dijous, 8 de setembre del 2022

TAULA RODONA DE PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ Records de París. Francesca Solé i Palau Ferré

Divendres 16 de setembre 

19.00 hores

Àrea Activitats de la Bilbioteca

Taula rodona de presentació de l’exposició “Records de París. Francesca Solé i Palau Ferré”, a través de la qual s’homenatja l’amistat entre l’activista cultural artesenca Francesca Solé i Clotet (Artesa de Segre, 1914-2007) i el pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), de qui se celebra el centenari del seu naixement en una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya

Hi participaran:

-      Maria Cusola, alcaldessa d’Artesa de Segre

-      Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera

-      Roser Betriu, neta de Francesca Solé i Clotet

-      Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de Palau Ferré

L'exposició es pot visitar fins al 30 de setembre a la biblioteca. La mostra recorda el vincle de les dues personalitats a través de fotografies històriques al París dels anys cinquanta on van coincidir.

L'exposició compta amb el suport de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, el Consell Comarcal de la Noguera, la Fundació Irla, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Francesca Solé i Clotet

(Artesa de Segre, 1914-2007)

Cosidora i política republicana.

Filla de l’alcalde republicà d’Artesa, Josep Solé Granyó, Francesca Solé creix en una família d’ideals catalanistes. Vinculada al teixit cultural d’Artesa, amb la Societat Coral la Dàlia Blanca i l’associació Pomells de Joventut, va haver d’exiliar-se arran de la Guerra Civil.

El seu periple vital a l’exili va portar-la de França a l’Àsia central, al llarg dels anys viscuts a la població russa de Gorki i a la ciutat uzbeka de Kokand. Ja en l’etapa democràtica, i de nou a Catalunya, va col·laborar assíduament amb la revista mensual La Palanca i va ser regidora a l’Ajuntament d’Artesa de Segre del 1984 al 1987.  

 

Maties Palau Ferré

(Montblanc, 1921-2000)

Pintor, escultor i ceramista.

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units.

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. La celebració del seu centenari és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.