diumenge, 6 de novembre del 2016

CONFERÈNCIA - La Marató de TV3: Ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

Dimecres 30 de novembre a les 19:00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

A càrrec de M. José Diañez
 
L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens tenen una discapacitat causada per un ictus.

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6 milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i les percepcions, de les emocions i la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivats d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les provocades per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Catalunya compta amb una xarxa puntera d'equips de recerca en ictus i amb uns protocols d'actuació que funcionen amb gran eficiència, com el "codi ictus". Tot i això, cal seguir investigant per detectar i evitar les causes d'aquestes lesions, minimitzar o, fins i tot, curar les discapacitats que se'n deriven i avançar en les teràpies de rehabilitació física, logopèdica, psicològica i cognitiva per a totes les persones afectades per les malalties d'aquesta edició. Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s'aborda des de més de 15 especialitats professionals.

divendres, 4 de novembre del 2016

XERRADA-COL·LOQUI amb Rafel Nadal

La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot us convida a la xerrada-col·loqui amb l'escriptor Rafel Nadal.
 
Divendres 25 de novembre de 2016 a les 19:00 hores
Àrea Activitats Biblioteca 


La Institució de les Lletres Catalanes amb el programa "Lletres en viu", acosta les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra. D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors.

Per l'ocasió el Club de Lectura de la Biblioteca, ha llegit els llibres de l'autor, Quan érem feliços i La maledicció dels Palmisano.   

Rafel Nadal i Farreras (Girona, 1954) és periodista i escriptor català.
Escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a RAC1, TV3.i 8TV. 
Ha estat director d'El Periódico de Catalunya des de maig de 2006 fins a febrer de 2010. període durant el qual el diari va rebre, entre d'altres, el Premi Nacional de Comunicació (2008), el premi al millor diari d'Europa de l'European Newspaper Congress (2008), el premi a la millor portada de l'any de la Society for News Design (2007) i el premi al millor disseny d'Espanya i Portugal, de la SND (2007).
Anteriorment, ha treballat en els principals diaris del país i ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en empreses editores i grups de comunicació. 
Va guanyar el XLIV Premi Josep Pla de narrativa del 2012 i el Premi Joaquim Amat-Piniella del 2013 amb la novel·la Quan érem feliços (Edicions Destinos). A l'octubre de 2013 va publicar el llibre Quan en dèiem xampany (Columna edicions), Premi Anglada 2014.

Obres

  • Els mandarins (2011, Columna)
  • Quan érem feliços (2012, Destino)
  • Quan en dèiem xampany (2013, Columna)
  • La maledicció dels Palmisano (2015, Columna)

dijous, 3 de novembre del 2016

EXPOSICIÓ "La desmesurada vida de Ramon Llull, en els 700 anys de la seva mort"

El 2016 és l’Any Ramon Llull, en què es recorden els 700 anys de la seva mort. Amb motiu d’aquesta commemoració, la Institució de les Lletres Catalanes ha creat una instal·lació itinerant que es posa a disposició de les biblioteques públiques de Catalunya.

L’exposició cerca descobrir el personatge que hi ha darrere del nom de Ramon Llull, un personatge que encara té moltes coses a dir en ple segle XXI.


La nostra biblioteca l'acollirà del 22 de novembre al 9 de desembre de 2016 al replà de l'escala. 

Ramon Llull, a vegades llatinitzat com a Raimundus o Raymundus Lullus; va néixer Palma de Mallorca el 1232  i  morir a Tunis, Tunísia el 1316. 
 Va ser un escriptor filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII, conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab. 
Destaca, juntament amb l'autor del Llibre dels fets, per la seva producció literària en llengua catalana i és considerat el primer autor a fer servir una llengua vulgar per fer arribar millor a la gent els coneixements filosòfics, teològics i místics. 
Dins aquesta voluntat divulgativa va escriure-hi novel·la moral i llibres de divulgació científica i tècnica.

Mostra de llibres del fons de la biblioteca de Ramon Llull


REUNIÓ DEL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - Novembre 2016



El dimecres 16 de novembre de 2016 a les 20:00h, ens reunirem a la biblioteca per parlar del llibre que hem llegit aquest mes

Títol: La maledicció dels Palmisano

Autor:  Rafael Nadal
Editorial: La Butxaca
Idioma: Català

Pàgines: 384
ISBN: 978-84-166-0035-9

Biografia Rafael Nadal

Sinopsi
«M'has de prometre que, si és nen, faràs veure que és teu i el criaràs com un Convertini. Li posarem Vitantonio. Només tu i jo sabrem que és en honor del meu Vito Oronzo, que l'haurà engendrat, i del teu Antonio, que li haurà donat el nom i l'oportunitat de sobreviure a la maledicció dels Palmisano».
 
El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà "La festa de la insignificança" de Milan Kundera.  

Sí esteu interessats en participar, passeu per la biblioteca i us informarem.

L'HORA DEL CONTE DE LA BIBLIOTECA - Novembre 2016


Mostra llibres del fons de la biblioteca "Dones a la Guerra Civil"


dimecres, 2 de novembre del 2016

Lliurament de premis del concurs Biblioestiu!!

La biblioteca d'Artesa de Segre ha participat aquest estiu en el programa Biblioestiu, projecte que ha organitzat el Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya.

Biblioestiu ha estat una campanya de foment de la lectura per als nens i nenes de  5 a 16 anys que es va iniciar l’1 de juliol i va finalitzar el 15 de setembre. El seu objectiu ha estat promocionar la lectura infantil durant les vacances d’estiu.

A la nostra biblioteca els afortunats guanyadors són l'Edna Fontanet i Vilanova, l'Arnau Vidal i París i la Queralt Regué i Claverol.

Moltes felicitats a tots tres!!!


ESCOLTEM: Perill de bombardeig

Divendres 11 de novembre de 2016
20:00 h

Aquest mes de juliol ha fet 80 anys del començament de la Guerra Civil Espanyola.

El mes de juliol de1936, va esclatar a Espanya una guerra terrible que va enfrontar a mort una enorme gernació de ciutadans que van convertir-se en ferotges enemics quan, fins aleshores, mai no havien ni imaginat aquesta possibilitat. Fins i tot parents i amics van haver de lluitar entre ells en nom d’uns ideals que alguns no comprenien i que a molts els eren indiferents. 

“Va morir molta gent, amics que coneixíem i enemics que no coneixíem però que poc abans no eren els nostres enemics”, diu un dels testimonis.

El 30 d’octubre va produir-se el primer bombardeig sobre Catalunya i, a partir d’aquell moment, el terror va ser constant entre la població. Dia per altre les sirenes anunciaven l’arribada d’avions carregats de bombes que caurien damunt el país, sobre gran nombre d’edificis i de ciutadants indefensos. Això al llarg de 713 inacabables dies.

Reconstruirem aquell temps en base a textos de Santiago i Elisenda Albertí, Mercè Rodoreda, Vicent Andrés Estellés, Stanley G. Paine, testimonis de Julián Prado, Joaquím Renard, Estanislau Torres, el pilot de bombarders Giovanni Sacco i d’altres anònims... i també d’imatges.

Un recull de textos aliens i propis que expliquen part d’aquella guerra que va costar un milió de morts i incomptables ferits, amb punyents referències que rares vegades han estat fetes públiques.

El retrat viu d’una guerra entre dues Espanyes, enfrontades per interessos personals al que donaran vida actrius i actors amb selecció de textos i direcció d’Albert Vidal.