dilluns, 8 d’octubre del 2018

PRESENTACIÓ LLIBRE 1 - O Basat en fets reals



Divendres 19 d’octubre de 2018
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

Un llibre explica l'1-O a les comarques de Lleida a partir de cinquanta històries

Està escrit per quatre periodistes i editat per Fonoll, que ja prepara la segona edició en esgotar el primer miler d'exemplars en tan sols una setmana '1-O. Basat en fets reals' és un llibre que acaba de sortir a la venda i que explica, a partir de cinquanta històries basades en els relats d'un centenar de testimonis, com es va viure l'1 d'octubre de 2017 a les comarques de Lleida.

Està escrit per quatre periodistes lleidatans que van realitzar la cobertura informativa de l'1-O amb l'objectiu d'escriure sobre el referèndum. "A partir dels esdeveniments que vam viure, però, la gents ens demanava que expliquéssim què havia passat i ens vam adonar que no teníem prou amb quatre pàgines en un diari, així que vam optar per fer un llibre", explica un d'ells.

El Pere Gilart (Alpicat, 1996), l'Imma González (Lleida, 1989), el Gerard Martínez (Tàrrega, 1980) i l'Abel Pujol (Juncosa de les Garrigues, 1990) han donat veu a aquelles persones que han volgut explicar la seva història en les 160 pàgines d'aquest llibre, intencionadament sense fotografies per donar-li un protagonisme absolut a les paraules. Està editat per Fonoll, que ja prepara la segona edició després d'haver gairebé esgotat el primer miler d'exemplars en tan sols una setmana.

Els seus autors expliquen que es tracta de cinquanta relats que configuren una altra visió de l'1 d'octubre del 2017, "de vegades menys visceral, fins i tot còmica, en ocasions anecdòtica, també surrealista, però sempre fidel a un mateix esperit". "L´1-O pertany a cadascuna de les persones que se'l van fer seu al llarg d'una jornada històrica", afegeixen i puntualitzen que s'han pogut ometre o afegir elements al relat per raons creatives, de la mateixa manera que alguns esdeveniments i nom propis han estat modificats a petició dels mateixos protagonistes per mantenir el seu anonimat. D'entre els testimonis s'hi explica el d'una noia de 18 anys que votava per primera vegada o el d'una dona octogenària.

El llibre també inclou una entrevista a Advocacia per la Democràcia per, tal com expliquen els autors, "donar un context a la situació actual i futura". Ha comptat amb la col•laboració del diari Ara, té un preu de 16 euros i 1 euro de cada exemplar venut es destina a l'Associació Catalana pels Drets Civils, formada per les famílies dels polítics empresonats per l'1-O.