divendres, 6 de novembre del 2015

XERRADA-COL·LOQUI AMB JAUME CABRÉ - Novembre 2015

La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot us convida a la xerrada-col·loqui amb l'escriptor Jaume Cabré

DIJOUS 26 DE NOVEMBRE DE 2015
19:00 HORES  
ÀREA ACTIVITATS BIBLIOTECA 

Autor d'una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari, sens dubte una de les més rellevants del panorama actual a nivell internacional.

L'acte està organitzat per la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre, l'Ajuntament d'Artesa de Segre, Biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes.

La Institució de les Lletres Catalanes amb el programa "Lletres en viu", acosta les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra. D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors.

Per l'ocasió al Club de Lectura de la Biblioteca, hem llegit els llibres de l'autor, Les veus del Pamano, Jo confesso i Senyoria.  


Jaume Cabré va néixer l'any 1947 a Barcelona, a la dreta de l'Eixample.

Quan estava fent els estudis de filologia a la Universitat de Barcelona, va començar a escriure. Un cop llicenciat, es va dedicar durant molts anys a l'ensenyament de la llengua i la literatura a Barcelona, Vila-real (Plana Baixa) i Terrassa.
 

Des que el 1974 apareix el primer llibre, un recull de narracions, ha publicat diverses novel·les amb títols com La Teranyina (1984), Fra Junoy o l'agonia dels sons (1984), Senyoria (1991), L'ombra de l'eunuc (1996), Les veus del Pamano (2004) i Jo confesso (2011), entre altres. Destaquen també dos volums de narracions: Llibre de preludis (1985) i Viatge d'hivern (2000), i les obres de narrativa juvenil L'any del blauet (1981) i L'home de Sau (1984).

Les seves novel·les gaudeixen d'una gran projecció internacional, amb traduccions a una vintena de llengües i amb constants reedicions.

S'ha dedicat, al mateix temps, a la ficció televisiva i ha creat i escrit un bon nombre de sèries La Granja (TVC, 1988-1991), Estació d'Enllaç (TVC, 1994-1998), Crims (TVC, 2000), Ventdelplà (TVC, 2005-2006). A més, ha col·laborat en altres guions cinematogràfics i televisius. Ha publicat els assajos El sentit de la ficció (1999), una reflexió sobre l'escriptura i el propi procés creador, i La matèria de l'esperit (2005). També ha debutat en teatre amb l'obra Pluja seca (2001) al Teatre Nacional de Catalunya.

Ha rebut cinc vegades el premi Crítica Serra d'Or, quatre vegades el premi de la Crítica Catalana; la Lletra d'Or (1997) i molts altres premis com el Premi Nacional de la Crítica Espanyola, el Premi Sant Jordi, el Prudenci Bertrana, el Crexells o el Ciutat de Barcelona en diverses modalitats. L'any 2003 hom li concedí el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana en reconeixement a la seva trajectòria literària.


El 2014 és reconegut amb la Creu de Sant Jordi.