Divendres 10 de juny de 2022
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca
En aquest nou treball històric, Manuel Martorell narra amb tot luxe de detalls la llegendària gesta del general català José Borges, que es va unir a la lluita dels briganti, bandolers italians, intentant impedir la desaparició del Regne de les Dues Sicílies, el territori que ocupava la meitat sud d'Itàlia i que avui coneixem amb el nom del Mezzogiorno.
Durant tres mesos, acompanyat per un grapat de coreligionaris, igualment exiliats carlins a França, va recórrer més de mil quilòmetres sent perseguit i combatent contra les forces dirigides per set generals de l'exèrcit italià, fins que finalment, quan estaven a punt d'assolir la seva salvació, va ser capturat i afusellat per l'esquena en una execució col·lectiva i sumària.
A la seva llarga marxa per les terres de Calàbria, Basilicata, Campània, Molise i els Abruços, Borges va intentar unir els diferents grups de brigants alçats en armes durant el brigantaggio, el moviment insurreccional més semblant al carlisme de tot Europa.
Allà, al Mezzogiorno, com va passar de forma especialment intensa a la Catalunya interior, el Maestrat i la regió basco-navarresa, la població camperola i altres sectors desafavorits de la societat van donar suport als moviments legitimistes per impedir que la burgesia liberal destruís la forma de vida tradicional i comunal.
Ara, aquest llibre reconstrueix l'odissea italiana de Borges sense renunciar al protagonisme d'aquest català originari de Vernet (Lleida) a les dues primeres Guerres Carlistes i sobretot a la fallida, i desconeguda fins ara, insurrecció del 1855 que, partint d'una conspiració a Pamplona, havia de desencadenar una nova guerra.
Però, sobretot, aquesta obra ens trasllada a l’Europa de mitjans del segle XIX, l’Europa de les revolucions burgeses i la construcció de l’Estat liberal que, a causa del seu caràcter unitari i centralitzador, va trobar en l’anomenat brigantaggi postunitari italià un dels principals focus de resistència popular, del qual, com bé ens mostra Martorell, va beure, entre d'altres, el pensador marxista Antonio Gramsci.
Manuel Martorell Pérez
(Elizondo, Navarra, 1953) Periodista i doctor en Història, ha dedicat les seves principals investigacions a estudiar l'actitud política del carlisme durant la dictadura franquista hi ha recuperat nombroses biografies de dirigents comunistes navarresos, de manera especial les de Jesús Monzón Repáraz, que va organitzar l'anomenat "maquis espanyol" durant la II Guerra Mundial, i la de les germanes Josefa i Elisa Úriz Pi, precursores dels avenços pedagògics en les primeres dècades del segle XX i que també van jugar un paper clau en la Resistència Francesa contra el nazisme.
Entre els seus treballs destaca "Retorn a la lleialtat", obra que va ser guardonada amb el Premi Internacional Hernando de Larramendi. Com a periodista, Manuel Martorell és considerat un dels principals experts en la situació complexa de l'Orient Mitjà, i el problema kurd, sobre el qual ha publicat també diverses obres, entre elles, Kurdistan, viatge al país prohibit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada