dilluns, 21 de maig del 2018

EXPOSICIÓ Mossos d'Esquadra.Segona República i Guerra Civil (1931-1939)




La biblioteca d’Artesa acull del 28 de maig al 31 de juliol de 2018 l’exposició Mossos d'Esquadra. Segona República i Guerra Civil (1931-1939). Un recorregut per la història de la policia més antiga d’Europa

Els departaments de la Presidència i d’Interior de la Generalitat de Catalunya han organitzat l’exposició “Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil (1931-1939)”, coincidint amb el decret de desplegament del cos a tot el territori.

La mostra ha estat elaborada pel Servei Històric dels Mossos d’Esquadra i és un repàs a la seva trajectòria des dels orígens fins a l’actualitat, amb especial atenció al paper jugat pel cos policial durant la Segona República i la Guerra Civil.

La presentació de l’exposició serà el divendres 1 de juny a les 19.00 hores a l’Àrea d’Activitats de la Biblioteca i anirà a càrrec del Sotsinspector Félix González del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra.

El 14 d’octubre de 1932, el president Francesc Macià va signar el decret que preveia el desplegament del cos de Mossos d’Esquadra a les zones rurals i a tot el territori català. Els fets del 6 d’octubre de 1934, quan el president Lluís Companys va proclamar l’Estat Català de la República Federal Espanyola, i el seu fracàs i posterior repressió van impossibilitar que aquest desplegament es fes efectiu, però van permetre fixar les bases d’un cos policial modern i professional com la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME).

La mostra exhibeix una part dels 16.000 documents, 600 imatges i 600 objectes, entre els quals uniformes, armes, dibuixos i quadres, que integren el fons del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, en concret aquells que pertanyen al període que dóna títol a l’exposició.

L’exposició està estructurada en sis grans blocs històrics:

- L’origen dels Mossos d’Esquadra: la policia més antiga d’Europa

- La forja d’un mite: les Esquadres de Catalunya (1835-1868)

- Les Esquadres  de Barcelona (1877-1931): una força provincial de seguretat

- El naixement de la Generalitat republicana (1931)

- Mossos d’Esquadra i franquisme: la utilització simbòlica de les Esquadres

- El retorn de les llibertats: el difícil camí cap a una policia nacional al servei del poble