dimecres, 17 de juny del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA 50 PALOS... y sigo soñando de Pau Donés


50 PALOS... y sigo soñando de Pau Donés

50 palos és una reflexió, una xerrada amistosa que s'allarga fins a la matinada i en què Pau va escriure sense pèls a la llengua, de vegades des de l'eufòria i altres des de la malenconia. En aquest llibre de memòries, que no són tals, hi ha lloc per parlar de sexe, amor i èxit musical. Però també de suïcidis, fracassos i diagnòstics aterridors. És un llibre que dóna resposta a moltes preguntes que li van fer periodistes i que en el seu moment no va voler contestar. Honest i vital, com ho va ser en la seva pròpia vida. Fins al final.

Pau Donés i Cirera (Barcelona 11 d'octubre de 1966 - Bagergue, Alt Aran, 9 de juny de 2020) fou un compositor, cantant i guitarrista català, membre del grup musical Jarabe de Palo.

Pau Donés era el gran de quatre germans i fill d'Amado, natural de Montanui (Ribagorça) i oficinista en un banc, i de Núria, nascuda a Barcelona i que es va suïcidar quan ell tenia 16 anys; tots dos eren simpatitzants de l'Opus Dei.

Va començar el seu camí amb només 12 anys, edat en la qual va tenir la seva primera guitarra, i quan en tenia tretze li van diagnosticar dislèxia. Als 15 anys, amb el seu germà Marc, que tocava la bateria, va formar el seu primer grup, Jay & Company Band, i més tard, Dentaduras Postizas.

Es va llicenciar en Econòmiques a la Universitat de Barcelona, i mentre estudiava treballava fent de model publicitari. Quan va acabar la carrera va treballar en una agència de publicitat com a executiu de comptes, feina que compaginava amb concerts en locals nocturns de Barcelona.

Amb el temps va formar Jarabe de Palo, grup que va començar a ser conegut en la tardor de 1996. El seu primer tema, "La Flaca", es va fer famós gràcies a un espot publicitari de la marca Ducados per a la campanya publicitària de "Carácter Latino". L'èxit del grup va néixer després de la campanya d'aquest espot, en plena primavera de 1997 i després es va consolidar com uns dels grups de més èxit a Espanya i amb una àmplia discografia.[cal citació]

Salut i retirada dels escenaris

L'any 2015, mentre vivia a Betlan (Val d'Aran), va anunciar que l'havien operat d'un càncer de colon i que li havien tret mig còlon (el 24 d'agost) i mig fetge (el 18 de setembre), i va haver de cancel·lar els concerts de la gira que hi havia programada. Tot i així, el desembre d'aquell any va fer dos concerts benèfics a la sala Luz de Gas de Barcelona amb el títol "Jarabe contra el cáncer", per tal de recaptar diners per a la investigació científica relacionada amb el càncer colorectal. El 4 d'abril de 2016 va anunciar a Facebook que ja estava net de càncer, però a principis del 2017 va patir una metàstasi al fetge; malgrat tot, no va deixar de banda els seus projectes personals i va seguir endavant amb una gira, un nou disc (50 palos) i la seva biografia. 

L'octubre de 2018 va anunciar que deixaria tant els escenaris com la composició musical a partir de gener del 2019, i al novembre va dir que, després de 20 anys connectat a la música, acabaria amb un concert a Tarragona. Finalment, després de dos concerts solidaris al desembre al Luz de Gas per recaptar fons per a la lluita contra el càncer, Jarabe y amigos contra el cáncer, va fer el concert de comiat a la Tarraco Arena Plaça, clausurant la gira "Adiós pero hasta luego. Muchas gracias por todo", que l'havia dut per una vintena de ciutats. En un vídeo de l'1 de gener de 2019 es va acomiadar dient que tornaria, i també va esborrar els seus perfils a les xarxes socials.

Es va instal·lar a Califòrnia (EUA) i es va centrar en fer de pare de la seva filla Sara, duent una vida més tranquil·la, ja que "estava una mica cremat" de l'anterior. El desembre de 2019 va tornar temporalment als escenaris amb la seva banda per a fer un parell de concerts solidaris a Luz de Gas amb una vintena de músics convidats, dels quals se'n va destinar la recaptació de taquilla a la investigació de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron.

Durant el confinament a causa de la pandèmia de covid-19, va dedicar, des del seu balcó, una cançó als professionals de la salut, a qui va anomenar "ángeles que visten de blanco".

Va morir el 9 de juny de 2020 als 53 anys, a conseqüència del càncer diagnosticat l'1 de setembre del 2015.

Discografia amb Jarabe de Palo

Àlbums d'estudi

1996 - La Flaca

1998 - Depende

2001 - De vuelta y vuelta

2003 - Bonito

2004 - 1 m²

2007 - Adelantando

2009 - Orquesta reciclando

2011 - ¿Y ahora qué hacemos?

2014 - Somos

2017 - 50 palos

2020 - Tragas o escupes

 Recopilatoris

2003 - ¿Grandes éxitos? (recopilatori)

2004 - Lucha rock: Jarabe de Palo / Enrique Bunbury

2004 - Fundamentales

2004 - Colección "Grandes"

2005 - Completo, incompleto

2006 - Edición 10º aniversario "La Flaca"

 En directe

2015 - Tour Americano 14-15 (CD/DVD)

2018 - Jarabe filarmónico (13 temes gravats amb la Filharmònica de Costa Rica i arranjaments de Paul Rubinstein)

Singles

2004 - Romeo y Julieta

2008 - Mucho más, mucho mejor

2012 - Come un pittore (Modà feat. Jarabe de Palo)

2017 - Voodoo Love

2020 (maig) - Tragas o escupes

 Llibres

50 palos ... y sigo soñando.

100 letras (Jarabe de Palo).


Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a

@emazab

@avegadesllegeixo