dimecres, 11 d’octubre del 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Biografia del foc de Carlota Gurt

Autora: Carlota Gurt Davi (Barcelona, 1976)

Editorial: Proa

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 224

"Biografia del Foc" és la nova obra de Carlota Gurt escrita, una vegada més, amb el seu estil directe i irreverent. Gurt demostra la seva habilitat per la narrativa en aquest recull de catorze contes que explora les complexitats de les relacions humanes i els moments vitals quotidians amb una perspicàcia que és, alhora, entretinguda i provocadora.

Els temes que l'autora aborda podrien fàcilment convertir el llibre en una obra intensa i contundent, però no és el cas. Gurt afegeix una capa de subtil ironia que permet als lectors mantenir una distància ben necessària mentre explorem aquests territoris emocionals complexos.

Un dels aspectes entretinguts d'aquest llibre és la interconnexió entre alguns dels contes, una característica que vaig trobar enriquidora. Aquesta connexió entre històries em va animar a llegir amb més atenció i a buscar les coincidències amb els contes anteriors.

Tot i que es pot donar el cas que una obra amb aquests temes esdevingués fosca o pesada, a mi m’ha semblat que és una obra d'alliberament, més que per la persona que el llegeix, per l’autora. Com un pas a una altra etapa, que no sabem si serà millor o pitjor, simplement desconeguda.

És una obra que et fa reflexionar sobre les intricades de la vida i les relacions humanes sense forçar-te a una única conclusió. Crec que, els finals abruptes dels contes fan que cadascú llegeixi un final diferent segons les experiències viscudes.

Esteu d’acord amb aquesta interpretació?

Sinopsi:

Carlota Gurt, més Gurt que mai

La realitat és imprevisible i acostuma a tirar per terra els futurs que imaginem. Vivim a les fosques. ¿Quines conseqüències tindran les nostres decisions? Biografia del foc ens parla d’aquesta incertesa terrorífica i alhora plena de possibilitats. Per les seves pàgines hi desfilen herois de l’angoixa i esclaus de l’amor, mares moribundes, personatges que no saben on van ni com hi arribaran. Carlota Gurt ha creat un autèntic retaule de les relacions humanes, des de l’enamorament més fulgurant fins al ressentiment més agre. Hi trobarem allaus i vides calcinades, però també mons prodigiosos sorgits de la destrucció. Alternant entre la ironia i un to gairebé confessional, l’autora ens convida a entrar en el seu univers amb una prosa addictiva i una llengua vivíssima que atrapen el lector i no el deixen anar.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu blog:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo