divendres, 6 de març del 2020

EXPOSICIÓ Teresa Pàmies. Tot és en els llibres

Del 17 de març al 15 d'abril de 2020
1r pis biblioteca


"Tot és en els llibres", acostumava a dir Teresa Pàmies; i és ben cert que tota la seva trajectòria vital es troba recollida en la cinquantena d’obres que va escriure.

"Tot és en els llibres" també pot voler dir que tot allò que compta, tot allò que importa, el que val la pena pensar, fins on podem concloure, ho podem trobar en els llibres.

Aquest joc de profunditats i significats que acabem de mostrar amb el títol d’aquesta exposició itinerant és un aspecte recurrent en la seva obra, que sovint ens permet anar més enllà d’una lectura aparent o literal.

Fa 100 anys va néixer la que molta gent ha definit com la gran cronista d’una època, com la memòria viva de la nostra història, però, com ens recorda Teresa Pàmies, “de memòria, cadascú té la seva”. Tot i que ella mateixa es qualifiqués com a cronista al rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, només cal obrir un llibre seu per veure que ens porta més enllà del reportatge, la crònica o el llenguatge periodístic. I és que la literatura no és només sinònim de ficció.

Capacitat d’anàlisi, autocrítica, intel·ligència, humor, un vocabulari ric i precís, una veu personal i única... són alguns dels aspectes que podem trobar, avui, amb una descoberta o relectura de les seves obres. I principis: compromís polític amb la llengua, el país, l’antifeixisme, el progrés social. En definitiva, una literatura compromesa com a eina d’informació, memòria i crítica.

Una obra que inclou una cinquantena de llibres, teixits així, peça a peça, com l’orgullosa modista que un dia va ser, com la dona de família pagesa, autodidacta, lectora empedreïda, estudiant de periodisme a Mèxic, que va viure la guerra com una jove comunista destacada, que va passar trenta anys a l’exili i va retornar a casa guanyant el Premi Josep Pla al qual havia optat per correu. Mare del també escriptor Sergi Pàmies.

En definitiva, una escriptora tenaç i autoexigent que és pot llegir ràpid i bé, que ens ofereix un camí pla amb un sòl sòlid i transparent, on s’insinuen, entreveuen i trepitgen camins de tots els desnivells possibles on cadascú pot triar el nivell de profunditat de la lectura.

El Govern de la Generalitat va aprovar el centenari del naixement de Teresa Pàmies com a commemoració oficial de l’any 2019. En el marc del conjunt d’actes en homenatge a l’autora, la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Educació, ha creat una mostra de petit format, una eina divulgativa.