Pàgines

dimecres, 29 de novembre del 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA La possibilitat de dir-ne casa de Marta Orriols

Autora: Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975)

Editorial: Proa

Any de la primera edició: 2023

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la contemporània

Número de pàgines: 320

Les novel·les anteriors de Marta Orriols em van arribar a l’ànima. Amb "La possibilitat de dir-ne casa", però, he de confessar que no he experimentat la mateixa sensació. Això no significa que no m'hagi agradat el llibre però no ha aconseguit remoure'm de la mateixa manera.

La novel·la ens parla d'un retorn, un tema que ens porta a reflexionar sobre com ens podem sentir estranys a la nostra pròpia casa. Ens fa adonar que, malgrat la nostra absència, la vida continua, mentre que els nostres records queden congelats en el temps. L'obra explora la desubicació i el sentiment de no encaixar.

-Entens el que et vull dir Valentina? Tornar a casa és com travessar un pont entre la que era la teva vida aquí abans de marxar i la persona que ets ara, després de tots aquests anys.

Potser la raó per la qual no he connectat amb la novel·la de la mateixa manera que amb les anteriors és perquè sempre he tingut una clara sensació d'on és el meu lloc i què sento que és casa meva. Per a mi, aquest lloc és Alentorn, i malgrat les meves estades fora, sempre he mantingut aquesta referència. Per això, els meus sentiments no coincideixen del tot amb els de la Valentina, la protagonista.

Tot i això, Orriols segueix excel·lentment amb la seva capacitat de parlar de sentiments, de la solitud i de les relacions humanes, temes que sempre ha tractat amb destresa. Estic segura que moltes persones gaudiran de la lectura d'aquesta novel·la i podran connectar amb les reflexions que planteja.

"La possibilitat de dir-ne casa" és una obra que convida a pensar en què significa realment sentir-nos com a casa i com les nostres arrels amb els llocs i les persones poden influir en aquest sentiment.

Teniu clar on és casa vostra?

Sinopsi:

Una corresponsal torna a Barcelona després de gairebé vint anys a l’estranger. Vol agafar distància d'una regió de món que l'apassiona i la desgasta, d’una professió que voldria exercir d’una altra manera, i també d’una amistat amb una dona més jove que la porta a qüestionar-se els fonaments de la seva intimitat. Un cop tornada al poble on va créixer, retroba la família, els amics i l’home a qui havia estimat. L’espai familiar es converteix en una font de petites revelacions que l’ajudaran a traçar el seu itinerari vital i a reconèixer la necessitat de pertànyer a un lloc i a unes persones.

Marta Orriols és una de les veus literàries més interessants i amb més projecció internacional.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu blog:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

dilluns, 27 de novembre del 2023

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Què hi portes, a la butxaca?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).

dimecres, 22 de novembre del 2023

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Massa deutes amb les flors de Iolanda Batallé Prats

Autora: Iolanda Batallé Prats

Editorial: Columna Edicions

Llengua original: Català

Temàtica: Novel·la contemporània | Drama

Número de pàgines: 256

Sinopsi:

Un relat sincer que mostra que quan necessites escoltar-te, una bona manera és escoltar els altres.

Una dona en crisi s’instal·la en una casa a les muntanyes amb l’esperança de poder-se refer escrivint en solitud. No preveu, però, que les persones ferides es reconeixen i s’ajuden, i és així com serà acollida per una família després d’una vivència colpidora.

La importància de dir les coses, la necessitat d’escoltar i d’explicar, l’empatia, la tendresa i el dol compartit faran que, conversa rere conversa, l’escriptora reconstrueixi una història familiar que és un cant d’amor a la vida en les valls altes del Pirineu.

«Iolanda Batallé treu a la llum els jardins més recòndits que habiten l’ésser humà. Amb tot el plaer, el dolor i la poesia que comporten l’acceptació d’una herència, la fidelitat a un paisatge». Antònia Vicens

«Ella puja a les valls, escolta, les vides se li desgranen i les escriu en frases curtes, petits còdols polits que fan ganes de subratllar. És literatura, la Iolanda Batallé». Núria Cadenes

«La Batallé no només té una manera de veure el món tremendament important i especial, sinó que té la capacitat d’explicar-te allò que ha vist com si t’abracés». Juliana Canet

 

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu blog:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo


 

dilluns, 20 de novembre del 2023

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Què t'han pagat per la feina?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).

 

dijous, 16 de novembre del 2023

XERRADA-COL·LOQUI amb l'escriptora Lolita Bosch

Divendres 24 de novembre de 20223

19.00 hores

Àrea Activitats de la Biblioteca

La xerrada-col·loqui amb la Lolita Bosc, està organitzada per la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre i la Institució de les Lletres Catalanes.

La Institució de les Lletres Catalanes acosta les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra. D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors.

Per l'ocasió el Club de Lectura de la Biblioteca ha llegit de l’autora, La veritat no està escrita.

Biografia

Lolita Bosch Sans, Barcelona, 3 de juliol de 1970.

És llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona i té un postgrau en lletres de la Universidad Nacional Autónoma de México. Escriu alhora en català i en castellà, i la seva obra ha estat traduïda al polonès i a l'alemany. També fa literatura infantil i juvenil. I l'any 2007 va dirigir a Barcelona el festival literari "Fet a Mèxic". Ha viscut a Albons (Baix Empordà), als Estats Units, a l'Índia i, durant deu anys, a la Ciutat de Mèxic.

Descendent llunyana de l'alcalde de Barcelona Ròmul Bosch i Alsina, i de l'empresari i col·leccionista Ròmul Bosch i Catarineu, Bosch ha aprofitat la seva història familiar per a novel·lar la història de la Barcelona de principis del segle XX (La família del meu pare (2008), La veritat no està escrita: una novel·la de Barcelona (2023)).


Obra literària

Novel·la i prosa:

·         Això que veus és un rostre (2005)

·         Ara escric (2011)

·         Campos de amapola antes de esto (2012)

·         Dioses imputables, amores, piedras (2016)

·         Elisa Kiseljak (2005)

·         Héctor, desaparecido (2016)

·         Insòlit somni, insòlita veritat (2007)

·         Japón escrito (2008)

·         La família del meu pare (2008)

·         Qui vam ser (2006)

·         La ràbia (2016)

·         Que no ens guanyi la por (2018)

·         Roy, desaparecido (2016)

·         Tres historias europeas (2005)

·         Una: La historia de Piiter y Py (2007)

Assajos i antologies:

·         45 voces contra la barbàrie

·         Ahora, escribo (2011)

·         Hecho en México (2007)

·         Intervención literaria en la República

·         El mapa latinoamericano de nuestro futuro

·         Nuestra Aparente Rendición, el libro (2011)

·         Veus (2010)

Teatre i cinema:

·         Elisa k  (basada en la novel·la: Elisa Kiseljak) Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=YxQi54zacZ8

·         La por  (basada en la novel·la: M)  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MPP55IuZjis

Infantil i juvenil: d’una vintena de títols us en destaquem aquests:

·         Animales que hacen cosas en silencio (2015)

·         Chacahua, un poble amagat (2009)

·         El zoo de la Lolita (2004)

·         M (2005)

·         El nen que volia matar (2013)

 

PREMIS

·         Premi Comte Kart (2004)

·         Tirant lo Blanc de l'Orfeó Català de Mèxic (2004)

·         Ciutat d'Olot-Òmnium Cultural de literatura experimental (2004)

·         Talent Fnac (2006)

·         Protagonista Jove (2007)

·         Crítica Serra d'Or de narrativa juvenil (2007)