dimecres, 6 d’abril del 2016

EXPOSICIÓ Arquitectures empeltades



La biblioteca acull del 13 d'abril al 6 de juny de 2016 la mostra:

'Arquitectures Empeltades/Grafting Architecture'

El projecte va representar Catalunya als 'Eventi Collaterali' de la 14a Biennal d'Arquitectura de Venècia al 2014. 

La mostra vol fer evidents els canvis que s'estan produint a l'arquitectura contemporània catalana i mostrar exemples d'una manera de fer que actualitza la tradició viva i la projecta cap al futur.

Entre els 16 edificis de les darreres dècades d'arreu que Catalunya que formen la mostra, trobem l'Espai transmissor del túmul/dolmen megalític, a Seró, Artesa de Segre. De Toni Gironès (2007-2013). Premi FAD d'arquitectura 2013.

En  aquest enllaç podeu consultar les 16 obres d''Arquitectures empeltades'.


CONCEPTE Arquitectures Empeltades

Empeltar consisteix en inserir una part d'un arbre proveïda d'una o més gemmes en una branca o tronc d'un altre arbre de manera que s'estableixi entre ambdós una unió permanent. Tal com el viticultor que empelta el peu del cep arrelat a la terra amb l'esqueix de la varietat de raïm desitjada i on, de la unió correcta entre peu i esqueix, se'n deriva la posterior qualitat del raïm i l'excel·lència del vi resultant.

A l'arquitectura podem identificar tota una sèrie de processos que tenen una gran similitud amb el procediment botànic. Preexistències, físiques o no, s'empelten de la nova proposta, la qual cosa genera una edifici que recull i fusiona harmònicament les característiques d'allò existent i d'allò nou. Aquestes arquitectures empeltades les podem trobar recorrent els segles en una gran multitud d'exemples. Però és en el darrer quart del S.XX i els inicis del S.XXI on trobem un gran nombre de projectes en l'arquitectura catalana en què propostes de diverses tipologies i escales aconsegueixen resultats brillants.

Empeltar transmet la idea d'un organisme nou que combina els punts forts del seus components originals, i que aquest tingui més vigor que cap d'ells per separat, una idea de renovació i creixement.

Arquitectures Empeltades parla d'una actitud contemporània, compartida al llarg del temps per molts projectes, per molts arquitectes, on cada edifici s'entén des de si mateix, des de la seva singularitat, i que enriqueix sensiblement el lloc on s'assenta.

Espai transmissor del túmul/dolmen megalític de Seró de Toni Gironès.

L'origen del projecte l'edifici es remunta a la troballa de les restes d'una construcció prehistòrica durant la construcció d'una de les canonades de la xarxa de distribució de reg del sistema Segarra-Garrigues. 

Toni Gironès va crear un edifici cultural amb diferents usos, amb els materials de la zona i en plena consonància amb el paisatge agrícola que l'envolta.

"A la sala de les antigues esteles s'hi entra amb un recorregut en espiral i amb un pendent gairebé imperceptible", explica Gironès sobre el recorregut per l'interior de l'edifici.