divendres, 11 de març del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Feminisme de butxaca. Kit de supervivència de Bel Olid

Autora: Bel Olid i Báez (Mataró, 1977)

Editorial: Angle

Any de la primera edició: 2017

Llengua original: Català

Gènere: Assaig

Número de pàgines: 128

En aquest llibre, Bel Olid ens parla de la discriminació subtil i arrelada que patim les dones degut a la societat patriarcal en què vivim.

És el primer llibre que llegeixo seu i repetiré perquè, evidentment, m'ha semblat un tema molt interessat i l'explica d'una manera molt didàctica, amb un estil directe i sense complexos i, no sabria ben bé com dir-ho, però des d'un punt de vista moderadament radical.

Aquest llibre el pot, i l'hauria de llegir tothom, és molt pedagògic. Exposa els conceptes clau de la lluita feminista actual amb exemples molt entenedors i que ens podem trobar al nostre entorn molt fàcilment.

En una societat patriarcal, amb el masclisme molt impregnat arreu, demana que se'ns escolti, no que se'ns interpreti. Que ens deixin ser nosaltres mateixes i no els que ells volen que siguem. Que no ens facin responsables de les actituds masclistes.

Parla de la societat patriarcal en la que vivim, de com ens venen l'amor romàntic, de les desigualtats salarials entre homes i dones, de violència física envers les dones, i de moltes coses més. 

Com a resum deixeu-me dir que cal educar en la igualtat als nens i nenes, que cal respectar i empatitzar amb les altres persones, i que cal detectar aquest masclisme i denunciar-lo.

Després de llegir aquest llibre, si observeu i analitzeu el vostre entorn veureu que està ple d'actituds que aparentment són inofensives però no deixen de ser discriminants, a vegades per desconeixement, a vegades per desinterès, a vegades per no perdre privilegis, i a vegades amb tota la intenció del món. 

Bé, només puc dir-vos que el llegiu i que no en deixeu passar n'hi una 💪💪

Sinopsi:

«La meva fantasia és una metralleta. Quan vaig pel carrer i un desconegut em crida alguna cosa: metralleta. Quan el polític de torn fa el comentari masclista de torn: metralleta. Quan el bisbe explica als diaris que com volem que no ens violin, si demanem l'avortament lliure i gratuït: metralleta. Quan a l'escola es valora fins a l'infinit que el pare de les criatures vagi a la reunió, però es donen per descomptat les mares que hi van: metralleta. Quan em fan fora de la feina perquè estic embarassada: metralleta. Quan em diuen que no m'exalti, que no n'hi ha per a tant: metralleta. Podria semblar una fantasia violenta, però no ho és; és una fantasia d'autodefensa.» Avui dia el feminisme és més viu i necessari que mai perquè la discriminació cap a les dones s'ha tornat més subtil i difícil de detectar però manté el seu poder pa· ralitzant. Bel Olid s'hi enfronta exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel· ligent, radical i, de vegades, sorprenent.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo