preseleccionat per la Kate Greenaway Medal i citat com "el nou Eric Carle" per The Washington Post.

dimecres, 13 de maig del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA La retornada de Donatella Di Pietrontonio


La Retornada de Donatella Di Pietrantonio


Aquest llibre ens explica la història d’una nena, als inicis de l’adolescència, que es veu obligada a deixar la seva llar d’acollida, en una ciutat alegre i lluminosa i amb una família convencional, educada i responsable, per anar a raure amb la seva família biològica, en una zona endarrerida de la Itàlia profunda.

Donatella Di Pietrantonio és una escriptora italiana. És graduada en odontologia i exerceix com dentista per a nens en Penne, a la província de Pescara.

El 2011 va publicar la seva primera novel·la Mia mare è un fiume (La meva mare és un riu). Dos anys després arribaria el que va ser el seu primer gran èxit: Bella mia (Bella meva). Novel·la influenciada pel terratrèmol de L'Aquila el 2009 i on tracta el tema de la pèrdua i el dol. Bella mia va ser nominada al Premi Strega i va guanyar el Brancati de 2014.

En 2017 publica La retornada, en l’italià,  L'Arminuta.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a
@emazab
@avegadesllegeixo


CONTES AMB LA GLÒRIA Pam a pam de leo Lionni



Pam a pam de Leo Lionni

"Pam a pam", un clàssic de Leo Lionni de 1960, va ser el seu primer llibre de faules, protagonitzat per una astuta eruga que se les enginya per no ser devorada per diversos ocells.

Les seves peripècies comencen amb l'encontre amb un pit-roig que sucumbeix davant la seva curiositat per saber quants pams mesura la seva cua.

Així és com aquest ocurrent insecte anirà mesurant el coll del flamenc, el bec del tucà, les potes de l'agró? fins que una vegada més, en risc de ser engolit, la petita apamadora tornarà a treure partit de la seva intel·ligència i la seva imaginació per sortir airós d'una manera que sorprendrà els lectors.

dimarts, 12 de maig del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA El ratolí que no tenia por de Petr Horáček



El ratolí que no tenia por de Petr Horáček

Un conte deliciós sobre el coratge, amb un final inesperat, que captivarà els fanàtics de la sèrie El Ratolí i els seus amics.

De nou trobem al protagonista de El ratolí que es va menjar la lluna, en el darrer llibre de Petr Horáček. El Ratolí vol jugar al bosc, que és fosc i ple de bèsties grosses i aterridores. Però el Ratolí no té por de res. O sí? Gira la solapa per descobrir-ho.