Pàgines

dilluns, 28 de febrer del 2022

ENDEVINA EL MOT AMAGAT Et falta res per l'amanida?

Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.
 
El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).
 

 

divendres, 25 de febrer del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA 84, Charing Cross Road de Helene Hanff

Autora: Helene Hanff (Filadelfia, 1918 - New York, 1997)

Editorial: La butxaca

Any de la primera edició: 2012

Llengua original: Anglès

Traducció: Puri Gómez Casademont

Gènere: Novel·la contemporània

Nombre de pàgines: 120

Crec que aquest serà un dels llibres més bonics que hauré llegit aquest any. Ens explica l'amistat que es forja entre l'Helene i en Frank a través de les cartes que s'escriuen al llarg de la seva vida.

Tot comença quan l'Helene descobreix que a la llibreria on treballa en Frank tenen volums de llibres antics, que no es troben a qualsevol lloc, a un preu assequible. A través de les cartes parlen de literatura, de la vida, parlen de tristeses i alegries, comparteixen tota una vida. 

En una Europa en plena post-guerra, a banda de l'intercanvi epistolar i literari, també es produeix un intercanvi d'aliments i d'intimitats.

Si us agrada la literatura clàssica estic segura que encara el gaudireu molt més que jo, perquè les converses que tenen els protagonistes us resultaran molt enriquidores. Jo em quedo amb els dos protagonistes, tan entranyables i tan diferents entre ells. Ella, impulsiva i apassionada; ell, educat i discret. Els dos amants del món de la literatura i del llibres.

De la lectura de les cartes se'n desprèn una gran complicitat que aconsegueix crear entre els protagonistes una atmosfera de respecte i d'estima, i he gaudit molt amb la ironia tan fina que utilitzen en la correspondència. 

Aquest és un petit gran llibre que podeu llegir en una tarda i que us farà gaudir de la lectura.

Coneixíeu l'existència d'aquestes cartes?

Sinopsi:

Helene Hanff és una escriptora desconeguda que viu a Nova York i fa guions per a la televisió per tal de sobreviure. Frank Doel treballa en una llibreria de vell al número 84 de Charing Cross Road, a Londres. L'Helene és espontània i divertida. En Frank és discret i reservat. Viuen en dos mons completament diferents, però comparteixen una passió: els llibres. 84, Charing Cross Road és la història de la relació epistolar que van mantenir l'Helene i en Frank durant quasi vint anys. La publicació d'aquest llibre va convertir Helene Hanff en una escriptora de culte per als amants de la literatura. Va ser tal l'èxit d'aquest llibre que se n'han fet diverses adaptacions per a la televisió, el cinema i també per al teatre.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

dilluns, 21 de febrer del 2022

ENDEVINA EL MOT AMAGAT La Maria parla molt poc. És...

 
Un jeroglífic és un enigma. Consta d’una pregunta o frase introductòria que el lector ha de contestar o completar interpretant els símbols, lletres o paraules que hi ha dins el requadre.

El resultat de la interpretació és una seqüència ordenada de lletres que, llegides en el mateix ordre i sense treure’n ni afegir-ne cap, forma la resposta al jeroglífic, tot i que les lletres s’hagin agrupar d’una altra manera. No hi compten ni els accents ni els apòstrofs.

Aquesta proposta ha estat possible gràcies a Jordi Esteban, conegut per la creació d'activitats ludicolingüístiques (jeroglífics, mots encreuats, jocs per aprendre català...).

 

divendres, 18 de febrer del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Bisturí de Ramona Solé

 Autora: Ramona Solé (Lleida, 1968)

Editorial: Llibres del Delicte

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Català

Gènere: Novel·la negra

Nombre de pàgines: 312

Moltes vegades he dit que em fa il·lusió rebre llibres, i molta més si són d'un gènere que m'agrada, i encara més si l'autora és una dona i és lleidatana, com jo 😉, i en aquest, gràcies a Llibres del Delicte es compleixen tots aquests requisits.

Aquest és el primer llibre que llegeixo de la Ramona Solé (i sé que no serà l'últim). Tot comença amb un assalt macabre a un professor d'institut pel qual els Mossos d’Esquadra de Lleida inicien una investigació. A través d'aquesta investigació l'autora ens ensenya quin és el dia a dia dels policies que hi intervenen, tant a nivell laboral com personal.

Tot i que pels fets que es relaten, una història de revenja per maltractaments i abusos, podria ser una història molt macabra, l'autora no s'hi recrea gens. On sí que entra en més detalls és en la construcció dels personatges, potser en algun cas una mica massa, però no és gens exagerat.

Si us agraden els llibres d'investigació policial, i també d'investigació periodística (i saber com interactuen totes dues professions), i que mostrin el costat fosc de l'ésser humà, aquest llibre us agradarà segur.

Sinopsi:

La xeringa es va clavar amb certa facilitat i l’home no va tardar gaire a deixar de bellugar-se, estabornit pels efectes del fàrmac. Estirat sobre la taula del menjador, dues persones li practiquen una operació amb un bisturí. Quan acaben, amb una imperdible, subjecten una nota a la camisa del pacient.

Quan la policia de Lleida troba un professor d’institut mig estabornit i drogat a casa seva sospiten que pot haver estat víctima d’un assalt. L’home gemega de mal a les mans. Però és impossible perquè les hi han amputat.

La investigació policial intentarà descobrir qui ha pogut fer una barbaritat així, però quan una nova amputació amb bisturí els arriba des de Tarragona, sense cap connexió aparent amb la víctima de Lleida, el cas canviarà molt. Per què hi ha algú que es dedica a amputar mans amb un bisturí?

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA AMB DO - febrer 2022

 El dimecres 23 de febrer de 2022 parlarem del llibre que hem llegit aquest mes:

Títol: La templanza

Autor: María Dueñas

Editorial: Editorial Planeta

Llengua original: Castellà

Pàgines: 554

ISBN: 978- 84-0815-7502 

Sinopsi

Res no feia suposar a Mauro Larrea que la fortuna que va aixecar després d'anys de tenacitat i empenta se l'esfondraria amb un estrepitós revés. Ofegat pels deutes i la incertesa, aposta els seus últims recursos en una temerària jugada que obre davant seu l'oportunitat de ressorgir. Fins que la pertorbadora Soledad Montalvo, esposa d'un marxant de vins londinenc, entra a la seva vida embolicada amb clarobscurs per arrossegar-lo a un futur que no va sospitar mai.

De la jove república mexicana a l'esplèndida Havana colonial; de les Antilles al Jerez de la segona meitat del XIX, quan el comerç dels seus vins amb Anglaterra va convertir la ciutat andalusa en un enclavament cosmopolita i llegendari. Per tots aquests escenaris transita La Templanza, una novel·la que parla de glòries i derrotes, de mines de plata, intrigues de família, vinyes, cellers i ciutats superbes l'esplendor de les quals es va esvair en el temps. Una història de coratge davant les adversitats i un destí alterat per sempre per la força d'una passió.

Biografia María Dueñas

María Dueñas (Puertollano, Ciudad Real, 1964) és doctora en Filologia Anglesa. Després de dues dècades dedicada a la vida acadèmica, irromp en el món de la literatura el 2009 amb El tiempo entre costuras, la novel·la que es va convertir en un fenomen editorial i l'adaptació televisiva de la mà d'Antena 3 va aconseguir nombrosos guardons i un espectacular èxit d'audiència.

Les seves obres posteriors, Missió Olvido (2012), La Templanza (2015) i Les filles del Capità (2018), van continuar captivant per igual lectors i crítica. Traduïda a més de trenta-cinc llengües i amb milions d'exemplars venuts a tot el món. Sira és la seva cinquena novel·la.

El proper llibre que llegirem al Club de Lectura de la Biblioteca serà “Dones al marge" de la Ivet Eroles Palacios, filla de Santa Maria de Meià.

La biblioteca Joan Maluquer i Viladot està implicada en la difusió de la cultura vitivinícola participant per vuitè any consecutiu en el programa Biblioteques amb DO. En aquesta edició participa el Celler del Montsec.

dilluns, 14 de febrer del 2022

ESPECTACLE DE CONTES I TITELLES “Pedalant entre vinyes” a càrrec de Daina Teatre

És un espectacle de contes sobre el medi ambient per a infants que mostrarà la biodiversitat de la vinya, es descobrirà quines espècies d’animals contribueixen a garantir el bon desenvolupament de la vinya i perquè i es transmetrà als més petits la importància de cuidar el medi natural.

DIA: Dimecres 23 de febrer de 2022
HORA: a les 17.30 hores
h
LLOC:
Àrea d'Activitats de la Biblioteca

A partir de 3 anys acompanyats d’adults.

Per vuitè  any consecutiu la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot acull el cicle cultural de Biblioteques amb DO. En aquesta edició participa el Celler del Montsec.

 

divendres, 11 de febrer del 2022

LES RECOMANACIONS DE L’EVA Apeirògon de Colum McCann

Autor: Colum McCan (Dublin, 1965)

Editorial: L'Altra Editorial

Any de la primera edició: 2021

Llengua original: Anglès

Traducció: Marta Pera

Gènere: Història ficcionada

Nombre de pàgines: 552

Us ha passat mai que, en acabar un llibre, heu tingut com una sensació d'enyor? A mi m'acaba de passar amb aquest. A l'acabar-lo he pensat que trobaria a faltar les estones de lectura que m'atansaven a Rami i Bassam.

Aquesta és una novel·la mig periodística mig literària que ens explica la història de dos pares, un israelià i l'altre palestí, que han perdut les seves filles i que han unit el seu dolor per treballar a favor de la pau.

Ens atansa, a través d'una vessant més íntima però sense caure en sentimentalismes, al conflicte entre palestins i israelians. Es destaca la necessitat de construir ponts i de vèncer els murs psicològics, i es parla de la necessitat de conèixer-se els uns als altres.

Es posa en valor la valentia i la força dels dos homes i la seva dura tasca de teixir llaços.

M'ha agradat molt la història que ens explica i tots els detalls complementaris que ens dona, que són molts, molt diversos i interessants. També m'ha agradat l'estructura narrativa, que d'entrada em va semblar complexa però una vegada m'hi vaig acostumar m'ajudava a seguir el fil. He de dir, però, que he notat que per seguir la lectura havia de concentrar-me més del que faig habitualment. 

Si voleu tenir una visió del conflicte diferent de la que ens presenten els mitjans de comunicació heu de llegir aquest llibre perquè no us deixarà indiferents.

Sinopsi:

En Rami Elhanan i en Bassam Aramin viuen a prop l’un de l’altre però habiten móns completament diferents. En Rami és israelita. En Bassam és palestí. La matrícula del cotxe d’en Rami és groga, la d’en Bassam, verda. En Rami triga un quart d’hora per arribar al West Bank. El mateix viatge, per a en Bassam, dura una hora i mitja.

Tots dos homes han perdut la filla. La Smadar, filla d’en Rami, tenia tretze anys quan va ser assassinada per un terrorista suïcida en plena zona comercial, mentre passejava amb les seves amigues. L’Albir, filla d’en Bassam, en tenia deu el dia que va morir assassinada per una bala d’un policia fronterer davant de l’escola. I, contra tot pronòstic, aquests dos homes es fan amics i decideixen posar el seu dol al servei de la pau.

Apeirògon és una novel·la extraordinària i impactant, narrada en mil i una vinyetes curtes i punyents que sovint agafen volada cinematogràfica, i ressegueix la vida d’en Rami i en Bassam, i la improbable amistat que els uneix, alhora que ens parla de l’experiència de creuar un punt de control a la carretera, de sobreviure a la presó, de les migracions dels ocells i de les marques de les bales, entre moltes altres coses. Una lectura poderosa i reveladora, una història alhora íntima i col·lectiva, commovedora i plena d’esperança.

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix ho podeu fer al seu bloc:

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram a:

@emazab

@avegadesllegeixo