dimecres, 21 de desembre del 2022

BON NADAL!





 

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Musclos per sopar de Brigit Vanderbeke

 Autor/a: Brigit Vanderbeke (Dahme,
Alemanya, 1956 - Southern France, França, 2021)

Editorial: Viena

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Alemany

Traducció: Marisa Presas

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 144

Per mi sempre és un goig tornar als Petits Plaers, i aquest cop ho he fet amb una novel·la curta però intensa, d'una intensitat que va creixent al llarg del relat.

A través de la preparació dels musclos per sopar, l'autora, fa una crítica al sistema patriarcal i autoritari present a moltes llars. Mentre esperen l'arribada del cap de casa, la mare i els dos fills (fill i filla), repassen la seva vida durant la qual han estat sotmesos a la tirania del seu marit i pare. Comparteixen secrets de família que només s'atreveixen a verbalitzar en els moments que estan sols a casa.

Sobta adonar-se que hi ha gent que prefereix viure infeliç que no pas lluitar contra allò que l'encadena a aquest tipus de vida. Que cada membre pateix a la seva manera, però amb la mateixa intensitat, i que només quan posen aquest patiment en comú es senten forts per rebel·lar-se.

Un altre Patit Plaer que m'ha fet descobrir una autora desconeguda per mi i que m'ha fet gaudir de la lectura.

Què en penseu vosaltres d'aquesta col·lecció?

Sinopsi:

Un sopar que ho canviarà tot.

Un vespre, una modèlica família alemanya espera la tornada del pare, el cap de casa, que ve d’un viatge de negocis que ha de suposar un ascens laboral i social. Han preparat musclos per sopar, el seu plat preferit, tot i que a cap dels altres els agraden especialment. Però passen les hores i el pare no arriba... Mare, fill i filla comencen a parlar i a poc a poc es va gestant una revolta que posarà en qüestió el sistema patriarcal al qual es troben sotmesos.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

dilluns, 19 de desembre del 2022

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Treballa molt el teu oncle, oi?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).


 

dimecres, 14 de desembre del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA El camino del fuego de María Oruña

Autora: María Oruña (Vigo, 1976)

Editorial: Destino

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Espanyol

Gènere: Ficció contemporània

Número de pàgines: 361

María Oruña ens retorna a les investigacions de la Valentina, i com m'agrada!

Aquest és el cinquè lliurament de la sèrie de "Puerto escondido" i he llegit tots els llibres que ha tret des de llavors. Cada novel·la és autoconclusiva encara que els personatges protagonistes es mantenen i evolucionen.

La història actual ens transporta a Escòcia enlloc de Cantàbria, que és on transcorren les anteriors novel·les de la sèrie, i ens permet conèixer una mica més aquest entorn i la família de l'Oliver.

Hi ha dues trames que conflueixen d'èpoques diferents, l'antiga amb més pes en la part romàntica, i per això suposo que no m'ha agradat tant. M'ha semblat un llibre més pausat que els anteriors, vull dir que no hi he trobat tanta acció, tot i que l'he gaudit igual. M'ha recordat a les obres d'Agatha Christie on hi ha uns sospitosos inicials entre els quals hi sol haver el culpable.

Com ja he comentat en altres ressenyes de l'autora, m'agrada molt com escriu i em fa la sensació que es documenta molt per crear les trames. Les seves novel·les ens donen molta informació i molt ben explicada, no es fan gens pesades.

Aquest estiu, he aprofitat uns dies que he estat a Galícia, per visitar el monestir de Santo Estevo que vaig conèixer al llegir el llibre "El bosque de los cuatro vientos" de la mateixa autora. Ara hauré d'animar-me a anar fins a Escòcia, no? 😅

Sinopsis:

La teniente Valentina Redondo y su compañero Oliver deciden tomarse unas vacaciones y viajan a Escocia para visitar a la familia de este. Su padre, Arthur Gordon, está empeñado en recuperar parte del patrimonio y de la historia de sus antepasados y ha adquirido el castillo de Huntly, en las Highlands, que había pertenecido a su familia hasta el siglo XVII. Durante la rehabilitación del edificio encuentra un diminuto despacho que llevaba oculto doscientos años y en él, documentos que revelan que las memorias de Lord Byron —supuestamente quemadas a comienzos del siglo XIX— pueden seguir intactas y hallarse entre esas paredes. Pronto correrá la voz del extraordinario hallazgo y tanto la prensa de todo el país como varias personas allegadas a la familia se acercarán a ellos para seguir el curioso acontecimiento. Sin embargo, la aparición de un hombre muerto en el castillo hará que Oliver y Valentina se sumerjan en una inesperada investigación que los llevará a adentrarse en la Escocia de épocas pasadas y que cambiará el destino de los Gordon e incluso la propia historia.

Al tiempo, viajaremos a mediados del siglo XIX y descubriremos cómo Jules Berlioz —un modesto librero de las Highlands— y Mary MacLeod —una joven perteneciente a una familia escocesa acomodada— entrecruzan sus pasos en un camino literario y prohibido en el que el crimen lo salpicará todo de dudas y silencio hasta nuestros días.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

 

dimarts, 13 de desembre del 2022

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - desembre 2022

El dimecres 21 de desembre de 2022 parlarem dels llibres que hem llegit aquest mes:

Títol: L’anomalia

Autor: Hervé Le Tellier

Editorial: Edicions 62

Llengua original: Francès

Traducció: Jordi Boixadós Bisbal

Pàgines: 334

ISBN: 978-84-297-7944-8

Sinopsi

El 10 de març de 2021 els 243 passatgers d'un avió procedent de París aterren a Nova York després de travessar una tempesta terrible durant el vol. Ja a terra, cada un segueix amb la seva vida. Tres mesos més tard, contra tota lògica, un avió idèntic, amb els mateixos passatgers i el mateix equip de vol, apareix en el cel de Nova York. Ningú s'explica aquest fenomen increïble que obliga les autoritats a activar el protocol de seguretat i desfermarà una crisi política, mediàtica i científica de conseqüències desconegudes i durant la qual cada un dels viatgers haurà d'encarar-se amb una versió exacta, tot i que diferent, d'ells mateixos. Una novel·la virtuosa en la qual la lògica es fon amb l'impossible..

Herve Le Tellier

Escriptor, editor, matemàtic i un reconegut crític literari. Ha col·laborat amb nombrosos mitjans escrits i radiofònics, entre ells Le Monde i France Culture, i és considerat com un dels autors més prestigiosos del panorama francès actual amb una extensa obra que combina poesia, obres de teatre, novel·les i relats. Ha estat editor d'autors com ara Raymond Queneau o Georges Perec. Des del 1992 és membre del grup d'experimentació narrativa d'avantguarda Oulipo. 

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà  “El gran dia de la senyoreta Pettigrew” de Winifred Watson.

SOLUCIÓ ENDEVINA EL MOT AMAGAT Ha d'anar gaire temps enguixat el teu pare?


 

dilluns, 12 de desembre del 2022

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Ha d'anar gaire temps enguixat el teu pare?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).