dimarts, 2 de desembre de 2014

EXPOSICIÓ - Artesa de Segre 1931 - 1951 de la segona República a la fi del racionamnet

Us convidem a visitar l'exposició:
Artesa de Segre 1931 - 1951
de la Segona República a la fi del racionament

Amb motiu del 75è aniversari de l'ofensiva franquista de l'exercit franquista a Catalunya (1938 - 1939 /2014)

 
El  Club deLectures Artesenc i la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot, d’Artesa de Segre, han organitzat conjuntament l’exposició Artesa de Segre 1931 – 1951, de la II República a la fi del racionament, i s’exhibeix a la pròpia Biblioteca fins al 27 de febrer de 2015.

La mostra efectua un recorregut pels principals fets històrics del segon terç del segle passat, sense oblidar el context internacional i els motius de la proclamació de la II República, així com l’evolució dels fets polítics i els aspectes socials que abocaren al triomf del Front Popular a les eleccions a corts de febrer de 1936.

La situació política a Catalunya, i concretament els esdeveniments d’octubre del 34 hi apareixen com un exemple de materialització de conceptes antagònics, alhora que s’albira el discurs ideològic d’un enfrontament definitiu entre dos móns oposats. El cop d’Estat del 36, convertit en una guerra civil, que durarà prop de tres anys té un bloc propi a l’exposició, on es repassen els fets més importants d’aquest període juntament amb la cronologia i successos ressenyables al Front del Segre, en el qual Artesa tingué un paper estratègic fora de dubtes.

Prenent com a referència el 4 de gener de 1939, data que l’exèrcit franquista conquereix aquesta localitat, s’enceta el darrer itinerari de l’exposició, on s’entreveu la derrota de Catalunya i l’inici d’un llarg exili per a mig milió de persones entre civils i combatents republicans, tot donant pas a una postguerra caracteritzada per la sistematització de la repressió dels vencedors, la construcció d’una llarga dictadura i la escenificació de la fam i les penúries quotidianes, que són representades en l’exposició pels salconduits i la cartilla de racionament, suprimida a principis de l’any 1952.

L’exposició conjuga doncs els aspectes generals amb les aportacions locals al període històric, tot incloent premsa original, documentació diversa, i objectes que ens contextualitzen aquella època, cedits majoritàriament pels propis artesencs. L’objectiu pedagògic de la mostra es complementa amb els audiovisuals que s’hi poden visionar i amb els dossiers i materials consultables a la pròpia àrea d’activitats de la Biblioteca.

L’exposició que ha estat comissariada per l’historiador Xavier Reñé, ha comptat amb la col·laboració de Catpatrimoni, l’AssociacióCultural la Palanca, i l’Ajuntament d’Artesa de Segre, i s’ha previst també un programa d’activitats complementàries durant el període que s’exhibeix.


Comissariat,   22.12.2014


De l'1  de desembre de 2014 al 27 de febrer de 2015
Àrea d'Activitats de la Biblioteca