dimarts, 4 d’octubre del 2016

EXPOSICIÓ Escenes imaginades de la vida de Jaume I d'Antoni BorrellExposició de pintures d'Antoni Borrell sobre Escenes Imaginades de la vida de Jaume I.

Del 24 d'octubre al 30 de desembre de 2016
Àrea Activitats Biblioteca

Mostra commemorativa del 800 aniversari del naixement d’aquest rei, produïda i itinerada per la sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. 

L’exposició fa un recorregut per la vida de Jaume I expressat en una seqüència de fets històrics puntuals tractats en escenes subjectives tal com hom podria imaginar-les en la lectura del Llibre dels Fets, però documentades versemblants. Les diferents representacions són obra del pintor de Baldomar Antoni Borrell i estan plasmades en  setze pintures realitzades en oli sobre tela de grans dimensions, que s’acompanyen de cites textuals del “Llibre dels Feyts”, l’autobiografia del Rei Jaume I.

D’altra banda, la mostra no pretén superar determinats elements iconogràfics tradicionals. Al contrari, els incorpora volgudament com a valors històrics de l’expressió romàntica en el procés de mitificació del personatge i dels Fets.

Un segon valor de l’exposició és la trajectòria professional de l’autor de les imatges i de l’especialització temàtica o de gènere: Antoni Borrell nasqué a Barcelona  l’any 1927 i està establert a Baldomar des fa molts anys. Iniciat artísticament en el món del còmic, poc a poc comença a desenvolupar la seva dedicació per l’obra plàstica en general, tant per la pintura de cavallet, fins i tot la mural, com per l’escultura. La temàtica es sempre figurativa, el paisatge i sobretot el retrat seran els motius preferents. Tanmateix una peculiaritat de l’Antoni Borrell és la seva gran afició per la història, cosa que el portà a pintar una llarga sèrie de jaciments arqueològics -alguns dels quals han estat trobats per ell mateix- ambientats amb els personatges anònims que hi visqueren, a més de reproduir figures primordials de la nostra història, com es pot veure en aquesta darrera aportació creativa sobre la vida de Jaume I.  

Exposició cedida per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.