dilluns, 4 d’abril del 2022

EXPOSICIÓ “Segre endins. L’abans i després de la presa de Rialp”

De l’1 d’abril al 10 de juny de 2022

Planta baixa de la biblioteca

L’exposició ‘Segre Endins’, que recorda els 20 anys de la construcció de l’embassament. La mostra rememora els pobles que van quedat negats, l’oposició de bona part dels veïns contra el projecte, i com el pantà va afectar el llegat històric i la vida social de la zona.

A la mostra, es repassen els pobles que van ser negats per l’aigua a causa de la construcció del pantà, i també, de l’expulsió definitiva de les famílies que vivien en aquests terrenys, a causa de la construcció de l’embassament de Rialb, considerat el darrer gran embassament construït a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol.

La retrospectiva, impulsada pel Consorci Segre Rialb, vol “difondre el record de tot allò que quedà inundats pel pantà de Rialb, de les formes de vida d’unes terres del Segre Mitjà que van desaparèixer en nom del progrés“. També s’hi explica el procés de construcció i les reaccions i protestes, que van constituir un dels principals focus de mobilització cívica a tota la demarcació de Lleida des de l’inici de la Transició. Amb aquests elements es vol “dibuixar el perfil de tot allò que han estat aquestes terres del Segre Mitjà al llarg del darrer mig segle”.