dimecres, 2 de novembre del 2016

ESCOLTEM: Perill de bombardeig

Divendres 11 de novembre de 2016
20:00 h

Aquest mes de juliol ha fet 80 anys del començament de la Guerra Civil Espanyola.

El mes de juliol de1936, va esclatar a Espanya una guerra terrible que va enfrontar a mort una enorme gernació de ciutadans que van convertir-se en ferotges enemics quan, fins aleshores, mai no havien ni imaginat aquesta possibilitat. Fins i tot parents i amics van haver de lluitar entre ells en nom d’uns ideals que alguns no comprenien i que a molts els eren indiferents. 

“Va morir molta gent, amics que coneixíem i enemics que no coneixíem però que poc abans no eren els nostres enemics”, diu un dels testimonis.

El 30 d’octubre va produir-se el primer bombardeig sobre Catalunya i, a partir d’aquell moment, el terror va ser constant entre la població. Dia per altre les sirenes anunciaven l’arribada d’avions carregats de bombes que caurien damunt el país, sobre gran nombre d’edificis i de ciutadants indefensos. Això al llarg de 713 inacabables dies.

Reconstruirem aquell temps en base a textos de Santiago i Elisenda Albertí, Mercè Rodoreda, Vicent Andrés Estellés, Stanley G. Paine, testimonis de Julián Prado, Joaquím Renard, Estanislau Torres, el pilot de bombarders Giovanni Sacco i d’altres anònims... i també d’imatges.

Un recull de textos aliens i propis que expliquen part d’aquella guerra que va costar un milió de morts i incomptables ferits, amb punyents referències que rares vegades han estat fetes públiques.

El retrat viu d’una guerra entre dues Espanyes, enfrontades per interessos personals al que donaran vida actrius i actors amb selecció de textos i direcció d’Albert Vidal.