dimecres, 13 de setembre de 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA La trena de Laetitia Colombani

Autora: Laetitia Colombani (Bordeus, 1976)

Editorial: Salamandra

Any de la primera edició: 2018

Llengua original: Francès

Traducció: Anna Casassas Figueras

Gènere: Novel·la literària

Número de pàgines: 208

La Smita, la Giulia i la Sarah són tres dones valentes, decidides, inconformistes que decideixen arriscar i canviar el seu destí. Viuen tres vides molt diferents, en llocs diferents, l’Índia, Itàlia i Canadà.

El llibre tracta sobre l’apoderament de la dona, de la rebel·lia de les tres protagonistes per agafar les regnes de les seves vides i trencar estereotips. Tres històries que acaben sent una.

M’ha agradat molt que la Sarah, “a priori” la que viu millor de les tres, acabi “depenent” de la Smita, la que ho té pitjor. La història de la Giulia és la que uneix la de les altres dues.

És una novel·la intimista, una narració commovedora. Se’ns explica les tres històries simultàniament, amb una capítol per cada una.

La lectura és tranquil·la, la història va esdevenint i  al final, sense emportar-te cap sorpresa, et queda una bona sensació.

Algú de vosaltres l’ha llegit?

Sinopsi:

Amb gairebé mig milió d’exemplars venuts i quasi trenta traduccions en curs, La trena va ser un dels fenòmens editorials de l’any 2017. En aquesta narració vibrant i commovedora, Laetitia Colombani ―guionista, directora i actriu de reconegut prestigi― aborda les històries de tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. ÍNDIA. A Badlapur, la intocable Smita sobreviu recollint els excrements d’una casta superior. Resignada a la seva condició, està decidida en canvi a lluitar perquè la seva filla no segueixi els seus passos: la petita anirà a l’escola i la seva vida serà digna i profitosa, encara que per aconseguir-ho la Smita hagi de desafiar les normes establertes. ITÀLIA. A la Giulia li encanta treballar al taller familiar, l’últim de Palerm que confecciona perruques amb cabells autèntics. Hauria pogut anar a la universitat, però als setze anys va deixar l’institut per aprendre els secrets d’aquest ofici. Quan el seu pare pateix un accident i la Giulia descobreix que el negoci està a punt de fer fallida, afronta l’adversitat amb valentia i determinació. CANADÀ. La Sarah és una advocada d’èxit a Montreal que ho ha sacrificat tot per la seva carrera: dos matrimonis fallits i tres fills a qui no ha vist créixer. Un dia, en el curs d’un judici, es desmaia, i aleshores la Sarah comprèn que la seva vida ha canviat radicalment i que haurà de triar què és el més important per a ella. La Smita, la Giulia i la Sarah no es coneixen, però tenen en comú l’empenta i la tenacitat de les dones que rebutgen allò que el destí ha reservat per elles i es rebel·len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Com fils invisibles, els seus camins s’entrellacen i van formant una trena que simbolitza la ferma voluntat de viure amb esperança i il·lusió.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu blog:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/


I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo