divendres, 3 de desembre del 2021

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Els nois de la Nickel de Colson Whitehead

 Autor: Colson Whitehead  (New York, 1969)

Editorial: Periscopi

Any de la primera edició: 2020

Llengua original: Anglès

Traducció: Laia Font i Mateu

Gènere: Novel·la contemporània

Nombre de pàgines: 245

Premi Pulitzer 2020

 

Durant molts anys, si eres negre als Estats Units era igual si eres bona persona o no, igualment podies acabar tancat en un reformatori. I això és el que li passa a l'Elwood, el protagonista d'aquesta història.

Per una cruel casualitat de la vida se'l relaciona amb un crim del qual no ha format part i és tancat a la Nickel, un reformatori juvenil on segreguen els nois pel color de la pell i els maltracten físicament i psicològicament, sobretot als negres.

L'autor s'inspira amb la Florida School for Boys que va estar en funcionament durant més de 100 anys. Com us podeu imaginar, no és una lectura fàcil i agradable. Ens parla de racisme en la societat americana, i el de les institucions, ens explica uns fets colpidors que patien, bàsicament, els ciutadans negres i que eren silenciats però acceptats.

Aquest llibre és una denúncia a una realitat que, tot i que en menor mesura, continua sent rellevant actualment.

Entenc que Colson guanyés amb aquesta novel·la el Premi Pulitzer 2020, però per la denúncia i la crítica social dels fets, la novel·la en sí, tot i que m'ha agradat força, crec que es queda curta en l'expressió dels sentiments, tan dels uns com dels altres. M'ha semblat una relació de fets detallada però he trobat a faltar aquesta part més emocional.

Heu llegit a Colson Whitehead? Què us ha semblat? Em recomaneu El ferrocarril subterrani?

Segons Colson Whitehead aquest llibre "neix de la impotència". "El racisme continua viu i impune", afegeix.

"Hem de creure dins la nostra ànima que som algú, que som importants, que mereixem respecte, i hem de caminar cada dia pels carrers de la vida amb aquest sentit de la dignitat i aquest sentit de ser algú. Si no tenia això, què tenia?"

"No n'hi ha prou amb sobreviure, has de viure".

 

Sinopsi:

L’Elwood ha crescut a la Florida dels anys seixanta i està a punt de començar els estudis universitaris. Seriós, educat i treballador, somia participar en l’incipient moviment pels drets civils, fins que un error innocent el condemna a ingressar en un reformatori juvenil anomenat Acadèmia Nickel, on descobrirà que per a un noi negre n’hi ha prou amb un petit error per destruir tota opció de futur.

Els nois de la Nickel, que recrea la història real dels assassinats i abusos que van patir desenes de nens i adolescents afroamericans, s’endinsa en un dels episodis més foscos i violents del sistema educatiu dels Estats Units. Whitehead analitza la violència racial i els crims d’odi, la indiferència social, la deshumanització i la imposició de l’oblit en un text impactant i necessari.

 

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo