dilluns, 5 de setembre del 2022

EXPOSICIÓ Records de París. Francesca Solé i Palau Ferré

Palau Ferré i Francesca Solé, a la Biblioteca d'Artesa!

Del 30 de juny al 30 de setembre

Àrea Exposicions de la Biblioteca

Aquest estiu, la Biblioteca Joan Maluquer d'Artesa de Segre commemora el centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) a través de l'amistat que l'artista va tenir amb l'activista cultural Francesca Solé i Clotet (Artesa de Segre, 1914-2007). 

Així, una mostra fotogràfica amb imatges inèdites de la seva coneixença al París dels anys cinquanta, un llibret-catàleg i diversos clips audiovisuals, recorden el vincle entre aquestes dues personalitats històriques del segle XX en el marc de l'Any Palau Ferré. Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. 

PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ 16 de setembre

El divendres 16 de setembre a les 19 hores la Biblioteca d'Artesa organitza una taula rodona al voltant dels records parisencs de Palau Ferré i Francesca Solé, amb la participació de Maria Cusola, alcaldessa d'Artesa de Segre; Miquel Plensa, president del consell Comarcal de la Noguera;  Francesc Marco-Palau, comissari de l'Any Palau Ferré; així com de familiars de Francesca Solé i Clotet.

Serà un acte ple d'art, valors i memòria històrica!

 

Maties Palau Ferré 

Montblanc, 1921-2000. Pintor, escultor i ceramista. 

Format a l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d'Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units. 

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com "el pintor que cremava els seus quadres", és un dels artistes més singulars de l'art català del segle XX. La celebració del seu centenari és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Francesca Solé i Clotet

Artesa de Segre, 1914-2007. Cosidora i política republicana.

Filla de l'alcalde republicà d'Artesa, Josep Solé Granyó, Francesca Solé creix en una família d'ideals catalanistes. Vinculada al teixit cultural d'Artesa, amb la Societat Coral la Dàlia Blanca i l'associació Pomells de Joventut, va haver d'exiliar-se arran de la Guerra Civil. 

El seu periple vital a l'exili va portar-la de França a l'Àsia central, al llarg dels anys viscuts a la població russa de Gorki i a la ciutat uzbeka de Kokand. Ja en l'etapa democràtica, i de nou a Catalunya, va col·laborar assíduament amb la revista mensual La Palanca i va ser regidora a l'Ajuntament d'Artesa de Segre del 1984 al 1987.