dimecres, 7 de setembre del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA L'home que es va enamorar de la lluna de Tom Spanbauer

Autor: Tom Spanbauer (Idaho, 1946)

Editorial: Les Altres Herbes (L'Altra Editorial i Editorial Males Herbes)

Any de la primera edició: 2022

Llengua original: Anglès

Traducció: Joana Castells Savall

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 430

Aposta arriscada la que han fet a Les Altres Herbes amb la publicació d'aquest llibre. No us espanteu! A mi m'ha agradat, i molt, però prefereixo començar dient que crec que no és un llibre per a tothom, si més no, és un llibre que no podem jutjar amb els nostres paràmetres.

Spanbauer m'ha transportat a Idaho i m'ha fet estimar a uns personatges força estrafolaris, en Duivichi-un-Dua (també anomenat Fora-al-Cobert o Cobert), a l'Ida, a l'Alma, a en Dellwood, a en Coi-d'en-Dave i al Coi-de-Gos, que conformen una família molt particular.

Per a mi ha sigut una lectura pausada perquè havia d'anar paint allò que anava llegint. Tot i el misticisme que envolta els fets, és una novel·la crua i violenta, que ens parla d'alguns tabús com la llibertat sexual en tots els aspectes, la segregació racial, el fanatisme religiós, però ho fa d'una manera molt natural, la història va fluint i els fets els acceptem tal com venen.

No és només un western com els que estem acostumats, però sí que és transgressora com bé diu la seva sinopsi, va més enllà, mentre veiem com creix en Cobert ens parla de les relacions afectives, també de la família, però no d'una família convencional sinó de la família que creen aquests personatges extravagants.

Com us he dit al començament, l'he gaudit i l'he patit al mateix temps i, si us agraden les novel·les impactants, llegiu-la perquè no us deixarà indiferents.

I aprofito per agrair a l'editorial l'oportunitat de llegir aquesta "novel·lassa" que, per ara, s'ha convertit en una de les millors lectures de l'any.

Quina és la vostra millor lectura d'enguany?

Sinopsi:

L’home que es va enamorar de la lluna és un western modern, una novel·la transgressora plena de vida, d’èpica i d’imaginació. El narrador és en Duivichi-un-Dua —o Fora-al-Cobert o, simplement, Cobert—, un jove mestís i bisexual que es guanya la vida prostituint-se a l’hotel que l’ha vist créixer, a finals del segle XIX, en un petit poble d’Idaho. L’Ida Richilieu, una dona forta, tossuda i excèntrica, és la mestressa i propietària d’aquesta casa de putes pintada d’un rosa escandalós, i també és l’alcaldessa del poble: quan la mare índia d’en Cobert va ser assassinada, el va agafar sota la seva tutela. Ella, la preciosa prostituta Alma Hatch i el filosòfic cowboy descerebrat d’ulls verds Dellwood Barker conformen la peculiar família d’en Cobert. Per sobre —o per sota— de la lletjor, la crueltat i la violència de la frontera, a l’ànima de la novel·la hi bateguen l’amor i l’acceptació que uneixen aquesta família singular.

L'home que es va enamorar de la lluna és una història preciosa i rica com un mite, un cant a la natura i a la vida, un relat evocador de musicalitat hipnòtica que celebra la sexualitat en totes les seves formes i manifestacions. Una novel·la valenta, que explora la violència i ofereix una reflexió sobre la raça, la identitat i la pertinença, sobre els llaços que les persones estableixen amb elles mateixes, amb els altres i amb el món que els ha tocat viure.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/


I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo