dimecres, 5 d’octubre del 2016

PRESENTACIÓ EXPOSICIÓ Escenes imaginades de la vida de Jaume I a càrrec de Joan Busqueta


Dijous 27 d'octubre a les 20:00 hores

Àrea Activitats de la Biblioteca

Mostra commemorativa del 800 aniversari del naixement de Jaume I

La presentació anirà a càrrec de Joan Busqueta 
 

Les diferents representacions són obra del pintor de Baldomar, Antoni Borrell, i estan plasmades en setze pintures realitzades en oli sobre tela de grans dimensions, on fan un recorregut per la vida de Jaume I. S’acompanyen de cites textuals del “Llibre dels Feyts”, l’autobiografia del Rei Jaume I.

El doctor Joan Busqueta, és exdegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. 

En Joan J. Busqueta i Riu va néixer a Sant Andreu de Palomar, el 17 de març de 1961. Va cursar els seus estudis de Geografia i Història a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1984 amb Premi Extraordinari. Es doctorà en Història Medieval, l’any 1989. Des del desembre de 1984 és professor de la Universitat, primer a Barcelona, i des del gener de 1991 a Lleida. Des del mes de març del 2010, degà de la Facultat de Lletres de la UdL, on imparteix les seves classes d’Història Medieval i de Paleografia i Diplomàtica. És també professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL).

Ha rebut les distincions següents: El Premi Francesc Carreras i Candi d’estudis històrics locals, el Premi Recercat, atorgat per la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, i el Premi Athanagia del Grup de Recerques de les Terres de Ponent.

Entre les seves publicacions, cal destacar, els dos volums de la traducció al català, conjuntament amb Raül Torrent i Teresa Quintillà, del Manuscrit dels Usatges i Constitucions de Catalunya, de l’Arxiu Municipal de Lleida (Lleida, 1999); la traducció al català de les Consuetudines Ilerdenses (Els Costums de Lleida, Lleida, 1997); l’edició del Manuscrit dels primers Estatuts de la Universitat de Lleida, de l’any 1300, de l’Arxiu Capitular de Lleida (Lleida, 2000); el volum III de la Història de Lleida editada per Pagès Editors. La ciutat baixmedieval (Lleida, 2004); la monografia dedicada a un dels presidents de la Diputació del General (Generalitat) en els darrers temps medievals, Manuel de Montsuar. Contra l’autoritarisme (Lleida, 2011) o l’edició, traducció i estudi de l’Acta de Cort de Cervera de 1359 (En els orígens de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 2014). És autor, així mateix, de dos capítols del vol. II de la col·lecció impulsada pel Bisbat de Lleida Arrels Cristianes (Lleida, 2008).

Entre les exposicions que ha comissariat, cal destacar la realitzada l’any 2003 amb motiu dels 800 anys de la Primera Pedra de la Seu Vella.