divendres, 7 d’agost del 2015

EXPOSICIÓ Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada

Un recull de 36 fotografies realitzades per l’escriptor del seu poble, Mequinensa, abans que desaparegués sota les aigües del pantà de Riba-roja.

De l'1 de setembre al 30 d'octubre
Àrea Activitats Biblioteca 

Jesús Moncada i Estruga és un dels autors més traduïts de la literatura catalana. Va néixer a Mequinensa (el Baix Cinca) el 1941, població en la que va viure fins a la seva desaparició negada pel  pantà de Riba-roja d'Ebre. El topònim del seu poble natal és l'escenari principal de la seva obra literària.

Camí de sirga una de les seves grans obres i ambientada en el paisatge que el va veure créixer, ha estat traduït a quinze idiomes, entre ells el japonès i el vietnamita. Prolífer en la tasca literària, Moncada també va traduir al català nombroses obres de l'espanyol, el francès i l'anglès, d'autors de la mida de Guillaume Apollinaire, Alejandro Dumas, Jules Verne i Boris Vian.

Considerat un dels autors més importants de la seva època va rebre diversos premis, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Joan Crexells de narrativa o la Creu de Sant Jordi l'any 2001, entre d’altres.

Va morir el 13 de juny de 2005 a causa d'un càncer. El 9 de juliol se li va concedir a títol pòstum la distinció de "fill predilecte" de Mequinensa.

Ara, volem fer un reconeixement a la seva obra i a la seva figura acollin aquesta exposició Mequinensa!, un recull de 36 fotografies en blanc i negre realitzades per Jesús Moncada del seu poble, abans que desaparegués sota les aigües a principis de la dècada dels setanta.

Aquesta exposició ha sigut planejada i comissariada per la seva germana, Rosa Maria Moncada, i per l’amic de la família i director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés. Les imatges, mostren la mirada compromesa de l’escriptor  amb la història del seu poble, alhora que esdevenen testimoni d’un paisatge ple de vida condemnat a desaparèixer.