dimarts, 8 de març del 2022

EXPOSICIÓ LLIBRES del fons de la biblioteca relacionats amb el Dia de la Dona

 
Per què es celebra el 8 de març el dia de la dona treballadora?

El dia internacional de la dona treballadora es celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Aquest dia es commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, al camp del treball i a la societat en general.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien. Les seves reivindicacions eren les següents:

·    Reduir la jornada  laboral de 16 hores diàries a 10, per poder dedicar més temps a la família.

·       Descans dominical.

·     Volien cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven 1/3 del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca.

·       Dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral.

·       Més condicions inhumanes de treball.

L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En ella van morir 129 treballadores carbonitzades.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.

El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials. Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, però va ser implantat oficialment per les Nacions Unides el 1977.

Sabíeu que…?

– Les dones constitueixen la meitat de la població mundial.

– Realitzen les dues terceres parts del treball que es fa al món.

– Guanyen el 10% dels salaris totals.

– Només disposen d’un 1% de la propietat mundial.

– El seu salari és ostensiblement inferior al dels homes (guanyen de mitjana un 22,55% menys que ells).