Pàgines

dimarts, 31 de març del 2020

MICRORELATS AMB ELISENDA ROCA. El monstre amb corona



Un monstre amb corona

–Papa, m’avorreixo. A què més podem jugar avui?–pregunta la nena al seu pare.

–A veure, podem fer un puzle de...

–Ja n’hem fet un amb la mare.

–Mmm... Deixa’m pensar. I si ens inventem un conte?

–Sí!

–A veure... Hi havia una vegada un monstre invisible que havia envaït tot el món i creia que era molt poderós. Per això duia corona, perquè tothom sabés que era el rei de les infeccions.

–I per això es deia Coronavirus, oi, papa? Per fer por a grans i petits. Grrr...

–Sí. Aleshores el monstre Coronavirus va començar a recórrer camins i pobles, carrers i ciutats, parcs i places, per infectar a tothom. Era molt llest: tocava una persona i si aquesta en tocava una altra, pam! Encomanada! Però vet aquí una nena...

–Una nena como jo, papa?

–Igual, igual. La nena va dir a la seva família: “I si ens tanquem a casa i així el monstre Coronavirus no ens trobarà i no ens podrà fer res?” Quina bona idea! I van passar el missatge a tot el món sencer: “Quedeu-vos a casa i acabarem amb el monstre amb corona!”. I com que el monstre no va trobar ningú al carrer, ni a la plaça, ni a la muntanya ni a la platja, saps què li va passar?

–Que va desaparèixer per sempre més!

–Exacte! I tothom va sortir a celebrar-ho amb abraçades i petons! I vet aquí un gos, vet aquí un gat i aquest conte s’ha acabat!

–M’expliques un altre conte, papa?



CONTES AMB LA GLÒRIA Germans! de Rocio Bonilla


Germans! de Rocio Bonilla

Tenir un germà és molt molest! Sembla un mico, sempre fent pallassades. Tenir una germana també és molt molest! Tot li sembla malament i no em deixa jugar al que vull. Però, de vegades, els germans són una gran ajuda i junts viuen moments molt divertits. Potser, tenir un germà o una germana no està del tot malament... Però, i si fossin tres germans? Això sí que no!

dilluns, 30 de març del 2020

“Mussol i el coronavirus”, el conte per a infants, joves i adults que ajuda a entendre la COVID-19


Per a molts, el confinament ha estat una oportunitat per dedicar més temps a algunes aficions. És el cas d’Enric Vidal, un investigador de l’IRTA-CReSA, confinat a Barcelona i apassionat per la il·lustració. Amb l’ajuda de Júlia Vergara-Alert, investigadora de coronavirus de l’IRTA-CReSA, i l’assessorament de Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA, han creat el conte il·lustrat Mussol i el coronavirus, que pot consultar-segratuïtament en format digital.
El conte resol d’una manera agradable i entenedora el que els científics coneixen del coronavirus SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19, i aborda qüestions bàsiques com què és el coronavirus, d’on sorgeix el seu nom i com es contagia, què és una vacuna, si serveix de res portar mascaretes i per què ens hem de confinar. “Vam detectar que la gent encara tenia molts dubtes sobre la pandèmia, especialment en la nomenclatura del virus i de la malaltia. Per exemple, en el conte hem aclarit que la COVID-19 és la malaltia, en femení, i que el SARS-CoV-2 és el nom del virus i s’escriu en masculí”, explica Enric Vidal.
El conte no només està dirigit a infants, sinó també a joves i a adults. “Els dibuixos ajuden molt a entendre alguns conceptes, sobretot les paraules més tècniques i científiques, però també hem pensat que pot ajudar les famílies que poden llegir el conte als seus fills i filles”, explica Júlia Vergara-Alert. “El confinament és una situació inèdita per a tots nosaltres i qualsevol esforç per ajudar a entendre’l i a complir-lo és benvingut”, constata Xavier Abad.
La primera versió de Mussol i el coronavirus s’ha publicat en català i en castellà, i està en marxa la traducció a l’anglès amb l’ajuda de persones voluntàries i amigues dels autors durant el confinament.
La col·lecció del Mussol
Mussol i el coronavirus és el novè conte de la col·lecció d’Enric Vidal, investigador especialitzat en malalties priòniques a l’IRTA-CReSA. Les seves altres obres són: Mussol i les neuronesMussol i els númerosMussol i l’abecedariMussol i els gossosMussol i com som per dinsMussol i els microbisMussol i les famílies i Mussol i els antònims.

CONTES AMB LA GLÒRIA Colin i la increïble migdiada de Leigh Hodgkinson



Colin i la increïble migdiada de Leigh Hodgkinson

Algú vol un gat? En Colin és un gat sense sostre. Està desesperat perquè té una son terrible, necessita fer una gran migdiada i recicla una caixa de cartró, que sembla el lloc ideal per fer-ho. Però és més complicat del que aparenta tenir una mica de tranquil·litat. El pobre Colin és empaquetat i enviat al voltant del món i del més enllà... L’únic que vol en Colin és fer una migdiada...!

divendres, 27 de març del 2020

L'HORA DEL CONTE DES DE CASA AMB L'ALBA ALÀS En Quimet i la Martina



Avui estrenem una nova proposta per aquests dies que ens hem d’estar a casa, L’hora del conte des de casa amb l’Alba Alàs.

L’Alba ens explicarà el conte En Quimet i la Martina de l’Anna Obiols.
En Quimet és un ratolí de bosc que fa un viatge a la sabana i allà hi troba a la Martina…


CONTES AMB LA GLÒRIA La nina de Seta Gimeno



La nina de Seta Gimeno

Nina és xicoteta, però té una autoestima gegant. És molt tendra i familiar, amb una gran personalitat i una miqueta desvergonyida. Té un llit de disseny. I també, al saló, un coixí bonic i còmode que fa joc amb els sofàs... Però Nina no dorm MAI en el seu llit ni es gita en el seu coixí. Nina no necessita un llitet per a gossos!


dijous, 26 de març del 2020

POESIA AMB ENRIC KAHN Nunca pares de avanzar



"Porque aunque la piedra, que algún día fue fuerte y firme, se transforme en polvo, simple, pero permanente, su eco seguirá presente en las llanuras de todas aquellos paisajes que visitó, transitó y descendió".

Aquest escrit i molts més els podeu veure a 
www.poemaskahn.com

CONTES AMB LA GLÒRIA Els indis Pellrosa de José Carlos Andrés González



Els indis Pellrosa de José Carlos Andrés González

És l’hora del bany i els quatre Pellroges no volen anar a la dutxa. La Gran Cap Sopabona haurà deprendre una decisió...En aquest conte, la lluita serà una divertida dutxa.

dimecres, 25 de març del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA Paraules que tu entendràs de Xavier Bosch



Paraules que tu entendràs de Xavier Bosch


XAVIER BOSCH va néixer a Barcelona el 21 de juliol de 1967. És autor de la trilogia de novel·les del periodista investigador Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut de 2010), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014). Anteriorment havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998) i la novel·la juvenil La màgia dels reis (1994). L’any 2015 va guanyar el Premi Ramon Llull amb Algú com tu, un èxit sense precedents amb més de 60.000 exemplars venuts i traduïda a set idiomes, i el 2017 va publicar Nosaltres dos, que també va tenir una excel·lent rebuda per part del públic. Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna Pregunta Més, El món a RAC 1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes de RAC 1, director de l’Avui, del documental La fleur i dels programes Un tomb per la vida, Aquest any, cent! i Àgora de TV3. Articulista de Mundo Deportivo, actualment és membre del consell editorial de l’Ara. @xavierbosch

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix, ho podeu fer al seu bloc

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram 

https://www.instagram.com/avegadesllegeixo/

CONTES AMB LA GLÒRIA Ris, ras de Delphine Durand


Ris, ras de Delphine Durand

"Ris, ras, sóc un poll sense nom. Ris, ras, m'agrada pessigar. Ris, ras, la mestra es rasca i es rasca. Ris, ras, poso ous aquí i allà".

Aquesta és la cançó que canta el primer poll que entra a la classe de la senyoreta Calipso. Ris, ras és un atractiu àlbum que narra el procés que va des de l'entrada del poll en una aula, passant per l'escampada d'ous en caps d'alumnes i de profesora, fins a la seva eliminació, amb altres ingredients singulars i interessants.

dimarts, 24 de març del 2020

MICORELATS AMB ELISENDA ROCA I per què?



L’Elisenda Roca ens deixa compartir amb vosaltres, el conte sobre el coronavirus I per què?, que va explicar l’altre dia al programa de ràdio El món de Rac1, va adreçat als més menuts de la casa.

–Saps què, fill? Ens haurem de quedar uns dies a casa i no aniràs a escola ni a natació ni a casa els avis.

–I per què?– pregunta el nen a la mare.

–Per un virus que es diu SARS-CoV2. Quin nom tan estrany, oi? Per això en diuen coronavirus.

–I per què?

–Perquè si el mires en un microscopi, és un bitxet que duu al voltant una corona, i si entra al nostre cos fa que no ens trobem bé i tossim i tinguem febre. És com un cosí de la grip i s’encomana molt, molt ràpid.

–I per què?

–Perquè passa d’una persona a l’altra per l’aire i a través de les mans, els petons, les abraçades. Però no pateixis que a casa ens cuidarem molt i ens rentarem molt les mans.

–I per què?

–Perquè si portem les mans ben netes i no ens acostem a persones que tinguin aquest virus, no ens l’encomanaran. I no tinguis por, encara que fem cara de preocupats i a la tele sembli que ens vulguin espantar no ens faltarà menjar ni res de res perquè n’hi haurà als mercats i als súpers. Va, ves a jugar amb les teves germanes grans que després llegirem junts el conte que més t’agradi. Ja veuràs que bé que ens ho passarem!

El pare obre la porta de casa i crida:

–Vinc carregat! He comprat cinc paquets de 24 rotllos de paper de vàter!

–I per què?

CONTES AMB LA GLÒRIA El pop mascota de Martin Mckenn



El pop mascota de Martin Mckenna

L' Edgar està decidit a entrenar el seu nou cadell, no deu ser gaire difícil, oi?. L'únic problema és que el seu cadell és un pop! Un pop realment brillant, això sí.

dilluns, 23 de març del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA El problema de Pilar Serrano


El problema de Pilar Serrano

L’Alfred està molt amoïnat. Mil problemes li ronden pel cap. La discussió del dia anterior al pati amb el seu millor amic, l'examen d'anglès que li toca aquest matí, la visita al metge de la tarda… Només de pensar en tot el que l’espera, l’Alfredo es posa tan nerviós que li suen les mans, li fa mal la panxa i es mareja.

dissabte, 21 de març del 2020

POESIA AMB ENRIC KAHN Ábrete para mi


Poema d’Enric Kahn dedicat a la poesia, Ábrete para mi, del seu llibre Biografía de un poeta perdido.

POESIA AMB ENRIC KAHN Agua marchita


Avui, 21 de març i coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, estrenem una nova proposta per aquests dies que hem d’estar a casa, Poesies amb Enric Kahn.

L’Enric ens ha fet arribar aquest text, Agua marchita.

21 de març Dia Mundial de la Poesia


La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, la ILC —amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades— celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, arreu dels territoris de parla catalana.

Es fa la tria d’un autor/a a qui s’encarrega un poema que es tradueix a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració des d’Alacant a l’Alguer, i des de la Franja a Puigcerdà).
En l’edició de 2020 l’autor escollit ha estat Josep Carner i el seu poema A hora foscant. 
A HORA FOSCANT

És tard: els camins ja no em tempten.–
I us sé, del verger dins el clos,
caiguts, trepitjats en la boira,
oh dies, oh fulles, oh flors!

Mes passes es tornen furtives
com d’un indecís estranger.
Sospiren espectres de dàlies
enmig del foscam ploraner.

Al lluny neda un so de campanes
que uneix els vivents als caiguts.
S’escampa la nit invencible,
mar d’illes que són solituds.

I em criden el llum a la taula
i algun voleiant pensament,
la vella cadira malmesa
i un full de paper malcontent. 
                                             
Josep Carner Obres completes. Poesia, 1957 [Absència]

Josep Carner i Puig-Oriol (Barcelona, 1884 - Brussel·les, 1970) fou poeta, traductor i periodista.
Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, des de jove col·laborà en importants publicacions literàries i periodístiques i en vàries iniciatives i projectes culturals. El 1911 entrà a formar part de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el 1921 ingressà a la carrera diplomàtica, que el portà a exercir càrrecs a diferents països sense abandonar, però, la seva col·laboració en l’escena cultural catalana a través de publicacions en premsa. Durant la guerra civil espanyola es mantingué fidel a la República i a les idees democràtiques i no tornà a residir a Catalunya. Durant la Segona Guerra Mundial va viure a Mèxic i després a Bèlgica, d’on era la seva dona i on va exercir com a professor universitari. Des de l’exili va mantenir l’activitat política i cultural en defensa de la cultura i la llengua catalanes.
Des de la seva primera publicació poètica, Llibre dels Poetas (1904), i la publicació de Els fruits saborosos (1906), que el consolidà com a poeta reconegut, conreà una vasta producció literària, sobretot poètica, que inclou obres tan destacades com Auques i ventalls (1914), El cor quiet (1925), Arbres (1953) i Nabí (1938, 1941 i 1957), gràcies a les quals es féu mereixedor de l’etiqueta de “príncep dels poetes”. Va ser traductor d’autors com Dickens, Shakespeare, Twain, Bennett, Musset, La Fontaine, Defoe i Carroll. La seva obra va ser recollida en Obres completes. Poesia (1957) i els seus escrits d’exili van publicar-se sota el títol Prosa de l’exili (1939-62) (2009). Actualment s’està editant l’edició crítica de les seves obres completes, a cura de Jaume Coll, comissari de l’Any Josep Carner.
La seva qualitat poètica va ser reconeguda en vida de l’autor amb premis com la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona i la proclamació com a Mestre en Gai Saber (1910), i el Premi Lletra d’Or (1958), entre d’altres. La seva obra ha estat traduïda a una quinzena de llengües.




divendres, 20 de març del 2020

LES RECOMANACIONS DE L'EVA Jardí a l'obaga de Blanca Busquets

Avui estrenem una nova proposta, Les recomanacions de l'Eva, esperem que en aquest temps de confinament us vingui de gust les recomanacions literàries que ens anirà fent.

La primera recomanació és Jardí a l'obaga de Blanca Busquets, el podeu llegir des de la plataforma de llibres digitals eBiblio


Cuideu-vos, cuidem-nos, #quedatacasa

Si voleu seguir els comentaris de l'Eva sobre els llibres que llegeix, ho podeu fer al seu bloc

https://avegadesllegeixo.blogspot.com/

I per Instagram 

https://www.instagram.com/avegadesllegeixo/

CONTES AMB LA GLÒRIA No tinguis por de Chris Haughton



No tinguis por de Chris Haughton

Avui és el primer dia que Cranqueta va al mar. Li agradarà? Què sentirà quan conegui les onades?

dimecres, 18 de març del 2020

CONTES AMB LA GLÒRIA L'Olivia d'Ian Falcones



Donada la situació d'excepcionalitat que vivim, us proposem veure i escoltar el conte que ens ha preparat a Glòria de la biblioteca, L'Olivia d'Ian Falcones.

Cuideu-vos, cuidem-nos, no sortiu de casa.
#quedatacasa

dimarts, 17 de març del 2020

Guia simplificada a la plataforma d'accés a eBiblio

Aquí teniu una guia simplificada per fer més entenedor l'accés a eBiblio, la biblioteca digital a la qual teniu accés amb qualsevol carnet de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública.




eBiblio plataforma de préstecs de continguts digitals


Us proposem per tal de passar millor aquests dies en què ens hem de quedar a casa per salvaguardar la salut de tothom, el servei de préstec electrònic, eBiblio, que podeu utilitzar tots els usuaris amb carnet de la biblioteca d’Artesa de Segre o amb qualsevol altre carnet d’alguna de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. 
A continuació us expliquem què és i com funciona.
QUÈ ÉS EL SERVEI EBIBLIO?
eBiblio Catalunya és un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents. 
S’hi pot trobar disponibles i per agafar en préstec molts tipus de materials: llibres, revistes, audiollibres, música, cinema, cursos d’idiomes, etc.
QUÈ NECESSITEM PER ACCEDIR-HI?
Abans de poder entrar al servei de préstec electrònic de les biblioteques cal estar registrat al seu catàleg Argus. Per tant abans de començar hem de fer el següent:
Anem a  https://elmeuargus.biblioteques.gencat.cat/ . A la dreta hi ha un menú anomenat “el meu espai” amb tres opcions (ajuda, el meu compte i sol·licita el carnet). Cliquem a la segona: el meu compte.
En clicar-hi s’obre una pàgina amb dos caixes per escriure-hi. A la primera hi hem de posar el nostre número de carnet de la biblioteca, el que hi ha escrit just a sota del codi de barres del vostre carnet.
A la segona caixa hi hem de posar la contrasenya que volem tenir per entrar al catàleg Argus i que també ens servirà per entrar al servei de préstec en línia ebiblio. El sistema solament accepta contrasenyes de 6 posicions o caràcters i a més a més demana que hi hagi lletres i números.
Quan hagueu posat la contrasenya ja podeu accedir al catàleg des d’on podreu mirar els llibres que hi ha a cada una de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya, fer reserves, prorrogar préstecs i consultar el vostre historial de lectures.
COM HI ACCEDIM?
El servei està disponible a l’adreça http://catalunya.ebiblio.cat.També s’hi pot accedir descarregant l’aplicació eBiblio disponible per iOS, des de l’App Store  i per Android, des de Google Play.
Si entrem a través de l’ordinador anirem directament a eBiblio Catalunya però si ens descarreguem l’app la primera vegada hem de seleccionar Catalunya perquè aquest servei és diferent en altres comunitats autònomes.
Un cop a dins, anem a l’apartat “el meu compte” on ens demana dos coses:
  • Identificació d’usuari: es tracta del número del nostre carnet de la biblioteca. Com hem dit abans el que hi ha just a sota del codi de barres.
  • Contrasenya: és la mateixa que hem posat quan ens hem registrat al catàleg Argus (la que ha de tenir 6 caràcters alfanumèrics).
Finalment triem quin contingut volem agafar en préstec.
I SI VULL LLEGIR EL LLIBRE D-EBIBLIO EN MEU E-BOOK?
Per poder llegir els teus préstecs de l’eBiblioCat en un lector electrònic hauràs de descarregar-te el programari gratuït ADE (Adobe Digital Editions) al teu ordinador i assignar “Odilo” com a proveïdor. El següent pas serà transferir l’arxiu al lector.
Com que hi ha molts tipus i marques de lectors diferents, per a més informació consulteu l’ajuda eBiblioCat a http://catalunya.ebiblio.es/ayuda/E0360/ca/preguntes_frequents.htm
Esperem que aquesta informació us sigui útil. Cuidem-nos!

divendres, 13 de març del 2020

PREMI NARRATIVA BREU - Canvi de data per presentar les obres



En un principi el termini per presentar les obres al 31è Premi de Narrativa Breu d'Artesa de Segre, acabava el divendres 20 de març, però donada l'excepcionalitat del moment, creiem convenient allargar el termini de recepció de les obres fins al dimarts 14 d'abril.

Per tant, la data límit per fer arribar les obres que vulguin participar en el 31è Premi de Narrativa Breu d'Artesa de Segre, és el dimarts 14 d'abril de 2020.

La resta de bases del premi continuen sent les mateixes.