Pàgines

divendres, 11 de desembre del 2015

L'HORA DEL CONTE AMB LA COMPANYIA PENGIM PENJAM - desembre 2015

El llop cantaire dels tres porquets i la Caputxeta 
 amb la Companyia Pengim Penjam 
Dimecres 30 de desembre a les 17:30hores
Àrea d'Activitats de la Biblioteca

"Espectacle de música amb contes populars"
"Fruites i verdures que ens expliquen històries"
"Titelles, violí i somriures"

La Mercè acompanyada de la música del violí, ens introdueix en el món de la fruita i les verdures. Ens explicarà les meravelles d'aquest aliments que ens ofereix la natura. Amb el seu cistell molt ple, aprofitarà la fruita i la verdura per narrar un parell de contes populars tradicionals però no tant populars, doncs la música transformarà els personatges i res serà ni passarà com ens pensàvem i és que tots podem millorar cada dia una mica més encara.

Que faran els 3 porquets en un futur? Qui ballarà amb la Caputxeta?

El llop cantaire dels tres porquets i la Caputxeta és una audició de violí per infants on poden deixar volar la imaginació a través de la música i els contes i viure en harmonia...

divendres, 27 de novembre del 2015

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - Desembre 2015

El dimecres 2 de desembre de 2015 a les 20:30h, ens reunirem a la biblioteca per parlar del llibre que hem llegit aquest mes.


Títol: Senyoria
Autor:  Jaume Cabré
Editorial: Proa
Idioma: Català 
Pàgines: 414
ISBN:  978-84+7588-330-4


 
SINÒPSIS 
Tracta sobre la corrupció d'una de les altes autoritats de Barcelona i els seus treballs per salvar la seva imatge. Està situada en l'any 1799, i es veu un canvi de segle, que provocarà un gir en les idees socials conservadores. La història succeeix a l'antiga ciutat de Barcelona, però també passa per un petit poble.
La seva estructura ve determinada pel desordre dels seus capítols, que al final de l'obra esdevé una història molt lligada i coordinada. La base de l'obra serà l'acusació d'un jove poeta d'assassinat; d'aquí esdevindrà tota una història, en la qual intervindran diversos personatges que es veuran implicats en la situació en què es troba el jutge. En tota l'obra hi ha presència i relació de l'astronomia i la música contemporànies amb la vida dels personatges i els successos que s'hi esdevenen.

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà "Bodas de sangre" de Federico García Lorca. 
 
Sí esteu interessats en participar, passeu per la biblioteca i us informarem.

LA BIBLIOTECA AMB LA MARATÓ DE TV3

MOSTRA DE LLIBRES RELACIONATS AMB LA DIABETIS I L'OBESITAT

De l'1 de desembre de 2015 al 15 de gener de 2016
PLANTA BAIXA

La Marató de TV3 és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva.

Però La Marató de TV3 va més enllà de l'obtenció de fons. Té una important tasca de sensibilització de la població catalana respecte a les malalties a les quals es dedica i a la necessitat de potenciar la recerca científica per prevenir-les i/o curar-les. Per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l'educació de la societat en la cultura científica. 

La Marató 2015: diabetis i obesitat

DIABETIS

La diabetis és una malaltia metabòlica molt estesa. Pot afectar tothom: homes i dones, persones joves i grans.
La diabetis és una malaltia crònica i apareix quan el nostre cos no pot regular la quantitat de sucre (o glucosa) que té a la sang.
El sucre (que l’obtenim a través del menjar) és l’aliment de totes les nostres cèl•lules. Però perquè hi pugui arribar, necessitem la insulina, una hormona que fabrica el pàncrees. En les persones que tenen diabetis, el pàncrees no produeix prou insulina o bé l’organisme no la utilitza de manera adequada. Això fa que el sucre es quedi a la sang i provoqui molts problemes a l’organisme.
Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més comunes són la diabetis tipus 1, la diabetis tipus 2 i la diabetis que afecta les embarassades o diabetis gestacional.
La diabetis tipus 1 es diagnostica sobretot a gent jove i els símptomes que ens poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.
La diabetis tipus 2 afecta sobretot adults i persones grans, és hereditària i no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l’embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a diabetis gestacional.

TRACTAMENTS

La diabetis és una malaltia per a tota la vida: no té cura, però té tractament.
En el cas de la diabetis tipus 1, el tractament consisteix a introduir insulina a l’organisme (amb una injecció) i portar un control estricte de la dieta.
El tractament de la diabetis tipus 2 és fer una dieta saludable i equilibrada. Alguns pacients també han de prendre fàrmacs i, quan la malaltia avança, hi ha pacients que necessiten insulina.

COMPLICACIONS

La diabetis és una malaltia greu: les persones amb diabetis tenen el doble de risc de morir que les persones sense aquesta malaltia. Si no la tractem correctament, la diabetis pot provocar problemes de cor, ceguesa, insuficiència renal i pèrdua d’extremitats.

OBESITAT

L’obesitat és una malaltia que afecta molts òrgans del cos i que provoca diverses complicacions; no és un problema estètic. De fet, l’OMS considera l’obesitat una epidèmia mundial.
L’obesitat és un excés de greix que s’acumula en el cos i en els òrgans. El greix és molt important per viure: és la reserva d’energia que acumulem al nostre cos i que ens permet funcionar correctament. Per tant, és important que tinguem greix, però no en excés.
El greix que acumulem al nostre cos és el resultat d’una fórmula: el que mengem menys el que cremem. Però no tothom crema igual: el mecanisme de l’obesitat és molt complicat i encara força desconegut.
L’obesitat té una gran predisposició genètica. I els nostres hàbits de vida també tenen un paper molt important en aquesta malaltia. No triem ni la genètica ni l’ambient on naixem, així que ningú és culpable de ser obès.
Les persones amb obesitat tenen més risc de desenvolupar altres malalties, com ara diabetis, càncer i problemes cardiovasculars. L’obesitat també afecta sovint l’estat d’ànim i l’autoestima d’aquestes persones.
Per tractar l’obesitat, a més de seguir una bona dieta i fer exercici, de vegades cal prendre algun medicament i, en alguns casos, es pot recórrer a la cirurgia.

FUTUR

En els últims anys, els tractaments de la diabetis i de l’obesitat han aconseguit millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades. Però la diabetis i l’obesitat són encara dues malalties cròniques: cal continuar investigant per trobar-ne les causes i una solució definitiva.
Per continuar avançant, per guanyar anys i qualitat de vida, per continuar apostant per la investigació, el 13 de desembre La Marató de TV3 estarà dedicada a la diabetis i a l’obesitat. Com cada any, t’hi esperem. Truca: La Marató diu molt de tu.


divendres, 6 de novembre del 2015

XERRADA-COL·LOQUI AMB JAUME CABRÉ - Novembre 2015

La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot us convida a la xerrada-col·loqui amb l'escriptor Jaume Cabré

DIJOUS 26 DE NOVEMBRE DE 2015
19:00 HORES  
ÀREA ACTIVITATS BIBLIOTECA 

Autor d'una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari, sens dubte una de les més rellevants del panorama actual a nivell internacional.

L'acte està organitzat per la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre, l'Ajuntament d'Artesa de Segre, Biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes.

La Institució de les Lletres Catalanes amb el programa "Lletres en viu", acosta les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra. D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors.

Per l'ocasió al Club de Lectura de la Biblioteca, hem llegit els llibres de l'autor, Les veus del Pamano, Jo confesso i Senyoria.  


Jaume Cabré va néixer l'any 1947 a Barcelona, a la dreta de l'Eixample.

Quan estava fent els estudis de filologia a la Universitat de Barcelona, va començar a escriure. Un cop llicenciat, es va dedicar durant molts anys a l'ensenyament de la llengua i la literatura a Barcelona, Vila-real (Plana Baixa) i Terrassa.
 

Des que el 1974 apareix el primer llibre, un recull de narracions, ha publicat diverses novel·les amb títols com La Teranyina (1984), Fra Junoy o l'agonia dels sons (1984), Senyoria (1991), L'ombra de l'eunuc (1996), Les veus del Pamano (2004) i Jo confesso (2011), entre altres. Destaquen també dos volums de narracions: Llibre de preludis (1985) i Viatge d'hivern (2000), i les obres de narrativa juvenil L'any del blauet (1981) i L'home de Sau (1984).

Les seves novel·les gaudeixen d'una gran projecció internacional, amb traduccions a una vintena de llengües i amb constants reedicions.

S'ha dedicat, al mateix temps, a la ficció televisiva i ha creat i escrit un bon nombre de sèries La Granja (TVC, 1988-1991), Estació d'Enllaç (TVC, 1994-1998), Crims (TVC, 2000), Ventdelplà (TVC, 2005-2006). A més, ha col·laborat en altres guions cinematogràfics i televisius. Ha publicat els assajos El sentit de la ficció (1999), una reflexió sobre l'escriptura i el propi procés creador, i La matèria de l'esperit (2005). També ha debutat en teatre amb l'obra Pluja seca (2001) al Teatre Nacional de Catalunya.

Ha rebut cinc vegades el premi Crítica Serra d'Or, quatre vegades el premi de la Crítica Catalana; la Lletra d'Or (1997) i molts altres premis com el Premi Nacional de la Crítica Espanyola, el Premi Sant Jordi, el Prudenci Bertrana, el Crexells o el Ciutat de Barcelona en diverses modalitats. L'any 2003 hom li concedí el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana en reconeixement a la seva trajectòria literària.


El 2014 és reconegut amb la Creu de Sant Jordi.


 

APROXIMACIÓ A FEDERICO GARCÍA LORCA - Novembre 2015

En el 80è aniversari del seu afusellament

DIJOUS 19 DE NOVEMBRE DE 2015
20:00 - ÀREA D'ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA

Vida i obra teatral i poètica de l'autor més universal del segle XX.

Presentat per Isabel Gatell, professora de literatura castellana.

Amb recitals  a càrrec de membres del Grup de Teatre Artesenc i projeccions documentades.

Avançaments de l'obra "La casa de Bernarda Alba" que serà representada pel GTA a la sala del Cubbtural els dies 27, 28 i 29 de novembre.


Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, Granada, 5 de juny de 1898 – entre Víznar i Alfacar, Granada, 18 d'agost de 1936) va ser un poeta, dramaturg i prosista andalús, també conegut per la seva destresa en moltes altres arts. 

Adscrit a l'anomenada Generació del 27, és el poeta de major influència i popularitat de la literatura espanyola del segle XX. Com a dramaturg, se'l considera un dels cims del teatre espanyol del segle XX, juntament amb Valle-Inclán i Buero Vallejo.

Va morir executat després de la revolta militar de la Guerra Civil Espanyola, per la seva afinitat amb el Front Popular i per ser obertament homosexual.
    

dimarts, 3 de novembre del 2015

NOVETATS - Novembre 2015



NOVEL·LA
El regreso del Catón. Matilde Asensi. Ed. Planeta.

La cinquena planta. Manuel Baixauli. Ed. Proa.

Temps de vellut. Rosa Bernat. Ed. Pagès.

Assassinat en directe. Mary Higgins Clark. Ed. Edicions 62.

Cartas a palacio. Jorge Díaz. Ed. Plaza janés.

Strappo. Martí Gironell. Ed. Ediciones B. 

La noia del tren. Paula Hawkins. Ed. La Campana.

Grey. E. L. James. Ed. Rosa dels vents.

El que no et mata et fa més fort. David Lagercrantz. Ed. Columna.

El cielo en un infierno cabe. Cristina López. Ed. Plaza Janés.

La Maledicció dels Palmisano. Rafael Nadal. Ed. Columna. 

El dia que vaig fer vuit anys. Antoni Pladevall. Ed. Columna. 

Dos anys, vuit mesos i vint-i-vuit nits. Salman Rushdie. Ed. Proa.

Conspiració a Tàrraco. Jordi Solé. Ed. Columna.

La felicidad conyugal. Tahar Ben Jelloun. Ed. Alianza.


NOVEL·LA  JUVENIL
Zona prohibida. David Cirici. Ed. Fanbooks.


TEATRE
Dramatúrgies curtes per a joves. Espriu x dotze. Ed. Arola.


ESPORTS
Córrer per ser lliure. Núria Picas. Ed. Columna.

Esquí alpí. Manual pràctic. Josep Diviu. Ed. Cossetània. 

Corrent cap a l’impossible. Albert Jorquera. Ed. Cossetània.


ECONOMIA
Bolsa para dummies. Josef Ajram. Ed. Centro de Libros. 

¿Qué será de mi pensión?. José Ignacio Conde-Ruiz. Ed. Península.


CUINA
La cuina tradicional dels bolets. Jaume Carles i Font. Ed. Cossetània. 


CONEIXEMENTS ADULTS
El nostre Nadal. Varis Autors. Ed. Abadia de Montserrat. 

La fórmula. Òscar Borràs. Ed. Bromera.

CeroCeroCero. Roberto Saviano. Ed. Anagrama. 

Ictus. Tot el que has de saber per enfrontar-t’hi. Joan Martí. Ed. Agle.

Femení plural. Mireia Gónzales. Ed. Pagès Editors. 

100 qüestions de matemàtiques. Descobriu-ne la cara més amable. Miquel Capó. Ed. Cossetània. 

Viatge al teu cervell emocional. Rosa Casafont. Ed. Ediciones B.

Obra completa. Poesia dietaris i memòries, assaig, periodisme. Tomàs Garcés. Ed. Galàxia Gutenberg.  


COL·LECCIÓ LOCAL
La Guerra Civil al Montsec. Ferran Sánchez Aguistí. Ed. Pagés Editors. 


INFANTIL
Anem a dormir. Kathleen Amant. Ed, Animallibres. 

Els tres Reis d’Orient. Roger Roig. Ed. Cossetània. 

L’impostor. La fantàstica història de Joles Sennell. Pep Albanell. Ed. Animallibres. 


POEMES INFANTILS
Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any. Joana Raspall. Ed. Mediterrània. 
 
CONEIXEMENTS INFANTILS
La historia del mundo en 25 historias. Javier Alonso. Ed, Montena. 

Creacions amb paper. Rosa M. Curto. Ed. Edebé.  

Les figuretes del Pessebre. Lola Casas. Ed. La Galera 50. 


PEL·LÍCULES
Libranos del mal. Del director Scott Derrickson. 

2 Guns. Del director Baltasar Kormákur. 

PEL·LÍCULES INFANTILS
Epic. El mundo secreto. Del director Chris Wedge. 

Kung Fu Panda 2. Del director Jennifer Yuh Nelson.





dimarts, 27 d’octubre del 2015

EXPOSICIÓ - Abracadabra pota de cabra


La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot acull del 5 de novembre al 30 de desembre de 2015 a l'Àrea d'Activitats de la Biblioteca l'exposició:

 'Abracadabra pota de cabra!'
 
Dedicada a llibres màgics i a obres que transporten el lector "a altres mons".


La mostra, emmarcada en les Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil de les Terres de Lleida, explica a través de diversos títols literaris com fer-se bruixa, bruixot o druida; com elaborar pocions màgiques i receptes fastigoses; o bé com salvar les bruixes i personatges que han sofert tota mena d'encanteris i s'han convertit en granota o gripau, han dormit cent anys, han pujat en una carbassa transformada en cotxe, s'han convertit en ratolins o han vist molinets que no paren de moldre sal".


L'exposició està ambientada amb tota mena d'objectes. Els visitants hi podran trobar una olla per coure les pocions amb una cullera enorme per remenar, una vareta màgica, una escombra, un barret de mag amb el conill que surt de dins en un truc i un barret de bruixa. Tampoc hi faltarà un llapis per dibuixar portes imaginàries, serps, ratolins, aranyes, llangardaixos, timó, romé i sàlvia per fer les pocions, un beuratge per tal que no surtin berrugues, un mirall màgic, sal i una ferradura per espantar les bruixes, entre d'altres objectes dedicats a la màgia.


Visita dels escolars de primària 


Els alumnes de primària de l’Escola Els Planells d’Artesa de Segre visitaran l'exposició 'Abracadabra pota de cabra!'.

Dimarts 17 de novembre a les 10:00h 2n de Primària
Dimarts 17 de novembre a les 11:00h 1r de Primària

Dimarts 24 de novembre a les 10:00h 3r de primària
Dimarts 24 de novembre a les 11:00h 4t de primària

Les visites pretenen promocionar la lectura, animant els joves a llegir els llibres que hi trobaran exposats.


CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA - Novembre 2015

El dimecres, 4 de novembre de 2015 a les 20:30h, ens reunirem a la biblioteca per parlar del llibre que hem llegit aquest mes.

Títol: La sonrisa etrusca
Autor:  José Luis Sampedro
Editorial: Destino
Idioma: Castellà 
Pàgines: 336
ISBN:  978-84-9759-163-8

 
SINÒPSIS 
Salvatore Roncone és un home gran, camperol, vidu i una mica casca-ràbies, que té que deixar la seva estimada Roccasera, en el sur d'Itàlia, i traslladar-se junt a un dels seus fills a Milà per sotmetre-se a un tractament medic. 

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà "Senyoria" de Jaumé Cabré.

En Jaume Cabré visitarà la nostra biblioteca el dijous 26 de novembre a les 7 de la tarda. Us convidem a assistir a la xerrada-col·loqui. 

Sí esteu interessats en participar al Club d Lectura de la Biblioteca, passeu i us informarem.   


divendres, 16 d’octubre del 2015

LA BIBLIOTECA A BALAGUER TV I LLEIDA TV amb motiu de l'exposició Cavall Fort

Els reporters de Balaguer TV han visitat la nostra biblioteca per veure l'exposició itinerant dels 50 anys de la revista Cavall Fort. Sota el títol “Tan divertit com un joc” l’exposició recull un ampli ventall de publicacions. La revista catalana ha demostrat ser un referent per a petits i grans.

ha estat un vehicle de comunicació que des d’un principi va apostar pel còmic i va anar cultivant totes les branques de la literatura com  les rondalles o els contes. La Cavall Fort celebra així mig segle entretenint i també informant a petits i grans.




A Lleida TV el podreu veure:
  • Dissabte, 17 d'octubre a les 16:00 h
  • Diumenge, 18 d'octubre a les 17:00 h
  • Dilluns, 19 d'octubre a les 13:30 h

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Club de Lectura de la Biblioteca a Mequinensa, amb el programa “Lleguim Moncada” - Octubre 2015



En el marc de ’Any de les Biblioteques la biblioteca d’Artesa de Segre ha participat en el projecte “Llegim Moncada”, que han impulsat les Centrals de Biblioteques de Lleida i de les Terres de l'Ebre.

En el 10è aniversari de la mort de Jesús Moncada s’han preparat tota una sèrie d’activitats. Vint-i-dues biblioteques, quinze de les comarques de Lleida i set de les Terres de l'Ebre han posat en marxa la iniciativa pionera Llegim Moncada, en què per primera vegada els respectius Clubs de Lectura han programat un mateix autor per llegir-lo simultàniament.

Prop de 400 lectors estan llegint les novel·les Camí de sirga i Estremida memòria i els llibres de relats Calaveres atònites i El cafè de la granota.

Del territori de Lleida hi participen els clubs de lectura de les biblioteques d’Agramunt, Alcarràs, Alguaire, Almenar, Artesa de Segre, Bell·lloc d’Urgell, Bellvís, Pardinyes,Torregrossa, Tremp i el Bibliobús Garrigues-Segrià. De les Terres de l'Ebre hi participa: Alcanar, Ascó, Flix, Gandesa, Mora d'Ebre, Tortosa i Ulldecona.

El dissabte 3 d’octubre més de 180 persones van  participar  a la sortida literària a Mequinensa, amb el següent programa.

  • Trobada dels clubs de lectura
  • Durant el matí visites als diferents museus: Museu de Història de Mequinensa, Museu de la Mina i la  Ruta literària "Jesús Moncada" on visitarem diferents espais com el Poble Vell, el mur i el riu, el meson "la fonda del vell senglar", casa natal de Jesús Moncada, la plaça d'armes, etc.
  • Per la tarda representació de l’obra de teatre "El darrer dia del Cafè de la granota" de la Cia. Mea Culpa (obra inspirada en els contes d’El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada).
Tots els participants del Club de Lectura de la Biblioteca han valorat molt positivament aquesta sortida.

Enllaç al Àlbum de fotos de la sortida a Mequinensa (aquí) 

Articles relacionats: