dimarts, 3 de març del 2020

EXPOSICIÓ El Quixot dels ignorants

Del 4 de març al 8 de maig de 2020
Àrea Activitats Biblioteca


L'exposició EL QUIXOT DELS IGNORANTS està configurada amb els materials que va reunir Joan Amades (1890-1959) al llarg de la seva vida i a partir del seu treball inèdit que, amb el mateix títol de l'exposició, s'ha publicat en motiu del 400 aniversari de la primera edició del Quixot.

El material exposat és fruit de l'afany compilador de Joan Amades, el més prolífic investigador de la nostra cultura popular. Entre els molts papers que va col·leccionar, principalment fulls d'imatgeria popular, hi ha molt material relacionat amb el Quixot. La popularitat de l'heroi de Cervantes va ser present a totes les classes socials, esdevenint al mateix temps una icona d'ostentació i un element de consum popular. Més enllà de la novel·la culta, les aventures del Quixot van ser molt populars entre les classes humils dels segles XIX i XX. Es va publicar tota mena de literatura de "canya i cordill": auques, goigs, ventalls, estampes, jocs, naips, cromos... Joan Amades va viure en contacte amb tota aquesta literatura des de la seva infància i sobretot quan es va fer càrrec de la parada de llibres vells i imatgeria impresa, que la seva família tenia al mercat de Sant Antoni. També va viure en directe el 300 aniversari del Quixot que, com avui, va ser una efemèride commemorada a tots nivells, que va reactivar la popularitat tant de la novel·la com del personatge.

L'exposició és una mostra de les múltiples visions, versions i usos en els quals el Quixot en va ser el protagonista en els segles XIX i XX.

L'exposició EL QUIXOT DELS IGNORANTS ha estat organitzada per l'Associació Cultural Joan Amades, creada per donar continuïtat al seu llegat, i ha estat cedida  a la biblioteca d’Artesa de Segre pel Museu Etnològic de Barcelona.