divendres, 4 de març del 2022

EXPOSICIÓ La Cisqueta una dona amb coratge

 De l’1 de març al 20 de maig de 2022

1r pis de la biblioteca

QUI ERA LA CISQUETA?

La Cisqueta, Francisca Solé i Clotet, va néixer el dia 8 de febrer de 1914 a Artesa de Segre, on va passar-hi la seva infantesa i joventut.

Es va casar amb un dels fundadors de la revista Foc Nou, l’Aleix Caubet i Farré.

El pare de la Cisqueta, en Josep Solé i Grañó, era l’alcalde d’Artesa per ERC des de 1931. Les seves idees i el seu paper públic i rellevant a favor de la República l’obligaren a fugir el gener de 1939 junt amb tota la família.

Quan van arribar a Prats de Molló la gendarmeria va fer una tria, van separar els homes de les dones, les criatures i la gent gran: al seu pare a Argelés  i la resta de la família a Caén (Normandia) i després a Saint Côme de Fresné. Va ser des d’aquí on la Cisqueta i les seves filles van emprendre un llarg i fatigós viatge que les havia de portar a l’URSS on es retrobaria amb el se
u marit.

A l’URSS mor la seva filla Roser (1940), neix la seva filla Tània (1941) i el seu marit es posà malalt. S’ha d’adaptar a una nova manera de vida, que ella  defineix “La vida dura i austera ens enfortia”.

Després de molts problemes, van poder tornar cap a París on s’havia quedat  la resta de la família. L’any 1949 enviudà. Després d’uns anys coneix a l’Andreu, amb qui compartirà la resta de la seva vida.

L’any 1952, els pares de la Cisqueta i la seva filla Tània tornen cap a Artesa. Entre els anys 50 i 60 , fa diversos viatges a Artesa on s’hi acabarà establint definitivament.

Els darrers 40 anys va tenir una vida plàcida i feliç i a la vegada molt activa, formant part i col·laborant en diferents entitats i institucions locals: col·laboradora de la revista La Palanca, corresponsal de Ràdio Tàrrega, secretària de l’Agrupació Coral Dàlia Blanca, presidenta de l’Associació de Jubilats d’Artesa de Segre, regidora de l’Ajuntament per ERC, però sobretot es va dedicar al que més li agradava, llegir i escriure.

Va morir el 6 de juny de 2007 a l'edat de 93 anys.