dijous, 14 d’abril del 2022

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - abril 2022

El dimecres 20 d’abril de 2022 parlarem del llibre que hem llegit aquest mes:

Títol: Miracles i espectres

Autor: Joan Barceló

Editorial: Fonoll

Llengua original: Català

Pàgines: 176

ISBN: 978-84-121463-9-4  

Sinopsi

L’aparició inesperada d’una marededéu de formes sospitoses; el rector que engendra un ésser angelical; la meuca melosa a qui fan un sentit homenatge; l’enterramorts del tractor que amaga passions inconfessables; el faldiller que conversa amb el seu mixonet; les guineus, els gossos, els gats i altres bestioles que busquen recer a l’empara de la lluna; els amants insensats que enfolleixen per les males llengües; la Lulú que descobreix la marihuana; el sorprenent dia en què el cor del poble emmudeix...  

De tot això, i més, parlen les narracions de Joan Barceló aplegades a Miracles i espectres, una autèntica meravella de llengua, lirisme i humor que capta unes formes de vida rural avui en extinció. A l’ombra de la Serra Roja, el poble de Vacalforges i els seus habitants singulars, de bellesa feréstega i universal, són escrutats amb mirada sarcàstica per l’autor de Menàrguens, que en fa un dels mites literaris més rellevants de les lletres catalanes de les darreres dècades.

Biografia Joan Barceló i Cullerés

Menàrguens, 1955 - Barcelona, 1980. Poeta, narrador, dramaturg i pintor, mort als vint-i-quatre anys, és una de les veus més significatives de la literatura catalana dels anys setanta. Entre d’altres, va rebre alguns dels premis  literaris més rellevants com el Vicent Andrés Estellés i el Folch i Torres de narrativa juvenil. En morir sobtadament va deixar un bon gruix d’obra inèdita, en la qual brilla amb llum pròpia el recull de narracions Miracles i espectres (1981). Considerat el seu llibre més reeixit i la clau de volta del seu univers creatiu, és aquí on la seva prosa lírica i plàstica, amarada de folklore i d’escatologia, assoleix la cota més torbadora, irreverent i irònica.

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà “La societat literària i del pastís de pela de patata de Guernsey " de Mary Ann Shaffer.