dimecres, 3 d’abril del 2024

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Les filles de la criada de Sonsoles Ónega

Títol: Les filles de la criada

Autora: Sonsoles Ónega Salcedo (Madrid, 1977)

Editorial: Columna

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Espanyol

Traducció: Núria Parés Sellarès 

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 464

Aquesta novel·la em va arribar gràcies al Grup 62, i és per això que me la vaig llegir, d’una altra manera no crec que m’hagués cridat l’atenció. Tot i que pot ser una bona opció per passar el temps amb una lectura lleugera, no la considero mereixedora d'un premi literari. És cert que no conec els criteris específics pels quals es lliuren aquests premis però estic segura que s’hi deuen presentar obres més treballades. En aquest, la trama, tot i ser interessant, no destaca per sobre d'altres obres.

El llibre resulta una lectura fàcil i entretinguda, i aquí vaig coincidir amb la impressió de la meva mare, qui el va llegir abans que jo i va gaudir-ne bastant més. Personalment, tot i que no m'ha desagradat com a història i pel potencial que té, no ha aconseguit captivar-me. Malgrat ser lleugera, la novel·la presenta algunes mancances que impedeixen que la consideri bona, com per exemple que no aprofundeix en cap dels temes que toca. Això ha impedit que hagi creat cap tipus de vincle amb els personatges o m’hagi sentit immersa en la trama. En definitiva, és una lectura que vaig completar sense trobar-hi una profunditat que em generés  un interès sostingut ni ganes de devorar les pàgines amb avidesa.

Un dels aspectes que em va decebre va ser la manera com es tracten les diferències de classe entre els personatges. S'hi estigmatitza les persones de classe baixa, especialment les dones, mentre que les de classe alta es presenten com a intel·ligents, valentes i triomfadores. Aquesta dinàmica podria haver estat abordada amb més subtilesa i matisos, evitant reforçar estereotips.

En resum, "Les filles de la criada" pot ser una elecció adequada per a aquelles persones que busquen una lectura lleugera i sense grans pretensions literàries, però no em sembla que destaqui suficientment per ser premiada.

Sinopsi:

Hi ha secrets de família que mereixen ser contats.

Aquesta és la història d'un d'aquests secrets.

Una nit de febrer del 1900, tot just estrenat el segle XX, a la casa pairal d’Espíritu Santo arriben al món dues nenes, la Clara i la Catalina, els destins de les quals ja estaven escrits. Malgrat tot, una venjança inesperada sacsejarà per sempre les seves vides i les de tots els Valdés.

La Inés, matriarca de la saga i esposa fidel d’en Gustavo, haurà de sobreviure al desamor, al dolor de l’abandonament i a les lluites de poder per convertir la seva vertadera filla en hereva de tot un imperi, en una època en què a les dones no se’ls permetia decidir sobre les seves vides.

Les filles de la criada és una història màgica i al mateix temps realista, en una Galícia extraordinària, sobre homes i dones que es rebel·len contra el seu propi destí a la recerca de la veritat.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu blog:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram:

@emazab

@avegadesllegeixo