dimarts, 31 d’octubre del 2017

L'HORA DEL CONTE amb la Jasmina Gabandé - novembre 2017


CONFERÈNCIA LA MARATÓ DE TV3 2017 - malalties infeccioses



Dilluns 13 de novembre de 2017
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

La biblioteca se suma als actes de la Marató de TV3, en aquesta edició dedicada a les malaties infeccioses.
 
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.

Cada microorganisme s'instal·la i prolifera en un lloc diferent del cos humà, depenent de la seva via d'entrada i característiques. Les persones que porten pròtesis ortopèdiques o vàlvules cardíaques o neurològiques tenen un risc afegit de tenir infeccions oportunistes en aquests dispositius permanents.

La majoria de malalties infeccioses es transmeten d'uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona.

Tothom tindrà unes quantes infeccions al llarg de la seva vida. La majoria són lleus, però algunes són molt greus i poden portar a la mort de manera ràpida.

Infeccions comunitàries freqüents

Són les infeccions que normalment es curen sense problemes però, segons l'edat i l'estat de salut previ del malalt, també poden complicar-se molt i provocar la mort.
Inclou malalties com la pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries.

Infeccions comunitàries greus o d'especial risc de contagi

Són malalties més greus i amb un potencial perill de contagi que pot afectar la comunitat. En aquest grup hi ha infeccions com la meningitis, la tuberculosi, l'hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual.

Sèpsia

La sèpsia es produeix quan una infecció localitzada s'escampa i passa a la sang, arriba a d'altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. Als malalts que es recuperen d'una sèpsia sovint els queden seqüeles importants.
A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia greu. És la primera causa de mort per infecció al món.

Infeccions nosocomials

Les infeccions nosocomials són les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de la salut.
Afecten sobretot pacients postquirúrgics, els que porten dispositius temporals com catèters vasculars, sondes urinàries o aparells de ventilació assistida.
També hi ha les infeccions oportunistes que afecten persones immunodeprimides. Aquestes infeccions poden arribar a causar la mort dels malalts de càncer o la pèrdua d'un òrgan als pacients trasplantats.

Infeccions emergents i del viatger

Les emergents són les malalties que aquí ja s'havien controlat a través de la vacunació, i les del viatger són les originàries d'altres llocs del món. Són un grup d'infeccions que va en augment.
Les emergents són malalties com el xarampió, la tos ferina o la diftèria, i les importades són infeccions com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas, que es transmeten a través d'insectes.

LA LLUITA

Els experts en salut assenyalen que per fer front a les infeccions disposem de:
EL SISTEMA IMMUNITARI: el cos humà compta amb un sistema de defenses propi que quan detecta l'entrada de microorganismes patògens s'organitza per combatre'ls i eliminar-los.
LES VACUNES: ajuden el sistema immunitari a crear noves defenses contra un microorganisme concret. Injectant el microorganisme mort, afeblit o fragmentat, s'aconsegueix que el cos hi respongui fabricant anticossos, que recordi com defensar-se en cas de reinfecció i que eviti la malaltia.
Amb la vacunació comunitària s'ha aconseguit controlar i pràcticament erradicar infeccions que havien tingut índexs de mortalitat molt elevats.
ELS ANTIBIÒTICS: eliminen els bacteris que provoquen les infeccions greus. Des que Alexander Fleming va descobrir la penicil·lina, el 1928, els antibiòtics han salvat milions de vides.
Actualment hi ha antibiòtics per combatre gairebé tots els tipus de bacteris, però els microorganismes també lluiten per defensar-se i van mutant per intentar sobreviure. Amb el temps, alguns bacteris han desenvolupat resistències i costa trobar antibiòtics que els eliminin.
L'ús generalitzat, i de vegades incorrecte, dels antibiòtics ha fet que cada vegada hi hagi més bacteris resistents i això, a la llarga, pot acabar suposant un greu problema de salut pública.
Hi ha experts que afirmen que si no es fa més recerca i no es troben noves molècules, l'any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts l'any al món, una xifra semblant a la d'abans del descobriment de la penicil·lina.

LA PREVENCIÓ

Què podem fer, segons els metges?
La millor manera de prevenir les infeccions és evitar el contagi. Només cal seguir uns quants hàbits molt senzills:
-Si esteu malalts no heu d'anar a l'escola ni a treballar. Per la vostra salut i per no encomanar ningú altre.
-Conserveu i manipuleu correctament els aliments. Renteu bé fruites i verdures.
-Beveu aigua d'ampolla quan viatgeu a països on l'aigua pot estar contaminada.
-Si us feu una ferida, netegeu-la de seguida amb aigua i sabó.
- Per evitar el risc d'infecció per transmissió sexual utilitzeu correctament el preservatiu.
- Si esternudeu o tossiu, poseu-vos el colze davant la boca, mai la mà (podeu tocar altres persones i transmetre la malaltia)
I el consell més fàcil i el més eficaç: renteu-vos les mans molt sovint amb aigua i sabó o amb una solució alcohòlica. A casa i a l'hospital.
La higiene de mans salva vides.

EL FUTUR

De cara al futur, la recerca encara té molts reptes importants: s'han de trobar noves eines de diagnòstic ràpid que permetin fer un tractament immediat, s'han de descobrir nous antibiòtics capaços de combatre els bacteris resistents, s'han d'aconseguir noves vacunes...
Tot el que calgui per poder curar un grup de malalties que afecten tothom.
Cal seguir avançant en la investigació i per això l'edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d'aquest any estarà dedicada a les malalties infeccioses. Com sempre, t'hi esperem.


NOVETATS - novembre 2017









dijous, 12 d’octubre del 2017

CONFERÈNCIA / LECTURA Miguel de Cervantes 400+1


Divendres 27 d’octubre de 2017
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

Presentat pel filòleg Anton Not, dirigit per Joan Roca i amb la participació dels rapsodes del Grup de Teatre Artesenc, Jaume Caballer, Sílvia Cardona, Eva Cendra, Carme Díaz, Vicenç Farràs i Joan Roca.

La biblioteca se suma als reconeixements a Miguel de Cervantes en el quart centenari de la seva mort i completa les activitats que al llarg de l’any s’han anat celebrant per part de les diverses institucions culturals del país.

Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 de setembre de 1547 - Madrid, 22 d'abril de 1616) era un escriptor espanyol (castellà), conegut sobretot per la seva novel•la El Quixot. Es considera un dels autors més influents de la literatura universal, i les seves obres han inspirat adaptacions cinematogràfiques i han modificat la manera d'entendre la novel•la, especialment en l'àmbit hispànic i anglès.

Llegat artístic

Entre les dues parts de Don Quixot, apareixen el 1613 les Novelas ejemplares. Són un conjunt de dotze narracions breus, compostes algunes d'elles molts anys abans. La seva font és pròpia i original. En elles explora diferents fórmules narratives com la sàtira lucianesca (El coloquio de los perros), la novel•la picaresca (Rinconete y Cortadillo), la miscel•lània (El licenciado Vidriera), la novel•la bizantina (La española inglesa, El amante liberal) o, fins i tot, la novel•la policíaca (La fuerza de la sangre). D'algunes, com per exemple El celoso extremeño, se'n conserva una segona redacció testimoniada pel manuscrit anomenat de Porras de la Cámara, descobert el segle XIX. Només aquesta col•lecció de novel•les hauria pogut en si mateixa haver-li creat un lloc molt destacat a la història de la literatura castellana.

La crítica literària va ser una constant en la seva obra. Apareix a La Galatea, El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, Viaje al Parnaso (1614), extens poema en tercets encadenats. El 1615, publica Ocho comedias y ocho entremeses nuevos nunca representados, però el seu drama més popular avui, La Numancia, més que El Tracte d'Alger, quedà inèdit fins al segle XVIII.

Un any després de la seva mort, apareix la novel•la Els treballs de Persiles i Sigismunda. Cervantes, tot just dos dies abans de morir, l'havia deixat amb una dedicatòria a Pedro Fernández de Castro y Andrade, VII Comte de Lemos, el seu mecenes durant anys, i a qui també havia dedicat la segona part del Quixot i les El Persiles és una novel•la bizantina que, segons l'autor, pretenia competir amb el model clàssic grec d'Heliodor; va tenir èxit, ja que va conèixer algunes edicions més en la seva època, però va ser oblidada i enfosquida pel triomf indiscutible del Don Quixot.

Cervantes utilitza un grup de personatges com a fil conductor de l'obra, en comptes de dos. Anticipa, a més, l'anomenat realisme màgic donant entrada a alguns elements fantàstics. En certa manera, cristianitzar el model original utilitzant el tòpic del homo Viator, assolint el clímax al final de l'obra amb l'anagnòrisi dels dos enamorats principals, anomenats fins aleshores Periandro i Auristela, a la ciutat santa de Roma:

“Les nostres ànimes, com tu bé saps i com aquí m'han ensenyat, sempre estan en continu moviment i no poden aturar sinó en Déu, com en el seu centre. En aquesta vida els desitjos són infinits i uns s'encadenen d'altres i s'uneixen i van formant una cadena que potser arriba al cel i tal se sumi a l'infern”.

En realitat, el Persiles és una novel•la d'estructura i intencions molt complexes que espera encara una interpretació satisfactòria.

La influència de Cervantes en la literatura universal ha estat tal, que la mateixa llengua espanyola sol ser anomenada la llengua de Cervantes.

La seva vida artística

Entre les seves obres dramàtiques destaquen especialment els seus Entremeses, notables per la seva comicitat, l'original creació i caracterització de personatges, que no exclou la inspiració popular, i la cosmovisió que se'n desprèn.

Entre les seves obres dramàtiques majors, es considera la seva obra mestra la Tragedia de la destrucción de Numancia, encara que són també importants Pedro de Urdemalas, El rufián dichoso, Los baños de Argel i El trato de Argel. En algunes d'aquestes obres, com per exemple Tragedia de la destrucción de Numancia, apareixen elements al•legòrics, que ell anomenava «figures morals».

dilluns, 9 d’octubre del 2017

EXPOSICIÓ - T'estimo... o no


Del 23 d’octubre al 28 de desembre de 2017
Àrea Activitats Biblioteca
 
L'exposició 'T'estimo... o no', és una mostra de llibres infantils i juvenils sobre l'amistat, l'amor i l'afecte, que té com objectiu estimular i dinamitzar la lectura infantil i juvenil.


Durant el temps que estarà a la biblioteca els nens i nenes de primària de l’escola els Planells d’Artesa de Segre visitaran l’exposició.

T’ESTIMO... O NO

L’afecte i l’amor constitueixen un dels grans temes de la literatura universal, tant per a petits com per a grans. Des de la rondallística popular fins a les epopeies homèriques, des de la poesia i el drama, des de la novel·la, el conte, el llibre divulgador o el còmic, les relacions afectives es presenten sota mil màscares – d’animal, de persona, d’heroi, de ninot- davant cadascun dels seus possibles lectors.

L’exposició presenta la temàtica concreta de l’afecte i les seves manifestacions sentimentals i emotives, mostra les infinites màscares sota les quals aquest tema universal es presenta als infants i joves.

L’exposició consta de 8 displays desenrotllables amb il·lustracions i fragments de text extrets de llibres de literatura infantil i juvenil, un centenar de llibres, aproximadament, i el catàleg bibliogràfic.

Distribució dels plafons i fil conductor:

1. PRESENTACIÓ

2. ELS AMICS. El primer pas per estimar és fer amics.

3. AMISTAT ENTRE OPOSATS. Per fer amics, les diferències no importen.

4. LA RESPONSABILITAT AFECTIVA. Sobretot és important sentir-se’n responsable, fins i tot en els més petits detalls.

5. L’ENAMORAMENT (I EL CASORI!). Així, pas a pas, una persona arriba a enamorar-se d’algú i, si tan fort és l’amor,
a viure en parella.

6. LLIBRES D’EROTISME I SEXUALITAT. Val la pena informar-se sobre l’amor, les seves pràctiques i conseqüències.

7. LA FAMÍLIA. D’aquesta manera, es formen les famílies, on hi ha relacions de tota mena.

8. GELOSIA I ALTRES DANYS. Però cal anar amb compte i saber que allò que en diuen amor o amistat no sempre ho és.

divendres, 6 d’octubre del 2017

ESCOLTEM: Montserrat Roig


Divendres 20 d'octubre de 2017 - 20.00h
Àrea Activitats Biblioteca

La biblioteca acull durant el mes de setembre i fins el 20  d’octubre una exposició dedicada a la memòria de la que fou una gran escriptora: Montserrat Roig. 

Tant en la vessant de literatura de ficció com en l’especialitat de reportatge i periodisme els seus llibres i articles van gaudir d’enorme popularitat arribant a milers de lectors. 

Enguany commemorem el 25è aniversari de la seva prematura mort als 45 anys. 
També aquest any 2017 en fa 40 de la publicació de dos dels seus llibres més emblemàtics: El temps de les cireres i Els catalans als camps nazis

Amb aquestes premisses el Memorial Democràtic ha organitzat aquesta exposició que ara arriba a nosaltres amb un conjunt de fotografies i de dades biogràfiques sobre l’autora.

La majoria de fotografies són obra de Pilar Aymerich, professional de reconegut prestigi i guanyadora de nombrosos premis, entre ells la Creu de Sant Jordi. 

L’acte de cloenda de l’exposició se celebrarà el dia 20 d’octubre a les 8 del vespre a l’Àrea d’Activitats de la biblioteca amb la participació de l’autora de les fotografies i gran amiga de Montserrat Roig, Pilar Aymerich, qui explicarà anècdotes i detalls sobre l’escriptora viscuts per ella en primera persona al llarg de tantes hores compartides. 

L’acte es complementarà amb l’audició de textos relacionats amb trets biogràfics i de referència, amb la veu de diverses lectores i sota la direcció d'Albert Vidal, dins el programa Escoltem que des de fa temps es presenta a la Biblioteca.

Una ocasió única per conèixer de primera mà la semblança i l’obra d’una de les escriptores cabdals de la literatura catalana del segle XX.

dijous, 5 d’octubre del 2017

EXPOSICIÓ Racó Bio


REUNIÓ CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - octubre 2017

El dimecres 18 d'octubre de 2017 a les 20.00h, ens reunirem a la biblioteca per parlar del llibre que hem llegit aquest mes
Títol: Digues que m'estimes encara que sigui mentida
Autor:  Montserrat Roig
Editorial: Edicions 62
Idioma: Català
Pàgines: 220
ISBN: 978-84-92549-96-2 

Biografia Montserrat Roig

Sinopsi 
 "La vida i els llibres m'han acompanyat mentre intentava d'aprendre l'ofici d'escriure. Si m'obliguessin a posar en unes balances la vida i els llibres, no sé pas què hi pesaria més. Però tant la vida, com els llibres, com la ciutat on vaig néixer, s'han anat transformant en les meves pàtries. Primer t'ho trobes, després ho reculls. Aquest llibre, doncs, és un recorregut personal per aquestes pàtries: les lectures, l'aprenentatge de viure a Barcelona, la real i la imaginada, s'hi barregen".
El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà “Tot això ho faig per què tinc molta por" d'Empar Moliner.