dimecres, 5 d’abril del 2023

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE El presidi de Montclar de Felip Gallart i Vicent Lladonosa

Divendres 14 d'abril de 2023

19.00 hores

Àrea Activitats Biblioteca

La construcció del Canal d’Urgell és la història de la transformació i millora més profunda i visceral que mai s’ha dut a terme en un territori de Catalunya. És el relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. El túnel de Montclar n’és l’obra més emblemàtica.

En aquest llibre no hi trobareu les biografies dels burgesos inversors, ni dels enginyers, ni dels polítics, ni d’aquells que la història oficial coneix com a personatges rellevants de l’obra del Canal d’Urgell. A partir d’un exhaustiu recull documental, els autors dibuixen la crònica més precisa, viva i convulsa de les obres del túnel de Montclar i del seu presidi dins de la gran epopeia de la construcció del Canal Principal d’Urgell (1853- 1862). El presidi i els condemnats, sobretot tots aquells que hi van deixar la vida, en són els grans protagonistes.

 

Felip Gallart i Fernàndez (Artesa de Lleida, 1962). Mestre i escriptor. Ha publicat una gran quantitat d’articles sobre la història contemporània ponentina, com la celebrada La plana salvatge, publicada en dos volums, que recull la història més desconeguda i convulsa de la plana de Lleida durant el segle XIX, i Teresa Guix, la Maseta (1816- 1839). Una dona de tràgic destí, escrita juntament amb la seva filla.

Vicent Lladonosa i Giró (Alguaire, 1942). Pèrit industrial elèctric. Ha publicat uns quants llibres adreçats a la formació professional, 91 volums sobre la història de Torregrossa i diversos articles centrats en la història ponentina. Conjuntament els dos autors han publicat L’enigma Parrot, sobre el misteriós Jaume Banqué de Mollerussa, i El camí de les tenebres, sobre la Primera Guerra Carlina a les comarques de Ponent.