divendres, 20 de setembre del 2013

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE - Bales de cotó de Neus Olives Pardo

Us convidem a la presentació del llibre Bales de cotó de Neus Olives Pardo, el divendres 4 d'octubre a les 8 del vespre, a l'Àrea d'Activitats de la Biblioteca.
La colònia obrera de la fàbrica Hilaturas del Segre va aplegar famílies d’arreu del territori peninsular des de principis del s. Xx fins la dècada dels 60 en què es la indústria, abans competitiva, deixà de ser-ho. L’obra present rememora l’últim període, dels anys 50 fins al tancament, tot cedint protagonisme a les angoixes, somnis, alegries, conflictes i treballs dels qui passaren en aquell indret una part entranyable de les seues vides. Persones anònimes, que compartiren horaris i escarràs en un entorn de producció sorollós i inhòspit, però embolcallades de caliu humà i un paisatge natural de gran bellesa.

Famílies desposseïdes de béns, però riques en descendència, amb vigoria de braços i grandesa de cor són protagonistes anònimes d’aquest recull de records. Traslladades des de qualsevol punt de la geografia peninsular, arribaren a la Colònia amb l’esperança d’assegurar-se el futur que en els seus llocs d’origen se’ls negava. Eren els anys difícils de la postguerra i, a toc de sirena, soroll infernal, vacances minses i hores extres, plantaren cara a la vida tot creant un univers de fecundes relacions humanes. Escola, economat, casino obrer, safareig, horts, penes i alegries sota l’ombra indefugible de la fàbrica, sempre omnipresent.

Neus Olives Pardo va nàixer l’any 1946 a Baldomar (la Noguera). Quan tenia quatre anys,  la seva família es va traslladar a viure i treballar a la Colònia de la fàbrica tèxtil Filatures del Segre d’Artesa de Segre, on va romandre fins l’any 1962. Ha treballat de professora de català. Actualment viu a Vinaròs.

Amb el suport de Voliana Edicions, l'ajuntament d'Artesa de Segre, la biblioteca Joan Maluquer i Viladot i l'emissora municipal de ràdio.