dimecres, 1 de juny del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Mamut d'Eva Baltasar

 Autora: Eva Baltasar i Sardà (Barcelona, 1978)

Editorial: Club Editor

Any de la primera edició: 2022

 Llengua original: Català

Gènere: Ficció contemporània

Número de pàgines: 128

Les novel·les d'Eva Baltasar solen ser novel·les dures i incòmodes però expressades en un llenguatge encisador, poètic.

Estic contenta, un cop més, d'haver llegit el seu nou llibre perquè no m'ha deixat indiferent, fins i tot en algun moment m'ha violentat, però m'ha agradat veure l'evolució de la protagonista que crec que és l'aspecte més important del llibre.

Un cop més ens trobem amb una dona solitària que decideix viure la seva vida en un entorn rural per, d'alguna manera, reconciliar-se amb els orígens. Aquesta reconstrucció personal és dura i amb aquesta duresa i el seu estil ens l'explica l'autora.

M'ha recordat molt dues novel·les que havia llegit abans, Sola de Carlota Gurt i, sobretot, Un amor de Sara Mesa. De fet, aquesta segona em va venir al cap vàries vegades durant la lectura del llibre, suposo que pel tipus de personatges que surten.

Doncs això, si us han agradat els anteriors llibres de l'Eva Baltasar o si heu llegit Sola o bé Un amor i els heu gaudit, aquest llibre també és per vosaltres.

Sinopsi:

La protagonista de 'Mamut' és una dona arcaica atrapada en la vida moderna. El seu medi és la ciutat, on signa contractes per viure. Vol tenir un fill i això l’obliga a fer-se amb homes. ¿Com resistir el formiguer humà quan tens instint de caçador solitari? Se’n va. Canvia d’hàbitat i esdevé la mestressa d’un mas aïllat. Hi ha un pastor, la solitud i les bèsties que t’alimenten o t’amenacen. L’instint treballa, la consciència s’esvera. Comet coses que esquincen el pacte del nou mil·leni: aprèn a viure sense intermediaris. 'Mamut' és la tercera ala d’un tríptic que inclou 'Permagel' i 'Boulder'. ¿De què tracta? La resposta és polièdrica i això explica la multitud de lectors concernits per aquesta obra. Si sou capaços d’imaginar un Houellebecq que sapigués escriure sense ressentiment les llagues de la societat contemporània, aquesta quimera existeix i es diu Eva Baltasar. La protagonista de Mamut és una dona arcaica atrapada en la vida moderna. El seu medi és la ciutat, on signa contractes per viure. Vol tenir un fill i això l’obliga a fer-se amb homes. ¿Com resistir el formiguer humà quan tens instint de caçador solitari? Se’n va. Canvia d’hàbitat i esdevé la mestressa d’un mas aïllat. Hi ha un pastor, la solitud i les bèsties que t’alimenten o t’amenacen. L’instint treballa, la consciència s’esvera. Comet coses que esquincen el pacte del nou mil·leni: aprèn a viure sense intermediaris. Mamut és la tercera ala d’un tríptic que inclou Permagel i Boulder. ¿De què tracta? La resposta és polièdrica i això explica la multitud de lectors concernits per aquesta obra. Si sou capaços d’imaginar un Houellebecq que sapigués escriure sense ressentiment les llagues de la societat contemporània, aquesta quimera existeix i es diu Eva Baltasar.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo