Pàgines
- La biblioteca
- Carta de serveis de la biblioteca
- Agenda d'activitats
- Novetats
- Club de lectura
- Club de lectura infantil
- Hora del conte
- Lletres en Viu
- LiceuBIB
- Llegir el Teatre
- Biblioteques amb DO
- Contes amb la Glòria
- Endevina el mot amagat
- Premi Narrativa Breu d'Artesa de Segre
- Espai BookCrossing
- Joan Maluquer i Viladot
dimarts, 29 de juny del 2021
dilluns, 28 de juny del 2021
divendres, 25 de juny del 2021
LES RECOMANACIONS DE L’EVA Retrat de Shunkin de Junichirô Tanizaki
Editorial: Viena Edicions
Any de la primera edició: 2019
Llengua original: Japonès
Traducció:
Albert Nolla
Gènere: Novel·la contemporània
Nombre de pàgines: 136
Realment, la cultura japonesa és molt diferent de la nostra i gràcies a aquest Petit Plaer, i a una traducció molt sensible d'Albert Nolla, podem conèixer una mica més les seves tradicions.
A través de la història de la Shunkin i del Sasuke descobrim una part del Japó del segle XIX, la música tradicional i l'art, però també l'organització de les diferents classes socials.
Tanizaki ens descriu una relació cruel. Una història d'amor, de fidelitat i d'obediència absoluta, fins i tot, en algun moment, un pèl sadomasoquista, en Sasuke està sotmès al poder de la Shunkin. Però la força del seu amor és tan gran que tots dos ocupen aquest rol amb total llibertat.
Com a lectora, aquest maltractament m'ha fet patir, però, analitzant-ho en fred i veient clar que tots dos estan d'acord amb tenir aquest tipus de relació, no puc fer res més que recomanar-vos la seva lectura i esperar que la gaudiu tant com ho he fet jo.
Sinopsi:
Un dels relats més exquisits d'aquest gran autor japonès sobre les relacions cruels i destructives
En complir nou anys, la petita Shunkin, una nena rica i malcriada, es queda cega, per la qual cosa el futur esplendorós que li auguraven com a dama d’alta societat desapareix tot d'una. Com a reacció, es torna encara més capritxosa i només permet que la serveixi un criat, en Sasuke, que es desviu per complaure-la. Tot i així, per a ella l’únic consol és la música, i en Sasuke, per sentir-s’hi més a prop, decideix aprendre a tocar el shamisen, l'instrument que ella domina. A partir d’aleshores la seva relació evolucionarà d’una manera imprevisible.
Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:
https://avegadesllegeixo.blogspot.com/
I per Instagram a:
@emazab
@avegadesllegeixo
dimarts, 22 de juny del 2021
dilluns, 21 de juny del 2021
divendres, 18 de juny del 2021
LES RECOMANACIONS DE L’EVA Hamnet de Maggie O'Farrell
Autora: Maggie O'Farrell (Irlanda del Nord, 1972)
Editorial: L'Altra
Any de la
primera edició: 2021
Llengua original: Anglès
Traducció: Marc Rubió Rodon
Gènere: Novel·la contemporània
Nombre de pàgines: 358
Hi ha llibres que són com petites joies, que obres i vas gaudint a poc a poc. És el que m'ha passat amb Hamnet, un llibre ple de sentiments, que ens parla d'una part important i trista de la vida de Shakespeare.
O'Farrell no es refereix al nom del gran autor en cap moment, sinó que parla del marit, el pare o el fill, i és que, en realitat, podríem dir que la veritable protagonista de la història és la seva esposa. Agnes és una dona peculiar, valenta, lliure, amb una relació especial amb la natura i que, una mort sobtada, li fa sentir un dolor molt intens.
A Hamnet, O'Farrell ens parla de com gestionen els diferents membres de la família aquest dol, del que senten i com ho senten i, sobretot, com transmeten i canalitzen el dolor.
M'he fet un fart de plorar, però també de sentir, perquè el llibre és pur sentiment.
Com us podeu imaginar us el recomano moltíssim i, si ja heu llegit amb anterioritat a l'autora i en sou fans (sé que en té molts), us vull demanar que em recomaneu un altre llibre seu. Amb quin segueixo? ;)
Sinopsi:
Un dia d’estiu de l’any 1596, una nena de Stratford-upon-Avon, un poble a prop de Londres, torna de l’escola cansada, amb febre, mal de cap i poques ganes de jugar amb el seu germà bessó, el Hamnet. Angoixat, ell busca per tota la casa algú que pugui ajudar-los, però no hi troba ningú. La mare, un esperit lliure i excèntric, és al jardí on cultiva plantes medicinals, a més d’un quilòmetre de distància, vigilant els ruscos d’abelles. El pare és a Londres, treballant al teatre, i la germana gran i l’àvia han anat al poble a comprar. Cap és conscient de la tragèdia que s’està desfermant a casa seva.
Hamnet és la història d’una dona feréstega i el seu xoriguer, del fill d’un guanter que fuig de la vida que li tocava per casar-se amb la dona que estima i dedicar-se a la seva passió, el teatre, i del fill de tots dos, que no passarà mai a la història però donarà títol a una de les obres de teatre més cèlebres de tots els temps. I, al cor de tot plegat, el retrat lluminós i vivíssim d’un matrimoni poc convencional, del vincle indestructible entre dos germans bessons i del dolor d’una pèrdua irreparable, devastadora i tristíssima.
Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:
https://avegadesllegeixo.blogspot.com/
I per Instagram a:
@emazab
@avegadesllegeixo
dimecres, 16 de juny del 2021
dimarts, 15 de juny del 2021
dilluns, 14 de juny del 2021
divendres, 11 de juny del 2021
LES RECOMANACIONS DE L’EVA La força d'un destí de Martí Gironell
Autor: Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971)
Editorial: Columna Edicions
Any de la primera edició: 2018
Llengua original: Català
Gènere: Ficció contemporània
Nombre de pàgines: 320
Premi Ramon Llull 2018
És la primera vegada que llegeixo a Martí Gironell i crec que no serà l´última. He trobat que el llibre està molt ben escrit i hi ha una gran feina de documentació darrera.
Ens explica la vida de Ceferino Carrión, que és intensa i apassionant, des de que marxa de Catalunya i arriba a Amèrica, on es converteix en Jean Leon, fins que torna al Penedès per elaborar el seu propi vi, després d'haver triomfat amb el seu restaurant La Scala.
El missatge del llibre és clar: 'els somnis els has de tenir perquè si no els tens, mai els podràs arribar a complir'. Jean Leon va ser home avançat al seu temps que va aconseguir convertir-se en el confessor de les estrelles del Hollywood dels anys 50, com James Dean, Paul Newman, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Ronald Reagan, etc.
M'ha agradat conèixer la vida d'aquest personatge que partint del no-res va aconseguir crear un imperi a base d'esforç i sacrifici, molt sacrifici. Si no l'heu llegit us el recomano de veritat per descobrir una persona que sí que va aconseguir el seu gran somni americà.
Sinopsi:
Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.
Jean Leon demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.
Va ser en aquelles festes que va entendre que s’havia d’adaptar a una cultura, a una llengua i a un nou món. Un entorn canviant, un paradís ple de llum, de voluntat, però també de riscos. Va aprendre a tractar cada persona de manera diferenciada. Era una habilitat gairebé innata que en aquell ambient es transformava en l’eina idònia per triomfar. I va ser decisiu per a ell adoptar el que anomenava l’estil Chester. De mica en mica va reproduir-ne les maneres, el comportament, el llenguatge... i hi va imprimir el seu propi segell.
Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:
https://avegadesllegeixo.blogspot.com/
I per Instagram a:
@emazab
@avegadesllegeixo
dijous, 10 de juny del 2021
PRESENTACIÓ POEMES DE ROSA MARIA ARRAZOLA I TAST DE VINS DEL CELLER DEL MONTSEC
dimecres, 9 de juny del 2021
CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - juny 2021
María Dueñas Vinuesa (Puertollano, Ciudad Real, 1964) és una escriptora espanyola en castellà. És doctora en Filologia Anglesa i professora titular a la Universitat de Múrcia. Ha impartit docència en universitats nord-americanes.
Sinopsi
Incapaç de recompondre els seus propis trossos, la professora Blanca Perea accepta a la desesperada el que anticipa com un tediós projecte acadèmic. La seva estabilitat personal acaba de desplomar-se, el seu matrimoni ha saltat pels aires. Confusa i devastada, la fugida a la insignificant universitat californiana de Santa Cecília és la seva única opció.
El campus que l'acull resulta, però, molt més seductor del previst, agitat en aquests dies per un moviment cívic contrari a la destrucció d'un paratge llegendari per tal de construir-hi un enorme centre comercial. I la tasca que l'absorbeix. La catalogació del llegat del seu vell compatriota Andrés Fontana, mort dècades enrere. Dista enormement de ser tan insubstancial com prometia. A mesura que s'afanya a vertebrar la memòria d'aquell hispanista oblidat, al costat d'ella va guanyant proximitat Daniel Carter, un col·lega americà veterà i atractiu que no ocupa el lloc que hauria d'ocupar. Entre els dos homes, un a través dels seus testimonis pòstums i un altre amb la seva complicitat creixent, Blanca es veurà arrossegada cap a un entramat de sentiments trobats, intrigues soterrades i portes sense tancar.
El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà “Un any a la Provença" de Peter Mayle.