dimarts, 30 d’octubre del 2018

XERRADA "Raimon Panikkar, un esperit contemplatiu"



Divendres 9 de novembre de 2018
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

A càrrec de Xavier Serra d'Espai Panikkar

Raimon Panikkar, un esperit contemplatiu

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s'instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L'obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.
 
A banda de gran filòsof, teòleg, pioner del diàleg intercultural i interreligiós, gran viatger i amb una vasta obra reconeguda internacionalment, Raimon Panikkar insistia, alhora, en la necessitat d'aturar-se, fer silenci, buidar cor i ment per deixar un espai contemplatiu on pogués ressonar la veu de l'esperit.

Veurem el paper de la contemplació en l'obra i la vida de Panikkar, tot i amb la proposta de fer una senzilla pràctica meditativa.

 «L’acte contemplatiu és un acte de pura espontaneïtat, un acte lliure, no condicionat si no és pel seu propi impuls. La persona contemplativa simplement seu, simplement és, viu. La contemplació és el respir mateix de la vida.»  Raimon Panikkar, Mística, plenitud de Vida.

i Espai de meditació adreçat a públic adult 'Raimon Panikkar, un esperit contemplatiu', amb Xavier Serra Narciso

Xavier Serra Narciso (Barcelona, 1954) és llicenciat en filosofia i diplomat en teologia i ciències religioses. S’ha especialitzat en l’estudi d’una filosofia intercultural i contemplativa, i ha treballat la psicologia humanista i transpersonal.

Ha estat membre del seminari Vivarium Academicum dirigit per Raimon Panikkar; fundador de Vivarium Gerisena de Cadaqués, grup d’estudi i contemplació integrat a la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós; i organitzador del Seminari Raimon Panikkar de Pensament Intercultural de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG, lligat al Fons Raimon Panikkar amb seu a la Biblioteca del Barri Vell de Girona.

És catedràtic emèrit de filosofia de secundària, i ha estat professor dels cursos d'Introducció a la Filosofia de l’Àsia de la Universitat de Girona. S’ha centrat en la recerca de la saviesa no-dual de les diverses tradicions filosòfiques, des d’una mirada inevitablement intercultural i amb una necessària pràctica en l’ars meditandi.

És coordinador de l'edició catalana de l'Opera Omnia Raimon Panikkar, i assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.