divendres, 7 d’agost del 2015

JESÚS MONCADA - Actes commemoració del 10è aniversari de la seva mort

Enguany es commemora el 10è aniversari de la mort  de l’escriptor Jesús Moncada  (Mequinensa  1941 – Barcelona 2005 ) i en el marc de l’ Any de les Biblioteques, les Centrals de Biblioteques de Lleida i Terres de l’Ebre impulsen diverses propostes relacionades amb l’escriptor i el seu món.

Jesús Moncada és un autor molt llegit i valorat tant a les Terres de Lleida com a les de l’Ebre, va ambientar la seva obra en el territori limítrof entre Catalunya i Aragó i va  recrear vivències i costums dels pobles a la vora dels rius Ebre i Segre.

Dins l’activitat “Llegim Moncada”, s’han proposat diferents iniciatives:

Lectura i comentari de l’obra de Jesús Moncada  als  Clubs de Lectura de les biblioteques. Un total de 20 biblioteques (13 de les comarques de Lleida i 7 de les comarques de Terres de l’Ebre ) hi participen entre abril de 2015 i maig de 2016 llegint els títols següents: Camí de sirga, Calaveres atònites, El Cafè de la granota i Estremida memòria.
A Lleida  hi participen les biblioteques  d’Agramunt,  Alcarràs, Alguaire, Almenar, Artesa de Segre,  Bell·lloc d’Urgell, Bellvís, Juneda, Pardinyes,Torregrossa, Tremp i el Bibliobús Garrigues-Segrià.

Mostra  de l’ Exposició “ Jesús Moncada“  a  les biblioteques  de Lleida i Terres de l’Ebre. Aquesta exposició itinera per un total de 10 biblioteques. Cedida per la  Central de Biblioteques de Lleida , consta de 16 plafons que reprodueixen fragments de les obres de Moncada sobre la vida a Mequinensa: la mina, els cafès, els costums, les diversions, els personatges, la desaparició d'un poble sota les aigües, etc.  
A Lleida  itinera per: Agramunt, Alcarràs, Artesa de segre, Linyola i La Seu d’Urgell.

Mostra  de l’ Exposició “ Mequinenensa! Fotografies de Jesús Moncada“, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona en col·laboració amb l' Ajuntament de Mequinensa , que exhibeix fotografies de l'escriptor Jesús Moncada i Estruga (Mequinensa 1941 - Barcelona 2005) preses al poble vell de la seva infantesa abans de desaparèixer engolit pel pantà de Riba-roja, i en íntima relació amb textos de diferents obres de l'autor de Camí de sirga i Creu de Sant Jordi l'any 2001.
Mequinensa és una localitat enclavada a la confluència dels rius Ebre, Segre i Cinca, amb una rica trajectòria històrica, econòmica i cultural. Els components etnogràfics de tots aquests aspectes són objecte de tractament en aquesta nova exposició del Museu Etnològic.

Sortida a Mequinensa per als integrants dels clubs de lectura que han llegit l’obra de Moncada. A l’octubre es farà una  trobada dels clubs de lectura de les   biblioteques de Lleida i de terres de l’Ebre a Mequinensa. Aquesta activitat inclourà la ruta literària  “Jesús Moncada” i una representació teatral de l’obra de Moncada.