divendres, 22 de febrer del 2013

EXPOSICIÓ - Escriure en temps difícils

Us convidem a visitar l'exposicio "Escriure en temps difícils" del 28 de febrer al 17 de març a l'Àrea d'ctivitats de la Biblioteca, planta baixa, que la Institució de les Lletres Catalanes amb la col•laboració del Servei de Biblioteques han preparat. Es tracta d'una exposició literària aprofitant les commemoracions d’obres o autors destacats de la nostre literatura.

L'any 2012 va fer 100 anys del naixement de quatre escriptors, Avel•lí Artís-Gener, Josep Ferrater Mora, Pere Calders i Joan Sales. Amb motiu d’aquesta commemoració s’ha creat aquesta  exposició.
La mostra ens parla de la vida i obra dels quatre escriptors i intel•lectuals catalans nascuts el 1912, educats a les escoles modernes de la Catalunya dels anys 20 i donats a conèixer al públic lector durant el període de la Generalitat republicana.

Com s’esdevé en l’actualitat, tot i que foren pujats en la modernitat i en una certa normalitat del català, es tracta d’un conjunt d’escriptors que després van haver d’afrontar uns temps difícils, encara més difícils que els dels nostres dies, per la devastació de la guerra civil, la prohibició absoluta del català, la llengua en la qual s’expressaven i el llarg exili que van haver de sofrir.

Els quatre escriptors, però, van emprendre la continuació de les seves obres i ens van oferir llibres i un pensament de plena actualitat. Així, l’exposició ens parla d’Avel•lí Artís-Gener «Tísner» com a artista polifacètic i contador inesgotable d’anècdotes i memòries. S’exposen els principals llibres de contes de Pere Calders, precursor del realisme màgic en l’escenari internacional. Es parla de Joan Sales, autor de la primera de les grans novel•les de la postguerra sobre la guerra civil d’èxit internacional: també es descriu la seva activitat com a editor i descobridor d’una bona part dels grans novel•listes de segon terç de segle XX. Finalment es descriu el pensament de Josep Ferrater Mora, el filòsof català de més projecció internacional del segle passat, i les seves reflexions a la recerca dels trets distintius de les formes de vida catalana.

Tots aquests escriptors van assolir la seva màxima projecció entre els anys seixanta i els anys noranta. Darrera dels seus èxits irrefutables que formen part de la nostra història literària i dels nostres signes d’identitat, hi ha una tasca abnegada i una vida tenaç, aquesta experiència vital de tots quatre es descriu a l’àmbit introductori. L’exposició l’il•lustra amb abundant material fotogràfic on s’assenyalen les seves obres més interessants, obres que faran gaudir els lectors d’una experiència que no oblidaran.