dimecres, 11 de gener del 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Claus i Lucas d'Agota Kristof

 Autor/a: Agota Kristof (Hongria, 1935 – Suïssa, 2011)

Editorial: La Magrana

Any de la primera edició: 2007

Llengua original: Francès

Traducció: Sergi Pàmies

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 480

He de començar aquesta ressenya amb un agraïment a totes les persones que durant aquests cinc anys a Instagram m’han recomanat aquest llibre i que he anat deixant perquè tenia la sensació que seria un llibre feixuc.

Després de llegir l’Analfabeta i Ahir de la mateixa autora em vaig veure amb cor de llegir aquest, perquè el seu estil em va resultar molt àgil i amè, a més a més d’interessar-me tot allò que explica.

Claus i Lucas és una trilogia, la primera part de la qual es titula El gran quadern i ens explica la vida de dos germans bessons, durant la guerra i la postguerra a casa de la seva padrina, a qui tothom anomena La Bruixa. És una història de supervivència que posa els pèls de punta per la manera tan directa que té l’autora de narrar i pels fets tan crus que ens explica.

El segon llibre és La Prova i, tot i que no m’ha semblat tan intens com el primer, si que m’ha trencat completament els esquemes amb un gir de la història totalment desconcertant. Els germans es separen i veiem com les seves vivències durant la infància condicionen la seva vida adulta, els seus sentiments.

I en l’últim, La Tercera Mentida, es produeix el desenllaç que et porta a qüestionar tots aquells fets succeïts amb anterioritat i que està totalment a l’alçada de l’obra.

La trilogia és una crítica ferotge a les guerres i als règims totalitaris. Als impactes que produeixen a les vides de les persones. I explicat, com he dit abans d’una manera molt directa i freda, fa que un cop llegida només pugui dir que m’ha semblat una molt bona novel·la, àgil, plena de sentiments (bons i dolents), violenta, impactant, però al mateix temps tendra.

Els personatges són tots molt curiosos envoltats com d’una mena de grisor i malenconia, tots ells marcats pels estralls que els ha tocat viure.

Com us podeu imaginar us recomano que no feu com jo i us llegiu la trilogia ja, és d’aquelles obres que deixa una petjada profunda i que, segurament, aniré recordant amb el temps.

Sinopsi:

La guerra esclata i la mare dels bessons Claus i Lucas es veu obligada a deixar els nois amb la seva ávia, una vella analfabeta, bruta, avara i dolenta que els fa la vida impossible. Les noves circumstáncies empenyen Claus i Lucas a fer exercicis per endurir- se: volen ser resistents al dolor i tenir la crueltat necessária per enfrontar-se a la dona. Els cal sobreviure, créixer rápidament i deixar testimoni dels seus fets en uns quaderns escolars que, un cop se separin en finalitzar la guerra, els hauran de servir per completar les respectives históries. La Trilogia de Claus i Lucas, composta per les novel"les El gran quadern, La prova i La tercera mentida, és un puzle de veus contradictóries format per peces menudes i punxants com agulles. L'obra que teniu a les mans és un conte per a nens grans sobre els desastres de la guerra, les destrosses dels totalitarismes i les esquerdes al damunt de les quals construïm precáriament la nostra vida i la nostra identitat.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo