dimarts, 15 de març del 2022

Dia Mundial de la Poesia. Lectura en diferents llengües del poema Les dones i els dies de Gabriel Ferrater

La biblioteca celebra el Dia Mundial de la Poesia amb la lectura en diferents idiomes d'un poema de Gabriel Ferrater, Les dones i els dies, el dilluns, 21 de març, a les set del vespre, a l’Àrea d’Activitats de la Biblioteca.

La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra cada any  una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d'iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana.

Des de la ILC es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d'Alacant a L'Alguer, i de la Franja a Puigcerdà).

El poeta Gabriel Ferrater és l'escollit d'enguany i el poema porta per títol: Les dones i els dies.

Si puc

Alguna cosa ha entrat

dins algun vers que sé

que podré escriure, i no

sé quan, ni com, ni què

s’avindrà a dir. Si puc

te’l duré cap a tu.

Que digui els teus cabells

o l’escata de sol

que et tremola a aquesta ungla.

Però potser no sempre

tindré del tot present

el que ara veig en tu.

He sentit el so fosc

d’una cosa que em cau

dins algun pou. Quan suri,

he de saber conèixer

que ve d’aquest moment?

               Gabriel Ferrater, Si puc. Barcelona, J. Horta, 1962, p. 13.

 

Gabriel Ferrater va créixer entre la ciutat de Reus, on va néixer el 20 de maig del 1922, i la casa que els seus pares tenien al camp, a l’Almoster. El 1937 la família es va establir uns mesos a Barcelona i després uns anys a França, a la zona de Bordeus (1938-1941). Va tornar a Reus, però a partir del suïcidi del seu pare (1951) es va establir a Barcelona. El 1963 va passar-lo a l’estranger, a París i a Londres primer i després mig any a Hamburg. En tornar es va instal·lar a Montgat i, des del 1965, a Sant Cugat del Vallès, on es va suïcidar el 22 d’abril del 1972.