dimarts, 4 de juny del 2019

EXPOSICIÓ Els primers trets de Francesc Boix

Del 29 de maig a l'1 d'agost de 2019 a l’Àrea d’Activitats de la Biblioteca, podeu veure més de 120 reproduccions de fotografies del fons Francesc Boix.

Les imatges són de la col·lecció de fotografies fetes per Boix durant la Guerra Civil i dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya l’any 2016. Amb la recuperació d’aquests negatius, es va completar el llegat d’un dels fotògrafs més destacats del país.

L’exposició s’acompanya del catàleg Els primers trets de Francesc Boix, amb textos de Maria Barbal, Ramon Barnadas, Pep Cruanyes, Ricard Marco i Josep Maria Solé i Sabaté. La mostra ha estat organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Un fotògraf a Mauthausen

Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) s’exilià a França després de la Guerra Civil. Va ser internat a diversos camps de refugiats, s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la II Guerra Mundial va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.