dimecres, 13 de juliol del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA El somni del poble Ding de Yan Lianke

 Autor/a: Yan Lianke (Henan, 1958)

Editorial: Les Altres Herbes (L'Altra Editorial i Editorial Males Herbes)

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Xinès

Traducció: Carla Benet

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 374

El llibre, sobretot pel tema que tracta, m'ha semblat molt interessant perquè no sabia que durant els anys 90, a la Xina rural, es va estendre el negoci de compra-venda de sang, en condicions sanitàries penoses i amb la connivència del govern.

M'ha agradat la manera d'escriure de Lianke, tot i que, en alguns moments se m'ha fet una mica lent, l'he gaudit i m'ha semblat un llibre per llegir amb calma i poder assimilar tot el que explica i transmet. L'autor aconsegueix que et passegis per Ding i visquis els fets des de primera línia.

Ens parla molt de les reaccions i de la manera d'actuar de la gent i això ha fet que hi hagi personatges als que he odiat i altres (bàsicament un) al que he admirat. La lectura del llibre ens mostra del que som capaços els éssers humans en moments de desesperació, de fer sortir el millor, però també el pitjor de tots nosaltres.

És una lectura dura però molt recomanable.

Aquest llibre em permet omplir la casella de Llibre de la literatura xinesa del #RepteReducte2022.

Sinopsi:

Amb el to ingenu i innocent d’una veu infantil, El somni del poble Ding narra uns fets tràgics que van tenir lloc a la Xina rural, a principis dels anys 90: en ple creixement econòmic, les autoritats van promoure la venda de sang, i durant mesos les places es van omplir d’oportunistes que extreien sang als vilatans a canvi de grans sumes de diners sense cap garantia sanitària. Això va provocar que la sida, una malaltia encara poc coneguda, s’escampés sota el silenci dels governants. En un petit poble afectat per la pandèmia, el vell Ding cuida els malalts, ajudat pel seu fill, mentre anem descobrint la manera com la tragèdia ha afectat les relacions entre els membres de la seva família.

El somni del poble Ding és l’obra mestra de Yan Lianke, etern candidat al premi Nobel que, amb una prosa lluminosa i evocadora, construeix una faula sobre uns fets que s’han silenciat de manera oficial.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc.

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo